Uratarina: Oppisopimuskoulutus toi Sanitan muotialalta Heinolan hammashoitolaan

hammashoitaja oppisopimuskoulutus heinola päijät-hämeen hyvinvointialue

Sanita aloitti tänä syksynä viidennen ammattitutkinnon – suuhygienistin satelliittikoulutuksen. Vuonna 2002 Latviasta Suomeen muuttaessaan muotisuunnittelija Sanita ei osannut aavistaa, millaiseen koulutus- ja uraputkeen hän tulee pääsemään.

Suomessa Sanita suoritti merkonomin tutkinnon, koska tavoitteena oli löytää työtä muodin ja asiakaspalvelun parista. Opiskelusta innostuneena Sanita kouluttautui vielä tradenomiksi ja teki sen jälkeen haaveidensa työtä asiakaspalvelijana kenkä- ja vaateliikkeissä. Mutta sitten tuli pandemia ja kaupanalan työtilanne muuttui. Työtä pelkäämätön Sanita päätyi ison marketin kassalle. Melko pian hän kuitenkin huomaisi, ettei pitänyt kassan työstä. Työn tekeminen oli liian robottimaista, se ei mahdollistanut riittävästi Sanitan rakastamaa asiakaspalvelua.

Sanita alkoi yhdessä ystävänsä kanssa pohtimaan, että olisi kiva vaihtaa vielä alaa. Kuin tilauksesta he huomasivat ilmoituksen, jossa haettiin opiskelemaan lähihoitajaksi oppisopimuksella silloiselle Heinolan terveysasemalle.

– Aikuisopiskeluun tulee helposti kynnystä, kun on kuitenkin laskut maksettavana, Oppisopimuskoulutus oli aivan loistava mahdollisuus, Sanita hehkuttaa. Lähihoitajan oppisopimuskoulutus alkoi tammikuussa 2021.

-Opiskelun puolivälissä alkoi olla selvää, hammashoitajan työ on se mun juttu, muistelee Sanita valintaansa. Kun osaamisala vahvistui, Sanita aloitti työt Heinolan hammashoitolassa. -Nautin työstäni paljon. Täällä saan tehdä asiakaspalvelua. Oli ihana huomata, että opiskelun jälkeen en kokenut minkäänlaista kuilua työelämään sijoittumisessa, Sanita iloitsee.

Oppisopimuskoulutus maahanmuuttajan uranrakentajana

-Minut on kasvatettu siihen, että pitää kouluttautua ja hankkia ”kunnon ammatti”. Työ pitää tehdä kunnolla, muistaa Sanita lapsuudenkodin opit. Vahvuuksikseen Sanita tunnistaa asiakaspalveluosaamisen ja vuorovaikutustaidot –Osaan lukea hyvin ihmisiä ja mukautua heidän vuorovaikutustyyliinsä. Palveluhenkisyys, hyvän tekeminen ihmisille ja muiden auttaminen toimivat Sanitan ura-ankkureina. -Työ on minulle niin iso osa elämää, että hän haluan tehdä itselleni mielekästä työtä, hän täydentää.

Maahanmuuttajana Sanita kantaa huolta vertaisistaan. -Suomessa on kaikilla samat mahdollisuudet kouluttautumiseen, hän haluaa viestittää muille maahanmuuttajille. Maahanmuuttajille kouluttautuminen ja työelämään siirtyminen vaatii paljon selkärankaa. Vaikka erityisesti kielen opiskeluun täytyy panostaa paljon, maahanmuuttajana voi kuitenkin rakentaa uraa täällä, eikä ikäkään ole esteenä, Sanita kertoo.

Urapolku rakentuu uutta oppien ja intuitiota kuunnellen

-Lähihoitajan oppisopimuskoulutus kesti minulla kaksi vuotta. Koulutuksessa osaamista hankittiin erilaisissa oppimisympäristöissä: työtä tekemällä, oppilaitoksessa, verkko-oppimisympäristöissä sekä itsenäisesti opiskellen. Aloitin työssäoppimisen asumuspalveluyksikössä, jossa työskentelin myös kesäsijaisena. Tätä seurasi osastojakso sairaalassa. Silloin pääsin jo valvotusti jakamaan lääkkeitä, Sanita kertoo.

