Blogi: Tilaratkaisut ovat keskiössä
Sote-uudistuksessa siirrettiin yli sadan erillisen organisaation ja erittäin hajautuneen sote-järjestelmän perintö hyvinvointialueille. Nyt sotepe-palvelut tullaan uudistamaan Suomessa seuraavien 2–5 vuoden aikana. Uudistustyö on massiivinen, ja siinä ollaan merkittävästi myöhässä (noin 15 vuotta) maan eri hallitusten aivan liian pitkäksi venähtäneen yksimielisyyden löytymisen vuoksi.
Palveluiden uudistamiseen ja hallitusohjelman toteuttamiseen liittyvät oleellisesti tilaratkaisut, joita hyvinvointialueet pääsevät tarkastelemaan yhteisen edun näkökulmasta. Toimitiloilla on myös suora yhteys henkilöstön viihtyvyyteen ja turvallisuuteen sekä kokonaistalouden hallintaan. On tärkeää muistaa, että hyvinvointialue toimii valtion suorassa ohjauksessa.
Hyvinvointialue elää raamitaloudessa, jossa epäoikeudenmukaisesti rakennettu rahoitusjärjestelmä antaa yhden kasan euroja laajojen lakisääteisten palveluiden järjestämiseen. Lainaa emme yksinkertaisin keinoin saa, alijäämät tulee kattaa kolmessa vuodessa ja lisärahoitustakaan ei ole näköpiirissä. Helpot toimet Päijät-Hämeessä on jo tehty. Tilatarkastelulla on kuitenkin saavutettavissa vielä useita hyötyjä.
Keskustelu kiinteistöistä ei ole uusi, vaan se on ollut mukana jokaisessa uudistuksen versiossa. Kotikuntani Hollola myi ensimmäisiä sote-kiinteistöjä jo vuonna 2017 riskien minimoiseksi. Osa myydyistä kiinteistöistä jäi pian myynnin jälkeen ilman käyttöä, kun Sipilän sote-uudistus yllättäen kaatui ja osasta myydyistä kiinteistöistä silloinen hyvinvointiyhtymä sittemmin poistui. Riskit oli tunnistettu oikein.
Lahden sote-keskuksen epäkäytännöllisyys on ollut laajasti tiedossa jo vuosia. Keskeiset päättäjät maakunnassa ja erityisesti Lahdessa tietävät hyvin ongelmatiikan taustat. Mielestäni olisi ollut virkavirhe, jos hyvinvointialue ei olisi lähtenyt selvittämään toiminnallisempia, turvallisempia ja taloudellisempia tiloja. Lainsäätäjä on antanut tähän tarkoituksella mahdollisuuden. Nykyinen yhteiskunnallinen tilanne vaatii viranhaltijoilta ja päättäjiltä vastuullisuutta sekä rohkeita avauksia, selvityksiä ja edelleen päätöksiä. Uusi aluehallinto on myös poliittisten päätöksentekijöiden objektiivisuuden stressitesti.
Tilakysymyksissä on kyse (lahtelaisten) asukkaiden sotepe-palveluista ja henkilöstön työskentelytiloista. Isossa kuvassa myös hyvinvointialueen palveluiden uudistamisesta hallitusohjelman ja reformin mukaisesti sekä talouden hallinnasta keskinäisriippuvaisessa kokonaisuudessa. Lahden ratkaisu on suorassa yhteydessä koko hyvinvointialueen toimitila- ja palvelustrategiaan.
aluehallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen (kok.)