Uratarina: Asiakaspäällikkö Tarja kustomoi asiakkaan palvelupolkuja

Asiakaspäällikkö Tarja uratarina Päijät-Hämeen hyvinvointialue keskussairaala työntekijätarina

Suomen toiseksi suurimmassa keskussairaalassa Päijät-Hämeessä tehdään uudistuksia. Asiakkaat vastaanottava uusi pääaula ja siipi, tuttavallisemmin RV7, kattaa muun muassa uudistetut leikkurit, synnytysosaston, sekä kanttiinin ja apteekin. Sairaalan henkilökunta pyyhältää tottuneesti paikasta toiseen, mutta harvemmin paikan päällä vieraileva saattaa hämmentyä moniosaisesta rakennuksesta. Onneksi ystävällinen henkilökunta opastaa eksyneitä oikeisiin suuntiin parhaansa mukaan.

Asiakaspäällikkö Tarja Liikonen ottaa haastattelijat vastaan omalla työhuoneellaan. Huoneessa huomion ensimmäiseksi kiinnittää valtava palkintoplakaati. Työuran varrella on kertynyt erilaisia tunnustuksia ja saavutuksia, mutta Tarja huiskauttaa aiheelle lempeästi kättään. –Ei tästä tarvitse tehdä mainintaa, hän naurahtaa vaatimattomasti.

Tarja on työskennellyt koko ikänsä terveydenhuoltoalalla. Ura alkoi opiskeluaikoina Paavolan terveysasemalla terveyskeskusavustajana ja kouluterveydenhuollossa Lahdessa. Tarja valmistui Oulun terveydenhuolto-oppilaitoksesta sairaanhoitaja/terveydenhoitajaksi vuonna 1990 ja palasi Lahteen äitiys- ja lastenneuvoloihin terveydenhoitajan sijaisena sekä myöhemmin varahenkilönä.

Vakituinen työ kotihoidosta avasi uusia ovia

Neuvolatyöstä Tarja siirtyi kotihoitoon vuonna 1994. Vakituisessa pestissä vierähti 13 vuotta. Tänä aikana koettiin suuria muutoksia, kun kotipalvelu ja kotisairaanhoito yhdistyivät kotihoidoksi. Tarja toimi kotihoidon tiimissä tiimivastaavan tehtävissä. Hoidettavana oli haavahoidon alueelliset vastuutehtävät ja alueelliset konsultoinnit sekä hoidollisen osaamisen vastuu omassa tiimissä. Tuolloin kotihoidossa työskenteli paljon myös kodinhoitajia.

Kotihoitoa kehitettiin voimakkaasti ja Tarja oli mukana uudistamassa palvelun toimivuutta ja hoidon jatkuvuutta. –Yksi oman tiimin konkreettinen kehittämistyön tulos oli kotihoidon kansio, joka tuli jokaiselle kotihoidon asiakkaalle, Tarja muistelee. Kotihoidon kansio kulki aina asiakkaan mukana ja piti kaiken ajankohtaisen hoitoon liittyvän tiedon mukana sairaalareissunkin yllättäessä. Ajankohtainen lääkelista ja epikriisi tulivat osastolta kotiin kansion mukana.

Tarjan vinkit nuorille ammattilaisille

Rohkeaa kokeilua, tutustumista eri toimintaympäristöihin. 
Positiivinen energia tarttuu – arvosta ja kunnioita muiden osaamista!  

Hotellimajoitusta kotiutuville ja kohti asiantuntijatyötä

Kotihoidon isojen muutosten myötä myös kotihoidon kriteerit muuttuivat tiukemmiksi ja yksityisiä kotihoidon palveluntuottajia alkoi ilmaantua markkinoille. Samaan aikaan alkoi myös tehostettu kotiuttamistiimi, johon kuului sairaanhoitajia, fysioterapeutteja ja kaksi kotiutushoitajaa.

Vuonna 2007 uuden toiminnan myötä Tarja sain kotiutushoitajan paikan. Toimintaan sisältyi erilaisia hankkeita. –Yksi mieleenpainuvimmista oli hanke, jossa mahdollistettiin potilaan nopea kotiutuminen erikoissairaanhoidosta hotellin kautta, Tarja muistelee hymyssä suin. Näissä tilanteissa potilaalla ei välttämättä ollut enää sairaalahoidon tarvetta, mutta haasteellisten kotiolojen vuoksi potilas kuntoutettiin kotiutuskuntoiseksi esteettömässä hotellissa tehostetun kotiutustiimi turvin.