Oppisopimuskoulutus vuorotteli työ- ja lähijaksojen välillä. Työtä tehdään yhdessä alan ammattilaisten kanssa työssä oppien. Työpaikalta nimettiin aina työpaikkaohjaaja. -Käytännössä tein työtä ja opin tekemällä. Teoriaopintoja käytiin koululla neljänä päivänä kuukaudessa, Sanita muistelee.

Sanita neuvoo kaikkia luottamaan omaan intuitioon urasuunnittelussa. Rohkeasti kokeillen ja uuteen tarttuen on mahdollisuus löytää omat unelmansa työssä. -Totuus on, että kun yksi ovi sulkeutuu, uusia avautuu . Jos aikaisempi työurani ei olisi työnantajan konkurssin vuoksi päätynyt umpikujaan, en varmasti itsekään olisi päätynyt hammashoitajaksi, Sanita kuvailee.

Kun yksi ovi sulkeutuu, uusia avautuu. Jos aikaisempi työurani ei olisi työnantajan konkurssin vuoksi päätynyt umpikujaan, en varmasti itsekään olisi päätynyt hammashoitajaksi.

Määrätietoinen asenne avasi hammashoitolan ovet

Sanita kuvailee itseään määrätietoiseksi. Määrätietoisuutta kuvaa se, kuinka hän ”kolkutteli” pitkään Heinolan hammashoitolan ovia saadakseen oppisopimuspaikan hammashoidosta. Lopulta sinnikkyys palkittiin.

Työssä oppimista tapahtuu useissa paikoissa – keskusteluissa kollegan tai lääkärin kanssa, yhteisissä ja erilaisissa tuote-esittelyissä. – Meillä on hyvä yhteishenki ja hyvät työkaverit. Täällä uskaltaa kysellä, Sanita kertoo. Sanita kokee työyhteisön psykologisesti turvalliseksi. Myös virheistä oppiminen sallitaan.

Onnistumiset ja tilanteet, joissa huomaa oivaltavansa ja oppineensa ovat työn huippuhetkiä. Sanita tietää kehittyneensä, kun huomaa että osaa eikä enää jännitä uusia asioita.

Sanita pitää työtään merkityksellisenä. -Aamulla ei tarvitse ajatella että taas pitäisi mennä töihin. Hammashoitajan työssä mieleni on kevyempi eikä voimavaroja kulu negatiivisiin ajatuksiin työtä kohtaan. Päivittäiset uudet opit murtavat rutiininomaisuutta. Työn vaihtelevuus on minulle erityisen arvokasta, hän kuvailee.

Satelliittikoulutus suuhygienistin opintoihin

Sanita aloitti syksyllä 2023 suuhygienistin satelliittikoulutukseen Päijät-Hämeen hyvinvointialueen koulutusohjelmassa. ”Kaikki nauraa ja kysyy, onko tämä nyt sitten se viimeinen. Sanon, että ei voi 100% tietää mun kanssa.” Sanita on päässyt opiskelun makuun – ”Mä tykkään siitä opiskelun prosessista. Opiskelu antaa koko ajan jotain tekemistä aivoille.” Sanita ilmaisikin heti kiinnostuksensa suuhygienistin koulutukseen, kun mahdollisuudesta ilmoitettiin. Oman esihenkilön kannustus ja suostumus tuli välittömästi jatkokouluttautumiseen. Suuhygienistin työssä Sanitaa houkuttaa itsenäinen työskentely ja ehkäisevä työ reikiintymistä vastaan, mahdollisuus kertoa suun terveydestä ja suun hoidosta.

Hyvinvointialue työnantajana saa Sanitalta kiitosta – ”Ihanaa, että halukkaat saavat edistyä.” Oman oppisopimuskokemuksensa ja taustansa ansiosta Sanitalla olisi varmasti annettavaa muille. Ehkä tulevaisuudessa näemme hänet mentorin roolissa jakamassa oppejaan uusille työkavereille.

Lisätietoja urapoluista ja uramallista Päijät-Hämeen hyvinvointialueella

Virpi Lehtinen
projektipäällikkö
virpi.lehtinen@paijatha.fi

Anne Saari
projektisuunnittelija
anne.saari@paijatha.fi

Teksti

Sanna Kok
HR-asiantuntija, rekrymarkkinointi

Virpi Lehtinen
projektipäällikkö

Tule työkaveriksi Sanitalle, ole yhteydessä rekrytointiin!

rekrytointi@paijatha.fi
Linjakatu 5, 15100 Lahti
044 719 5018