Välinehuolto – näkymätön työ, jota ilman sairaala ei toimisi
Välinehuolto järjesti avoimet ovet 10. huhtikuuta. Vierailu oli mielenkiintoinen, sillä minulla ei ollut juurikaan ennakkokäsitystä välinehuoltajan työstä. Keskussairaalalle suunnatessa päässäni pyöri mielikuva metallisista kärryistä, jotka olivat täynnä erilaisia laatikoita ja välineitä.
Välinehuoltoon saavuttaessa vieraat vastaanotti Henni Romppanen, joka työskentelee välinehuollon palveluvastaavana. Lämpimän vastaanoton jälkeen pääsin vaihtamaan suojavaatteet ja aloittamaan tutustumiskierroksen. Aluksi siirryimme saapuvien välineiden tilaan, josta huoltoprosessi alkaa. Koneiden luona meitä tervehti välinehuoltaja, joka esitteli tilassa tapahtuvia toimenpiteitä. Tilan seinustalla komeili useampi pesukonetta muistuttava luukku, joissa välineet puhdistetaan. Välineiden kokonaisvaltainen huoltoprosessi puhdistuksen ja steriloinnin läpi aina pakkaukseen asti veisi noin neljä tuntia.
Puhdistuksen jälkeen jatkoimme kierrosta pesukoneiden toiselle puolelle. Tilassa oli paljon pöytiä, erilaisia kaappeja ja hyllyjä. Tällä osastolla tarkistettaan puhdistuksen jälki, ja tarvittaessa puretaan välineitä pienempiin osiin tarkempaa puhdistusta varten. Tilassa kuului kärryjen siirtelyn lisäksi iloinen puheensorina. Työporukalla oli selkeästi hyvä meininki. Tästä tilasta välineet etenivät sterilointiin.
Henni kertoi, että suurin osa välinehuoltajista työskentelee kolmivuorotyössä perus välinehuollon parissa. Tämän lisäksi välinehuoltajia työskentelee esimerkiksi äidinmaitokeskuksessa. Maallikon silmin työssä korostui välineiden tuntemus ja työnjäljen tarkkuus. Tarkkuutta vaaditaan välinehuollon prosessin jokaisessa vaiheessa. Työ on iltapäivä- ja iltapainotteista, koska luonnollisesti huoltoa kaipaavat välineet saapuvat välinehuoltajille aamulla ja päivällä tapahtuvien toimenpiteiden myötä.
Pesun ja puhdistuksen jälkeen välineet etenivät sterilointiin. Astuimme ovesta sterilointikoneen toiselle puolelle, jota välinehuoltajat kutsuivat puhtaaksi tilaksi. Tässä tilassa steriloidut välineet pakataan osastoille vientiä varten. Muihin yksiköihin lähtevät välineet noutaa ja toimittaa erillinen kuljettaja. Tämän tilan perältä löytyi oma huoltohuone tähystysvälineille. Tilassa työskentelevillä välinehuoltajilla oli yllään erittäin tarkat suojavarusteet.
Kierroksen lopuksi vierailimme äidinmaitokeskuksessa, jossa välinehuoltajat valmistavat maitoa erilaisiin tilanteisiin erilaisille asiakkaille. Tuotteita valmistetaan esimerkiksi teho-osastolla oleville vauvoille. Tilassa oli paljon jääkaappeja, pakastimia ja pastörointikone. Äidinmaitokeskuksessa työskentelevä välinehuoltaja kertoi nauttivansa työn itsenäisyydestä ja siitä, että jokainen päivä oli erilainen.
Välinehuoltajien työ on näkymätöntä työtä, jota ilman sairaala ei pyörisi. Välineiden ammattitaitoinen huoltaminen on välttämätöntä turvallisen ja sujuvan hoidon kannalta. Välinehuoltajaksi voi kouluttautua esimerkiksi Koulutuskeskus Salpauksessa.
Teksti: Nella Pesonen / Viestintäasiantuntija