Vuonna 2008 tehostettu kotiuttaminen ja kotisairaala yhdistyivät sairaala-kotiutusyksiköksi, jossa Tarja jatkoi kotiutushoitajana. Yksikössä toimi kaksi kotiutushoitajaa, joista toinen hoiti potilasjonoa erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon sekä kotiutti potilaita erikoisairaanhoidosta yhteistyössä osastojen kanssa. Toinen vastasi kotiutuksista ja potilasliikenteestä perusterveydenhuollosta kotiin. Kotiutushoitajien kautta koordinoitiin myös kotisairaalan potilaat.  Kotiutushoitajien työ sisälsi myös kotikäyntejä ja kliinistä hoitotyötä. –Kotisairaalan aikaan pääsin kokeilemaan myös esihenkilötyötä osastonhoitajan sijaisena. Noihin aikoihin kiinnostus alkoi suuntautumaan kohti asiantuntijatyötä, Tarja summaa.

Uusi rooli on osa työnantajan mahdollistamaa jatkumoa

Keskussairaalassa alkoi vuonna 2016 Case Manager -hanke, jonka osana osastoille luotiin kotiuttavahoitaja -malli. Tämän myötä Tarjan työnkuvakin alkoi muuttua. Vuonna 2017 hankkeeseen avautui paikka, jota Tarja haki ja tuli valituksi. Vuonna 2018 Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymä palkittiin Lab Quality Oy:n merkittävällä Vuoden laatutarina -palkinnolla Case Manager -toiminnan kehittämisestä. Tänä päivänä toimintamalli on laajentunut myös toisille toimialueille. Juuri tästä työstä annettu tunnustus koristaa Tarjan työhuonetta.

–Urapolkuni on kehittynyt hyvin luontevasti ja lähihenkilöllä on aina ollut etenemisessä merkittävä rooli, Tarja kuvailee. –En ole hakeutunut tehtävästä toiseen päämäärätietoisesti tai erityisen urasuuntautuneesti, vaan pikemminkin muutokset ovat tapahtuneet ajan virrassa, kun uusia kiinnostavia mahdollisuuksia on tullut eteen. Työnantaja on mahdollistanut etenemisen ja työtehtävästä toiseen siirtyminen on aina ollut jouhevaa.

Tarja muistuttaa, että toimintaympäristö muuttuu ja uudistuu jatkuvasti, joten on tärkeää verkostoitua alan muiden osaajien kanssa ja hyödyntää oppimaansa asiakkaan parhaaksi. –Yhteistyön merkitystä tässä työssä ei voi liikaa korostaa, Tarja pohtii. Hän ylläpitää ammattitaitoa yllä koulutuksilla ja ajankohtaista tietoa hankkimalla. –Tärkeää on myös keskustella työstä ja kehityssuunnista kollegoiden kanssa, Tarja korostaa.

Tarja etsii räätälöityjä ratkaisuja asiakas edellä

Nykyisessä työtehtävässä asiakaspäällikkö Tarjan kerää kattavasti tietoa asiakkaan kokonaistilanteesta, hoitoon osallistuvista tahoista ja asiakkaan palveluiden tarpeesta ja toiveista. Tukena on moniammatillinen verkosto, jossa Tarja toimii tarvittaessa yhteistyön rakentajana, verkostojen koolle kutsujana sekä varmistaa asiakkaan ohjautumisen ja sitoutumisen sovittuun palveluun. –Tällä työllä vaikutetaan suoraan terveydenhuollon kustannuksiin, kun asiakkaan hoitopolku hiotaan oikea-aikaiseksi ja palvelut kohdennetaan tarkasti, Tarja kuvailee. 

Työuran kohokohdiksi asiakaspäällikkö nostaa yksittäiset kohtaamiset ja asiakkaan matkassa kulkemisen, kun asioita laitetaan järjestykseen. Myös jokainen muutos uralla on ollut kohokohta siinä hetkessä, kun on päässyt kehittämään toimintaa tai oppimaan uutta.

Kiinnostaako ura Päijät-Hämeen hyvinvointialueella? Katso avoimet työpaikkamme Kuntarekryssä. Lisää työntekijätarinoita löydät täältä.


Lisätietoja urapoluista ja uramallista Päijät-Hämeen hyvinvointialueella

Virpi Lehtinen
projektipäällikkö
virpi.lehtinen@paijatha.fi

Anne Saari
projektisuunnittelija
anne.saari@paijatha.fi

Teksti

Sanna Kok
HR-asiantuntija, rekrymarkkinointi
sanna.kok@paijatha.fi

Anne Saari
projektisuunnittelija
anne.saari@paijatha.fi