Urapolku laitoshuoltajasta hyvinvointiteknologia-asentajaksi
Etähoiva- ja teknologiayksikössä työskentelevä ja hyvinvointiteknologia-asentajaksi opiskeleva lähihoitaja Saija päätyi hoitoalalle useamman mutkan kautta.
Vuoden 2008 alussa Saija löysi itsensä pohtimasta millaista työtä hän haluaisi tehdä. Edellisvuonna hän oli valmistunut pintakäsittelijäksi, ja työskennellyt vajaan vuoden keikkahommissa varamiespalvelun kautta. Saija alkoi pohtia jatko-opiskelun mahdollisuutta ja pysyvämpää työpaikkaa.
Samoihin aikoihin Saijan ystävä työskenteli laitoshuoltajana keskussairaalalla. Ystävä päätyi houkuttelemaan Saijaa työkaverikseen perustellen, että työn oppisi tekemällä eikä se vaatisi aiempaa kokemusta. Saija päätyi hakemaan laitoshuoltajan paikkaa, ja yllätyksekseen sai sen. Saija opiskeli oppisopimuksella laitoshuoltajan ammattitutkinnon ja valmistui vuonna 2010. Laitoshuoltajan tehtävässä Saija haki itselleen haasteita ja osaamista vastuutehtävistä perehdyttäjänä ja opiskelijavastaavana. Lopulta alkuperäinen kesätyö venyi kahdeksaksi vuodeksi alalla.
Kohti hoitoalaa
Äitiyslomalla ollessaan Saija päätti hakea lähihoitajaopintoihin. Laitoshuoltajan työssä Saija altisti itsensä niihin pelkoihin, joita hänellä oli hoitotyötä kohtaan. Piikkikammon vuoksi lähihoitajan työ ei ollut aikaisemmin tuntunut omalta. Pelkojensa kohtaamisen myötä ihmisten parissa tehtävä työ hoitajan roolissa alkoi kiinnostaa. Opinnot alkoivat Lahden diakoniaopistolla tammikuussa 2016 ja Saija valmistui alle kahdessa vuodessa.
– Koulumenestykseni ei ole koskaan ollut vahvaa. Ensimmäisten ammattien kohdalla opiskelu tuntui hieman vastentahtoiselta. Lähihoitajan tutkinto tuntui ensimmäiseltä omasta kiinnostuksesta lähteneeltä tutkinnolta ja tietenkin tämä näkyi erinomaisena koulumenestyksenä, Saija kertoo.
Saija aloitti työt kotiin vietävissä palveluissa äitiysloman jälkeen. Hän ehti käydä tutustumassa lähihoitajan työnkuvaan myös terveyskeskuksen vuodeosastolla. Vaikka vuodeosastolla työskentelyssä oli paljon positiivisia puolia, jo reilun kuukauden jälkeen Saijalle varmistui, että kotihoito oli hänen juttunsa. Melko pian Hollolan kotihoidosta löytyikin vakituinen työpaikka.
Hollolan kotihoidossa Saija sai vastuulleen monia tehtäviä ja kouluttautui aktiivisesti uusiin asioihin.
– Haalin kaikki mahdolliset vastuutehtävät itselleni ja kouluttauduin kaikkeen uuteen mihin vain pääsin mukaan, Saija muistelee.
Hanketyöskentely tarjosi uusia uramahdollisuuksia
Elämäntilanteen muuttuessa Saija haki kesällä 2021 varahenkilöstöön, jossa hän teki joustavampia työvuoroja. Varahenkilöstö tarjosi mahdollisuuden osallistua työnjakoon ja harjoitella puutteena olevien vuorojen täyttämistä. Varahenkilöstössä toimiminen tarjosi jälleen uusia haasteita. Saija osallistui KOHTI-hankkeen järjestämään työntekijäpaneeliin, jossa käytiin läpi teknologian tuomia hyötyjä kotiin vietävissä palveluissa. Hanke oli osa KATI-ohjelmaa, jossa tarkoituksena oli kehittää ja ottaa käyttöön ikäihmisten itsenäistä ja turvallista kotona asumista tukevaa teknologiaa.
