Vammaisten päiväaikaisen toiminnan ja asumispalveluiden palvelusetelit yhtenäisiksi
Vammaisten päiväaikaisen toiminnan ja asumispalveluiden palvelusetelien sääntökirjat ja palvelusetelihinnat muuttuvat 1.6.2024 alkaen.
– Asiakkaalle palvelusetelien hintamuutoksilla ei ole vaikutusta, vammaispalveluiden tulosaluejohtaja Pirkko Valtanen toteaa.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää vammaisten päiväaikaista toimintaa omana toimintana, palvelusetelillä ja ostopalveluna. Palvelusetelin sääntökirjaa on päivitetty tarkoituksena yhtenäistää palvelusetelin palvelunsisällöt, laatuvaatimukset ja palvelun hinta vastaamaan syksyllä toteutettua puitesopimuskilpailutusta.
– Palveluntuottajalle maksetaan siis sama korvaus palvelun tuottamisesta riippumatta siitä, onko asiakas palveluseteliasiakas vai onko kyseessä ostopalvelusopimus, Valtanen taustoittaa.
Vammaisten päiväaikaisen toiminnan ostopalvelujen talousarvio on 2,5 miljoonaa euroa. Palvelusetelisääntökirjan palveluhintojen yhtenäistäminen lisää kustannuksia noin 55 000 euroa vuodelle 2024.
Päijät-Hämeen alueella ohjataan vammaisten päiväaikaiseen toimintaan vuosittain noin 20–30 uutta asiakasta. Hyvinvointialue tekee asiakasvalinnat ja osoittaa palvelun piiriin tulevat asiakkaat ja maksaa vain itse palveluun osoittamistaan asiakkaista.
Vuonna 2023 Päijät-Hämeen hyvinvointialueella oli päiväaikaisen toiminnan ostopalveluissa noin 190 asiakasta, joista palvelusetelillä noin 140 asiakasta. Palvelusetelillä päiväaikaisen toiminnan palvelua tuottavia yksiköitä on 11.
Linjassa lakiuudistuksen kanssa
Aiemmin hyvinvointialueella on ollut palveluseteli erikseen kehitysvammaisten asumiseen ja muiden vammaisten asumiseen.
Syksyllä toteutettiin palvelusetelin rinnalle puitesopimuskilpailutus asumispalveluista. Niiden sopimukset astuivat voimaan maaliskuun alussa. Kilpailutuksessa yhdistettiin kehitysvammaisten ja muiden vammaisten asumispalvelutuotteet vammaisten asumispalvelutuotteiksi.
– Palvelusetelien päivittämisessä toteutettiin vastaava yhdistäminen. Ensi vuoden alussa voimaan tuleva vammaispalvelulaki yhdistää kehitysvammaisten ja muiden vammaisten vammaislainsäädännön yhdeksi laiksi kahden erillisen lain sijaan, joten palvelusetelin uudistaminen on linjassa lakiuudistuksen kanssa, Valtanen kertoo.
Palvelusetelin palveluluokka ja sen myötä hinta määrittyy asiakkaan palvelutarpeen mukaan.
Vuonna 2023 Päijät-Hämeen hyvinvointialueella oli vammaisten asumisen ostopalveluissa noin 280 asiakasta, joista palvelusetelillä noin 130 asiakasta. Vammaisten asumisen palvelusetelillä palvelua tuottavia asumisyksiköitä on yhteensä 23.
Vammaisten asumisen ostopalvelujen talousarvio on 15,3 miljoonaa euroa. Palveluhintojen yhtenäistäminen kasvattaa kustannuksia noin 180 000 euroa vuodelle 2024.
Aluehallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 29.4. Asumisen tuen ja päiväaikaisen toiminnan kilpailutus kävi myös vammaisneuvoston käsittelyssä elokuussa 2023.