Uratarina: Apulaisosastonhoitaja Heli uurtaa syöpätutkimuksen uraa Päijät-Hämeestä käsin
Uusi työntekijä on tullut kysymään neuvoa Päijät-Hämeen keskussairaalan syöpäpoliklinikan apulaisosastonhoitaja Heli Viljaselta. Heli puhelee asiantuntevasti ja kannustavasti ja hoitaja lähtee jatkamaan työtään. –Aikoinaan alalle tullessa minulla oli kokemus, että kokeneemmat kollegat tukivat ja kannattelivat minua matkallani kohti hoitajuutta, Heli hymyilee. Nyt hänellä on mahdollisuus antaa samanlaista tukea ja kannustusta eteenpäin.
Kuusamolaislähtöinen Heli valmistui 1993 mielenterveyshoitajaksi Lapin terveydenhuollon oppilaitoksesta. Päivä valmistumisen jälkeen Heli tuli äidiksi. Heli teki satunnaisia töitä psykiatrisella osastolla ja aloitti kokopäiväiset työt tammikuussa 1994. Noin kolmen vuoden kuluttua Heli siirtyi kuntoutuskotiin, jonka asiakaskunta koostui avohoidon psykiatrisista potilaista. Työn lomassa hän suoritti täydennyskoulutuksia, muun muassa kolme vuotta kestäneen yhteisöhoitoon perehtymisen.
Elämä johdatti Päijät-Hämeeseen
Vuosituhannen vaihteessa Heli muutti Päijät-Hämeeseen ja teki töitä kolmannella sektorilla Sosiaalipsykiatrisella säätiöllä mielenterveyshoitajana. –Päijät-Hämeessä ehdottomasti parasta on tämä ympäröivä luonto, Heli kuvailee. Hänen työhuoneensa ikkunasta avautuu näkymä Likolammelle, jota reunustaa rauhoittava metsämaisema. Heli pääsi kehittämään psykososiaalista tukea tarvitseville mielenterveyskuntoutujille tarkoitettua tukitoimintamallia, jossa kerrostalossa asuvia ihmisiä autettiin pärjäämään kotona. Heli vastasi yhden kerrostalon asukkaista. -Yhdeksänvuotiseen ajanjaksoon mahtui paljon kehittämistä ja omien visioiden toteuttamista, Heli summaa. Tänä aikana hän alkoi kaipaamaan lisähaasteita ja haki sosionomiopintoihin.
Lamppu syttyi jatkokoulutuksessa ”Aika mageeta olla noviisi”
Sosionomiopintojen haku ei tärpännyt, mutta Heli pääsi opiskelemaan työn ohella sairaanhoitajaksi. –Näin jälkikäteen ajateltuna oli onni, etten päässyt sosionomiksi, Heli puntaroi. –En ehkä olisi muuten löytänyt kutsumustani syöpätautien parista. Ahaa-elämys syntyi toisella harjoittelujaksolla hematologian osastolla, kun Heli päätti suunnata uransa syöpätautien parissa tehtävään työhön. –Suunnitelma oli mielessäni kirkkaana ja ehkä suuntaan vaikutti myös siviilipuolen kokemukset syöpätaudeista, Heli pohtii.
Helivalmistui sairaanhoitajaksi Lahden ammattikorkeakoulusta keväällä 2009 ja aloitti työt Päijät-Hämeen keskussairaalan syöpäpoliklinikalla. Heli ajatteli, että kyseessä on näytön paikka. –Tein kovasti töitä työsuhteen alussa päästäkseni osaamisessa samalle tasolle työkavereiden kanssa. Syöpähoidon erikoistumisopinnot antoivat lisätukea osaamisalueen haltuunotossa, Heli muistelee.
