Uratarina: Informaatikkomme Taija osaa etsiä jyvän tietotulvasta

Nainen istuu punaisella sohvalla kädet sohvan selkänojalla. Taustalla on kirjahylly täynnä kirjoja.

Informaatikko Taija Lehtinen korjaa heti napakasti, mutta lempeästi, jos joku erehtyy sekoittamaan tiedonhankinnan ja tiedonhaun toisiinsa.

Tiedonhankinta on tiedontarpeeseen vastausta etsivä prosessi. Se aloitetaan kartoittamalla sopivat hakusanat ja käyttökelpoiset tietokannat, joihin tiedonhaut sitten kohdistetaan, Taija kertoo.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella informaatikon tehtäviin lukeutuvat muun muassa sähköisten ja painettujen lehti- ja kirja-aineistojen hankinta eri yksiköihin sekä aineistojen ylläpito ja niiden käytön koulutus.

– Lisäksi autan esimerkiksi opinnäytetyön tekijöitämme tiedonhankinnassa, eli saatan heidät alkuun sopivien aineistojen etsinnässä ja löytämisessä. Vastailen myös kysymyksiin vaikkapa tekoälyn käytöstä tiedonhankinnassa tai tekstin tuottamisessa.

Taijalla onkin ilmiömäinen kyky kaivaa olennainen tieto jopa hallitsemattoman tuntuisesta informaatiotulvasta.

Lapsuuden haaveammatti kävi toteen

Taija Lehtinen on työskennellyt pitkään kirjastoalalla. Siis alalla, joka veti häntä puoleensa jo lapsuudessa.

– Aika tylsästi ”kirjastontäti” oli jo lapsuuden haaveammattini. Ajauduin yleisiin kirjastoihin oltuani ensin yhdeksän vuotta Kuurojen Liitossa, kuurojen ja viittomakielialan kirjastossa kirjastonhoitajana. Haaveilin kuitenkin koko ajan paluusta tieteelliselle puolelle. Informaatikot työskentelevät pääasiassa oppilaitoksissa ja yrityksissä.

Taija arvottaa perinteisen kirjan äänikirjan edelle.

– Olen yrittänyt kuunnella äänikirjoja koiran kanssa ulkoillessani. Yhtäkkiä saatan kuitenkin huomata, etten tiedä yhtään, mitä kirjassa on tapahtunut ja joudun kelaamaan. Keskittyminen puheeseen on paljon vaikeampaa kuin tekstiin.

Intohimoinen snooker-fani

Taijan työpiste sijaitsee Päijät-Hämeen keskussairaalan kirjasto-tietopalvelussa. Henkilöstölle tarkoitetun kirjaston hyllyjen kätköistä löytyy esimerkiksi terveydenhuollon alan tenttikirjoja ja tutkimustyöoppaita.

– Ihmiset tuppaavat yllättymään siitä, että ihan käyttökelpoisia painettuja kirjoja löytyy lainattavaksi, Taija kertoo.

Kirjastoalan lisäksi Taijaa kiehtoo teatteri.

– Olen opiskellut draamakasvatusta ja toisena työnäni opettanut teatteri-ilmaisua lapsille ja nuorille.

Vapaa-ajalla informaatikkomme voi bongata myös esimerkiksi karatesalilta tai penkkiurheilun parista.

– Olen intohimoinen snookerin seuraaja, ja lähdenkin keväällä 2024 Englantiin katsomaan snookerin MM-kisoja.

Kiinnostaako ura Päijät-Hämeen hyvinvointialueella? Katso avoimet työpaikkamme Kuntarekryssä. Lisää työntekijätarinoita löydät täältä.