– Olen ihminen, joka kaipaa haasteita. Tyydyn tietyn ajan tiettyyn työtehtävään ja sitten tarvitsen jotain uutta mikä haastaa minua, Saija kertoo.
Tammikuussa 2022 KOHTI-hankkeen hankepäällikkö otti yhteyttä Saijaan ja kysyi, haluaisiko hän liittyä hankkeeseen työnkierron kautta. Vaikka Saija nautti silloisesta työstään, ei hän epäröinyt hetkeäkään, kun työtarjous KOHTI-hankkeeseen tarjoutui eteen. Kiinnostus teknologiaa kohtaan oli syttynyt jo kotihoidossa, jossa Saija oli toiminut teknologiavastaavana. Työ hankkeessa alkoikin heti seuraavassa kuussa. Saija osallistui myös Päijät-koti-hankkeeseen, jossa hän sai suunnitella ja toteuttaa aluejakoa Orimattilaan.
Tammikuussa 2023 Saija siirtyi Etähoiva- ja teknologiayksikköön oppisopimuksella. Hän opiskelee tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa, josta valmistuu hyvinvointiteknologia-asentajaksi. Tällä hetkellä Saija työskentelee kokoaikaisesti ja viimeistelee opintojaan.
Nykyisessä työssään Saija huolehtii erilaista teknologiaa asiakkaiden koteihin. Teknologian käytön kouluttaminen, perehdyttäminen ja seuranta kuuluvat Saijan perustehtäviin. Teknologian avulla pyritään vapauttamaan kotihoidon resurssia niihin tehtäviin, joita teknologialla ei voida ratkaista.
– Teknologiassa minua viehättää sen jatkuva kehittyminen. Teknologia on tulevaisuuden osaamista, ja sen omaksuminen vaatii kiinnostusta teknologian tarjoamia mahdollisuuksia kohtaan, Saija pohtii.
Erilaiset uramahdollisuudet hyvinvointialueella
Hyvinvointialueella työskentely on tarjonnut Saijalle monipuolisia uramahdollisuuksia. Mahdollisuudet ovat vastanneet omiin uraunelmiin ja erilaisiin elämäntilanteista johtuviin työaikajoustoihin.
Työssä tapahtuvaa oppimista havainnollistaa myös se, kuinka asiantuntemuksen ja ammatillisen itsetunnon kasvun kautta Saija on rohkaistunut toimimaan kouluttajana. Vielä muutama vuosi sitten se ei olisi tuntunut mieluisalta. Nyt hän nauttii kouluttamisesta.
Nykyiset opinnot ja tulevaan suuntautuva kehitystyö tarjoavat Saijalle sen haasteellisen työympäristön, josta hän syttyy ja motivoituu. Saija kokee tärkeiksi ura-ankkureikseen työn tarjoamat haasteet, kehittymisen ja kouluttajana toimimisen.
Saija on taitava hyödyntämään työssäoppimisen mahdollisuuksia ja hänelle on luontevaa etsiä työstä erilaisia kasvunpaikkoja. Saija kannustaakin kaikkia tarttumaan muun muassa minityökierron, työkierron ja uusien työtehtävien tarjoamiin työssäoppimisen mahdollisuuksiin.
– Onhan tämä ollut ihan älytöntä. Ne heikot hetket, kun on miettinyt irtisanoutumistakin, niin jostain vaan tulee ovi, joka aukeaa eteeni. Koen, että itse työntekijänä annan myös paljon. Haalin mielelläni eri vastuualueita, koska ne ovat itselleni oppimisen paikkoja. Haluan näiden vastuutehtävien kautta päästä tiedon juuritasolle ja saada sitä kautta ymmärryksen kokonaisuudesta, Saija kertoo.