Ulosteensiirto on tehokkain hoitomuoto yleisimpään toistuvaan antibioottiripuliin, muttei vielä laajemmin ”klinikkavalmis”

image received via email

 

Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Ulosteensiirto on tehokkain hoitomuoto yleisimpään toistuvaan antibioottiripuliin, muttei vielä laajemmin ”klinikkavalmis”

Suoliston pieneliöstöllä eli mikrobistolla on moninainen vaikutus hyvinvointiimme ja terveyteemme. Monimuotoinen mikrobisto vaikuttaa suoliston hyvinvointiin, mutta sillä on laajemminkin vaikutuksia elimistöön: Sen yhteyttä on pohdittu tarttumattomien tulehduksellisten sairauksien, aineenvaihduntasairauksien ja jopa joidenkin neurologisten ja psykiatristen sairauksien hoidossa. Monissa sairauksissa on myös todettu suoliston mikrobiston poikkeavuuksia.

 

Sisätautien ylilääkäri Perttu Lahtinen selvitti väitöskirjassaan ulosteensiirron hyötyjä eri sairauksien hoidossa. Ulosteensiirto on ollut jo vuosia kliinisessä käytössä yleisimmän antibioottihoitoon liittyvän ripulitaudin eli Clostridioides difficile -infektion hoidossa.

 

Lahtisen väitöskirja koostuu neljästä tutkimusartikkelista: kolmesta lumekontrolloidusta tutkimuksesta ja yhdestä potilassarjasta. Lumekontrolloiduissa tutkimuksissa selvitettiin ulosteensiirron tehoa ärtyvä suoli -oireyhtymän, haavaisen koliitin ja lihavuuden hoidossa. Missään näistä sairauksista ulosteensiirto ei ollut merkitsevästi lumehoitoa tehokkaampi, joskin ärtyvä suoli -oireyhtymän potilaat saivat siitä lievää lyhytaikaista lievitystä oireisiinsa. Mielenkiintoinen havainto oli, että samanaikaisesti potilaiden suoliston mikrobisto muuttui pitkäaikaisesti samankaltaiseksi kuin ulosteenluovuttajalla.

 

– Ulosteensiirto ei ole vielä niin sanotusti klinikkavalmis suoliston mikrobiston häiriöön liittyvien tarttumattomien sairauksien hoidossa. Jatkamalla kontrolloituja ulosteensiirtotutkimuksia ja korkeatasoisia mikrobistoanalyysejä saamme kuitenkin tärkeää tietoa suoliston mikrobiston ja sairauksien välisistä yhteyksistä, Perttu Lahtinen sanoo.

 

Yhdessä väitöskirjan osatyössä katsottiin eri syistä immuunipuutteisten potilaiden hoitotuloksia, kun he olivat saaneet ulosteensiirron toistuvan Clostridioides difficile -infektion hoitoon. Ulosteensiirto todettiin myös tässä potilasryhmässä tehokkaaksi ja turvalliseksi. Samassa artikkelissa kuvattiin kokemuksia ulosteensiirrosta tietyissä erityistilanteissa yksittäisillä potilailla. Näissä positiivisia tuloksia saatiin moniresistenttien bakteerien ulostekantajuuden häätöhoidossa.

 

– Ulosteensiirron ainoa virallinen aihe on edelleenkin toistuvan Clostridioides difficile -infektion hoito. Muissa sairauksissa ulosteensiirtoa tulee harkita vain tieteelliseen tutkimukseen liittyen, toteaa Lahtinen.

 

Hänen väitöskirjansa on luettavissa verkossa: Fecal microbiota transplantation (helsinki.fi)

 

 

Tervetuloa kuuntelemaan Perttu Lahtisen akateemista väitöstilaisuutta: Fecal Microbiota Transplantation (ulosteensiirto) 9. kesäkuuta klo 12 Päijät-Hämeen keskussairaalan luentosaleihin 1 ja 2. Väitöskielenä on englanti.

 

Väitöstilaisuus on avoin yleisölle. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä Teamsin välityksellä: Liity tilaisuuteen tästä.

 

Ohjaajat: professori Perttu Arkkila ja dosentti Reetta Satokari, Helsingin yliopisto 
Vastaväittäjä: dosentti Christian Lodbeg Hvas, Århusin yliopisto, Tanska


Lisätietoja:

sisätautien ylilääkäri Perttu Lahtinen, 044 719 5256, perttu.lahtinen@paijatha.fi


Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue – Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)