Uratarina: Juha hyppäsi yli kymmenvuotiseen koulutusputkeen ja on nyt aluepalopäällikkö

Aluepalopäällikkö Juha uratarina Päijät-Hämeen hyvinvointialue työntekijätarina

Paavolan pelastusasema on noussut Lahden vilkkaan Mannerheiminkadun varrelle vuonna 2014. Asema on yksi Päijät-Hämeen kuudesta ympärivuorokautisessa valmiudessa olevista pelastusasemista ja toimii myös pelastustoimen hallinnollisena keskusasemana. Samaisella toimipisteellä sijaitsee myös aluepalopäällikkö Juha Murtosen työhuone.

Asemalla on esillä mitä mielenkiintoisempaa vanhaa palosammutuskalustoa. Kokoelmaa pääsee katsomaan ilmoittamalla asiasta koulutuspäälliikkö Mari Ukkoselta tai viestintäpäällikkö Salla Virralta, ja asemalla onkin vieraillut koululaisia ja päiväkotilaisia.

– Otetaan kuva tässä edessä kun itsekin alan olla museokamaa, nauraa Juha ja poseeraa vanhojen palokärryjen ja suojainten edustalla.

Heinolasta kotoisin oleva Juha suoritti opistoasteen pelastajatutkinnon vuonna 2000 Pelastusopistossa Kuopiossa. Tutkinto antaa kelpoisuuden pelastajan, palomiehen tai palomies-ensihoitajan virkoihin. Juha aloitti palomies-sairaankuljettajana Heinolan kaupungin palolaitoksella joulukuussa 2000, jossa työskenteli vuoden 2003 loppuun asti. Tammikuussa 2004 tuli uusi työnantaja: Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Työpiste ja työtehtävät kuitenkin pysyivät samana.

Päijäthämäläinen elementti houkutteli kouluttautumaan

Kun maaperä alkoi tuntua hieman varmemmalta turvakenkien alla, Juha päätti vaihtaa elementtiä.

– Olihan se päästävä vesille, se on kuitenkin niin tärkeä elementti täällä Päijät-Hämeessä, Juha kertoo.

Uutta osaamista lähettiin hakemaan yhteistyössä esihenkilön kanssa, ja Juha sai vuonna 2005 vinkin vesisukelluskurssista. Pelastusopistossa Kuopiossa ja merellä toteutunut kurssi kesti kuusi viikkoa. Tämän jälkeen Juha pääsi vesipelastustehtäviin. Vesipelastustehtäviä varten Juha opiskeli vielä vuonna 2006 Kotkan merenkulkuoppilaitoksessa veneenkuljettajakoulutuksen, joka mahdollisti isompien veneiden ajamisen.

Juhan vinkit uusille työntekijöille

Ei kannata hätäillä, vaan tutustua alaan rauhassa. Työtä tekemällä ja läsnäololla saa hankittua osaamista ja perustyötä voi lisämaustaa hankkimalla erityisosaamista omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Hyvinvointialueelle siirtyminen on tuonut uusia tuulia ja mahdollisuuksia, sen suhteen kannattaa pitää silmät auki.

Ruiskumestarista palomestariksi

Juha oli vitsikkäästi luvannut perheelleen, ettei häntä enää koulun penkillä nähtäisi. Kymmenen vuoden työuran jälkeen Juha söi sanansa ja aloitti alipäällystötutkinnon Pelastusopistossa vuonna 2010.

–En halunnut jäädä laakereilleni lepäämään ja odottamaan hetkeä, kun ei voisi fyysisesti enää tehdä palomiehen tehtäviä, Juha pohti.

Vuoden kestävä alipäällystötutkinto antaa valmiuden toimia niin sanottuna ruiskumestarina, joka toimii yksikön eli yhden pelastusajoneuvon esimiehenä. Valmistuttuaan Juha pääsi tekemään ruiskumestarin sijaisuuksia koko Päijät-Hämeen alueella.

