Tuore suunnitelma kokoaa selvät sävelet palvelujen yhdenvertaiselle ja tasa-arvoiselle järjestämiselle

Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle on valmistunut suunnitelma, joka ohjaa palvelujen järjestämistä ja kehittämistä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisuuden näkökulmasta. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma koskee kaikkia hyvinvointialueen toimijoita, niin hyvinvointialueen omaa toimintaa ja asiantuntijoita kuin ostopalveluntuottajia. Aluehallitus hyväksyi hyvinvointialueen ensimmäisen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman maanantaina.

Suunnitelmaluonnos kiersi valmisteltavana lautakuntien ja vaikuttamistoimielinten kokouksissa pitkin kevättä. Asiakkailla, asukkailla ja henkilöstöllä oli lisäksi mahdollisuus osallistua valmisteluun Polis-verkkokeskustelun kautta.

– Kun vertaan alueemme suunnitelmaa muualla valmistuneisiin, erityisen hyvänä piirteenä näen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon teemojen nivoutumisen osaksi omavalvontasuunnitelmia. Se varmistaa, että näkökulmat tulevat mukaan toimintaan. Jo suunnitelman valmisteluvaiheessa heräsi konkreettisia ajatuksia ja keinoja yksiköiden entistä tasa-arvoisempien ja yhdenvertaisempien palveluiden toteuttamiseksi, kertoo projektisuunnittelija Tanja Pasanen.

Hyvinvointialueella on myös käynnissä useita toimia, joissa teemat jo otetaan huomioon. Esimerkkejä ovat verkkosivujen uudistaminen, pelastustoimen asiakaspalautetiedon mittaamisen ja rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen. Valmisteilla on myös henkilöstön koulutus yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisuuden teemoihin.

Uudenlaiset eväät arviointiin ja seurantaan

Hyvinvointialueen palvelujen saavutettavuutta puntaroidaan jatkossa seuraamalla muun muassa kolmea tekijää yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisuuden näkökulmasta: miten asiakas kokee matkan palveluun pääsemiseksi, miten asiakasmaksujen suuruus vaikuttaa hoidon saamiseen ja millaisia huolia hänellä on sähköisten palvelujen käytössä.

Ensimmäiseen vuosittaiseen raporttiin kootaan seurantatiedot näiden kolmen tekijän vaikutuksista.

Lisäksi suunnitelma linjaa kehitettäviksi osa-alueiksi paperittomille annettavien palvelujen yhdenmukaistamisen sekä ihmiskaupan uhrien tunnistamisen ja systemaattisen hoitoon ohjaamisen.

Nyt valmistunut suunnitelma parantaa toimineen, tavoitteineen ja mittareineen palveluiden, päätöksenteon ja johtamisen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Suunnitelma liittyy hyvinvointialueen osallisuusohjelman toimeenpanoon.

Tutustu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan kokonaisuudessaan.