Uratarina: Sarin satelliittimatka hammashoitajasta suuhygienisti

Sari suuhygienisti uratarina Heinola suun terveydenhuolto Päijät-Hämeen hyvinvointialue työntekijätarina

Heinolan Siltasaari on kaupunkilaisten kesäolohuone. Veneilijät matkaavat Jyrängön rautatiesillan ali kohti Heinolan satamaa. Korkeina viheriöivät saniaiset ja muut istutukset kutsuvat rentoutumaan tai vaikka tilaamaan purtavaa Päijät-Hämeen pienimmästä pizzeriasta. Tässä miljöössä viihtyy myös heinolalainen suuhygienisti Sari Virolainen.

Sari istahtaa limonadilasin kanssa järven äärelle katetulle terassille ja väläyttää hymyn. Vuodesta 1991 suun terveydenhuollon parissa työskennellyt Sari on välitön ja kuunteleva ihmistuntija. Uratarina on pitkä – työuraa on kertynyt sekä yksityisellä, että julkisella puolella. Heinolan kaupungilta siirryttiin hyvinvointialueuudistuksen myötä Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle tammikuussa 2023.

Pitkään hammashoitajana työskennellyt Sari oli alkanut kaivata vaihtelevuutta ja itsenäisempää otetta omaan työhön. Mahdollisuus muutokseen järjestyi suuhygienistiopintojen kautta.

–Phykyn aikana Heinolan kaupunki järjesti yhteistyössä silloisen Lahden ammattikorkeakoulun (nykyinen LAB University of Applied Scienses) sekä Savonian kanssa hammashoitajille suuhygienistin satelliittikoulutusta, johon osallistuin 14 muun alueen hammashoitajan kanssa, Sari kertoo.

Opinnot suoritettiin oman työn ohella ja työnantaja sitoutui vahvasti 15 hammashoitajan kouluttamiseen. –Tarvittavat opintovapaat järjestyivät erinomaisesti ja työnantaja järjesti harjoittelupaikat. Kaikilla opiskelijoilla oli myös omat mentorit, Sari muistelee opiskeluaikoja. Koulutuksen aloitus pääsi yllättämään Sarin.

–Edellisistä opinnoista oli vierähtänyt tovi, oppimisympäristöt ja -alustat olivat muuttuneet hurjasti viimeajoista, Sari nauraa. Opiskeluaikaa Sari muistaa lämmöllä. –Hirveen antoisaa aikaa, en vaihtaisi pois!

Suuhygienistin koulutusta toi kaivattua muutosta työnkuvaan

Valmistumisen jälkeen Sarille järjestyi heti vakituinen suuhygienistin työ Heinolasta. Omasta asiakastyöstä haaveillut Sari pääsi toteuttamaan unelmaansa kannustavan työyhteisön ympäröimänä. –Aina on konsultoinnin mahdollisuus.

Kehittyminen tapahtuu paitsi työtä tehdessä, myös kollegojen kautta, Sari summaa. Heinolan yksikössä on 14 hoitohuonetta. Samassa yksikössä työskentelevät myös ylihammaslääkäri ja palvelupäällikkö, joten esihenkilön tuki on lähellä.

Sari kehittää omaa osaamistaan aktiivisesti seuraamalla alan somekanavia, lehtiä, kirjallisuutta ja osallistumalla erilaisiin koulutuspäiviin. –Suun terveydenhuolto kehittyy alana jatkuvasti, joten on tärkeää säilyttää uteliaisuus ja mielenkiinto uusia asioita kohtaan, Sari pohtii.

Työn mielekkyyttä lisääviksi elementeiksi Sari listaa myös ihmisläheisen päivätyön, mahdollisuuden oman työn organisointiin ja suunnitteluun esimerkiksi rytmittämällä erilaisia asiakasaikoja. Käytössä on kivat ja uudet työvälineet ja työmatka on lyhyt. Sari pitää myös tärkeänä, että saa auttaa ihmisiä ja edistää suun terveyttä erilaisille asiakkaille, aina odottavista perheistä ikäihmisiin.

”Ihanaa tää elämä, taas mä oon oppinut uutta!”

Sarilla on kyky nähdä työnsä avoimin mielin ja vastaanottaa uutta. Vaikka varsinaisia erikoistumisopintoja ei suuhygienisteille ole, Sari voi syventää omaa osaamistaan. Hän on ollut mukana hyvinvointialueen suun terveydenhuollon työntekijöille räätälöidyssä terveysvalmennuskoulutuksessa, jonka tavoitteena oli vahvistaa asiakastyön jatkumoa ja yhteydenpitoa etävastaanoton keinoin.

–Hyvinvointialue on tuonut mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia osallistua ja verkostoitua. Nämä ovat erinomaisia oppimisen paikkoja, Sari hehkuttaa. Hän kokee, että hyvinvointialueen myötä työmahdollisuudet ovat avartuneet – ei tarvitse vaihtaa työnantajaa, vaikka välillä haluaisikin lähteä työskentelemään toiselle työpisteelle. Työnkierto on loistava tilaisuus päästä vaihtamaan ajatuksia muiden alan ammattilaisten kanssa, jakamaan omaa ammattitaitoaan ja oppimaan uusia tapoja ja käytänteitä.

Sari kokee, että työ tarjoaa parhaat oppimisen paikat. Yksittäiset oivallukset alkavat muodostua niin sanotuksi hiljaisen tiedon kokonaisuudeksi ja kokemus omasta ammattitaidosta ja itseluottamuksesta kehittyvät pikkuhiljaa. Sari peräänkuuluttaa itsereflektion tärkeyttä. –Kun osaa kyseenalaistaa omia toimintatapoja, tulee valmius oppia uutta. Avoimen ja uteliaan mielen on helpompi säilyttää mielenkiinto työhön.

Parhaina onnistumisen hetkinä Sari muistaa asiakaskäynnit, jolloin pelokkaalle potilaalle ollaan onnistuttu luomaan turvallinen ilmapiiri ja tarvittava tarkastus tai hoito ollaan saatu tehtyä. –Suuhygienistinä satsaan potilaskohtaamisiin. Asiakaskohtaamiset ovat varsin intiimejä, kun ollaan niin lähellä toista. On osattava lukea asiakkaan persoonaa ja toimittava sen mukaan, Sari kuvailee.

Onnistumisiksi Sari nostaa myös tilanteet, joissa tiimi onnistuu kehittämään tai parantamaan jotain palvelun osa-aluetta yhdessä. Tiimihenki on tärkeää myös kuormittavan arjen keskellä. Työhyvinvoinnista huolehditaan yhdessä ja pyritään joustavuuteen. –Yhdessä olemme osa isompaa kokonaisuutta, Sari hymyilee.

Elokuussa 2023 alkoi uusi Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ja Savonian järjestämä satelliittikoulutus hammashoitajasta suuhygienistiksi. Ehkä Sari nähdään yhtenä mentorina kannustamassa hammashoitajia eteenpäin urapolullaan.


Lisätietoja urapoluista ja uramallista Päijät-Hämeen hyvinvointialueella

Virpi Lehtinen
projektipäällikkö
virpi.lehtinen@paijatha.fi

Anne Saari
projektisuunnittelija
anne.saari@paijatha.fi

Uratarina teksti

Sanna Kok
HR-asiantuntija, rekrymarkkinointi
sanna.kok@paijatha.fi

Virpi Lehtinen
projektipäällikkö
virpi.lehtinen@paijatha.fi

Tule Sarille työkaveriksi, ole yhteydessä rekrytointiin!

rekrytointi@paijatha.fi
Linjakatu 5, 15100 Lahti
044 719 5018