–Työnantaja osasi hyödyntää kouluttautumistani loistavasti tarjoamalla minulle koulutustani vastaavia tehtäviä. Samalla pääsin tutustumaan uusiin ihmisiin, Juha hehkuttaa.

Vuodet 2013–2015 olivat vilkasta aikaa. Palomiehen viran lisäksi Juha teki sekä ruiskumestarin että palomestarin sijaisuuksia. Samalla hän suuntasi taas Kuopioon opiskelemaan työn ohessa, tällä kertaa pelastusalan 2,5-vuotisen päällystön AMK-tutkinnon. Vuonna 2015 Juha sai ruiskumestarin viran Nastolan pelastusasemalta. Palomestarin sijaisuudet jatkuivat.

Maaliskuussa 2018 Juha aloitti palomestarin sijaisena Asikkala–Padasjoki-alueella. Montaa kuukautta ei sijaisuus kestänyt, sillä paikka tuli hakuun ja heinäkuussa 2018 Juha aloitti palomestarin virassa. Jossain kohtaa Juha haki ja pääsi palomestarin sijaiseksi Niemen asemalle.

Johtotehtäviä kohti lähteneen urapolun johdattamana Juha lähti rohkeasti hakemaan oppia koulutusten kautta. Kollegan suosituksesta Juha lähti opiskelemaan tekniikan alan YAMK-opintoja LAB- ammattikorkeakouluun aiheena uudistava johtaminen. Lahdessa toteutunut koulutus oli mahdollista toteuttaa työn ohessa.

Juhan tapauksessa ”never say never” -sanonta osuu naulan kantaan. Noin kymmenen vuoden kehitysputki on johtanut Juhan pisteeseen, jossa hän on päässyt astumaan aluepalopäällikön virkaan keväällä 2023. Kotona koulunkäynnistä on naljailtu hyväntahtoisesti.

Itsensä kehittäminen vaati sisäistä pohdintaa

Uransa vaiheilla aluepalopäällikkö Juha Murtonen on pohtinut paljon ammatillista kehittymistä.

– On tärkeää hallita perusduuni ennen kuin lähtee etenemään seuraaville askelmille. Itsensä kehittäminen vaatii paljon omaa sisäistä pohdintaa ja kasvua omassa toiminnassa käyttäytymisessä. Täytyy tietää mikä itseä motivoi.

Palomiehen työ on raskasta ja vaatii erittäin hyvää fyysistä kuntoa. Juha on kehittänyt uraansa laajentamalla perustyön sisältöjä erityisosaamisella ja myöhemmin lähtenyt pohtimaan omaa roolia ja työuraa.

– 23 vuoden urapolkuuni on mahtunut monenlaista: perustyötä, kouluttautumista ja verkostoitumista, ja olen kaikesta hyvin kiitollinen, Juha summaa. Jokainen edeltävä kokemus auttaa nykyisen tehtävän hoitamisessa.

– Johtajana on tärkeää tietää kunnolla työntekijätason työtehtävät ja toimintakulttuuri, Juha kuvailee. Aluepalopäällikkö pääsee tukemaan henkilöstöä työssään ja sitä kautta mahdollistaa onnistumisia.

Kiinnostaako ura pelastustoimessa Päijät-Hämeen hyvinvointialueella? Katso avoimet työpaikkamme Kuntarekryssä. Lisää työntekijätarinoita löydät täältä.


Lisätietoja urapoluista ja uramallista Päijät-Hämeen hyvinvointialueella

Virpi Lehtinen
projektipäällikkö
virpi.lehtinen@paijatha.fi

Anne Saari
projektisuunnittelija
anne.saari@paijatha.fi

Teksti

Sanna Kok
HR-asiantuntija, rekrymarkkinointi
sanna.kok@paijatha.fi

Anne Saari
projektisuunnittelija
anne.saari@paijatha.fi