Merkittävää tutkimustyö puhuttaa Amerikassa asti
Heli oli ehtinyt olla puoli vuotta syöpätautien polilla, kun ylilääkäri Paul Nyandoto kysyi häntä tutkimushoitajan tehtäviin. –Koin, etten ollut vielä valmis siihen, eihän perustyökään ollut vielä hallussa, Heli naurahtaa. Hän kertoi, ettei ollut ihan vielä valmis, mutta vuoden päästä häntä pyydettiin tehtävään uudelleen. –Olin vielä noviisi, mutta lupasin tehdä kaikkeni, kunhan saisin ylilääkäriltä tarvittavan tuen tehtävään kasvamisessa, Heli kuvailee hetkeä ennen uuteen tehtävään hyppäämistä.
Tutkimushoitajan työtä tehtiin oman sairaanhoitajatyön ohessa. Jokaiseen tutkimukseen liittyi oma koulutusprosessi ja tutkimushoitajille järjestettiin erilaisia täydennyskoulutuksia. –Olen Päijät-Hämeen keskussairaalassa syöpätutkimusten parissa työskentelevä tutkimushoitaja, joten tehtävässä olen päässyt verkostoitumaan todella mielenkiintoisten ammattilaisten kanssa, Heli hehkuttaa.
Tutkimushoitajan tehtävässä vaaditaan verkostoitumistaitojen lisäksi vahvoja sosiaalisia taitoja ja tarkkuutta tutkimusprotokollan noudattamisessa. –Tämä tehtävä todellakin on erinomainen näköalapaikka alalla, Heli iloitsee.
Heli on ollut mukana isossa kansallisessa RAXO-tutkimuksessa, joka löysi kansainvälisenä yhteistyönä suolistosyövän hoitoon uuden lääkkeen,jonka käytön aikana sydänhaitta ei uusiudu. Tutkimuksen tulokset ovat olleet niin merkittäviä, että ne ovat olleet mukana Amerikan ja Euroopan onkologian kongresseissa ja Euroopan lääkevirasto (EMA) hyväksyi lääkkeen kolorektaalisyövän hoitoon tammikuussa 2022.
Helin vinkki nuorille ammattilaisille
Kun kuuntelet omaa intohimoasi, jaksat työssäsi paremmin ja pystyt hoitamaan potilasta parhaalla mahdollisella tavalla.
Arvoja käytännön työhön apulaisosastonhoitajana
Helin ykkösarvona on tarjota potilailla mahdollisimman hyvää palvelua ja laadukasta hoitoa. Nykyään hän toimii tutkimushoitajan lisäksi apulaisosastonhoitajana. –On vaatinut paljon, että olen löytänyt uuden roolini, Heli kertoo. Hän on saanut hyvin tukea roolin rakentamisessa ja on aloittamassa Valmentava johtaminen -oppisopimuskoulutusta. –Uudet tehtävät ovat aina tuoneet mukanaan kaipaamiani haasteita. Minuun on aina luotettu ja olen saanut tukea omalla urapolullani. Nykyisessä tehtävässäni pääsen nimenomaan tekemään kehittämistyötä, Heli summaa.
Vaikka vielä tutkimushoitajan työ antaa Helille paljon, koittaa joskus päivä, kun tehtävä siirtyy jollekin uudelle tekijälle. Heli toivoo, että voisi silloin perehdyttää uuden tutkimushoitajan tehtävään. –Olen kunnollisen perehdytyksen kannalla. Haluan, että seuraajani kokee tämän tutkimushoitajan työn kunniatehtäväksi ja saa siitä yhtä paljon hyviä kokemuksia, Heli pohtii.
Kiinnostaako ura sairaanhoitajana Päijät-Hämeen hyvinvointialueella? Katso avoimet työpaikkamme Kuntarekryssä. Lisää työntekijätarinoita löydät täältä.
Lisätietoja urapoluista ja uramallista Päijät-Hämeen hyvinvointialueella
Virpi Lehtinen
projektipäällikkö
virpi.lehtinen@paijatha.fi
Anne Saari
projektisuunnittelija
anne.saari@paijatha.fi
Teksti
Sanna Kok
HR-asiantuntija, rekrymarkkinointi
sanna.kok@paijatha.fi
Anne Saari
projektisuunnittelija
anne.saari@paijatha.fi