Tietohallinnon uratarinat

Lue minkälaista Päijät-Sotessa on työskennellä ja hae osaksi tarinaamme!

Kimmon uratarina

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen Infra-ja loppukäyttäjäpalveluiden kehityspäällikkö Kimmo Metsolla on takanaan 20 vuoden ura ICT-alalla. Kokemusta on kertynyt asiantuntija- ja päällikkötehtävistä niin isoissa globaaleissa yrityksissä, kuin valtion leivissä.

”Olen osa Infra- ja loppukäyttäjätiimiä ja vastaan loppukäyttäjäpalveluista, teen muun muassa paljon yhteistyötä eri toimittajien kanssa. Myös kilpailutukset tulevat näyttelemään isoa roolia tiimissämme. Olemme juuri ottamassa sisään uutta kapasiteettipalvelua, joten pöydälläni on paljon johtamista, asioiden hallinnoimista ja prosessikuvien auki piirtämistä. Tykkään tiedon käyttämisestä, sen visualisoinnista ja prosessien dokumentoinnista. Työssäni käytän paljon mm. Microsoftin Power BI:tä”, kertoo Kimmo.

”Aikaisemmin työskentelin palvelutuottajan päässä, joten on mukavaa olla nyt itse asiakkaan roolissa. Lisäväriä päiviin tuo myös se, että sote-puoli on tällä hetkellä kovassa muutoksessa.

Työskentelemme tietoteknisesti haastavassa ympäristössä, mikä tekee tehtävistäni entistäkin mielenkiintoisempia – meillä kun it-järjestelmien toimimattomuus ei ole missään yhteydessä vaihtoehto.

Yritämme koko ajan kehittää asioita paremmiksi ja tuntuu hienolta, kun pystymme omalta osaltamme tehostamaan jotakin osa-aluetta piirun verran ja näin tekemään sairaanhoitajan tai lääkärin päivittäisestä työstä toimivampaa.”

”Päiväni ovat yleensä täynnä kokouksia ja työpajoja. Olenkin oppinut priorisoimaan ja hallitsemaan ajankäyttöä siten, että olen kartalla siinä, mitkä tehtävät pitää saada valmiiksi, jotta kokonaisuus pyörii.
Vaikka töissä välillä on hektistä, viihdyn erittäin hyvin. Iso kiitos siitä kuuluu mahtavalle työporukalle! Vaikka meillä onkin työajan suhteen joustava hybridimalli käytössä, tietohallinnossa on rikkaus tulla konttorille!”

Esan uratarina

ICT-partner Esa Lehtosen on toiminut toimialariippumattomissa sovelluksissa noin vuoden.

”Aiemmin olin kuntien ja kuntien omistamissa liikelaitoksissa erinäisissä ICT kehittämis-, hallinta- ja ylläpitotehtävissä. ICT-partneriksi minut houkuttelivat yhteisessä hankkeessa olleet kollegat ja koska minulla on kokemusta samantyyppisistä tehtävistä, tämä askel urallani tuntui luontevalta”, taustoittaa Esa.

”ICT-partnerina työaikani kuluu pitkälti toiminnan ongelmien selvittämisessä. Pidän erityisesti toiminnan ICT- asioissa auttamisesta ja niiden kehittämisestä”, kertoo Esa.

”Itselleni on tärkeää ymmärtää eri järjestelmien toimintaa ja niiden riippuvuudet muihin järjestelmiin. Työssäni teen mm. kuvauksia järjestelmistä, joiden kanssa olen tekemisessä.

Olen osallistunut erinäisiin koulutuksiin ja luentoihin esim. ITIL 4, joten olen saanut hyvin tukea astuttuani remmiin. Aloittaessani HR:llä oli valmis tehtävälista, jonka suorittamalla perehdytys onnistui hienosti.”

”Meitä työskentelee toimialariippumattomissa sovelluksissa kolme henkilöä ja jokaisella on omat vastuut. Hoidamme itsenäisesti omaa tonttiamme, mutta käymme yhdessä läpi eri alueiden tilannekatsauksen ja kehitämme toimintaamme yhteneväiseksi.

Tulevaisuudessa siintää mukavia haasteita, Pääsen muun muassa suunnittelemaan henkilöturvajärjestelmien vaihtamisen toiseen järjestelmään. Tulossa on myös palvelimien siirtäminen uudelle palvelualustalle ja toteutuksen suunnittelu yhdessä infrapalveluiden kanssa.

Pidän itsenäisestä työskentelystä ja arvostan etätyömahdollisuutta, mutta kyllä täytyy todeta, että työkaverit ja heidän kanssaan asioiden edistäminen ovat parasta töissä.

Meillä on myös hyvin aktiivinen huvitoimikunta. Järjestämme mm. ICT-Olympic gamesit, Kaamoksen kaatajaiset, pikkujoulut yms. Voin lämpimästi suositella hyvinvointialuetta työnantajana. Meillä riittää mielenkiintoisia ja haastavia tehtäviä ja niitä saa tehdä mitä parhaimmassa porukassa”, päättää Lehtonen.

Samin uratarina

Sami Tuori työskentelee tietojohtamisen parissa. ”Olen opiskellut yhteiskunta- ja tilastotieteitä ja aikaisemmin tein hommia julkisella sektorilla tilastojen ja analytiikan parissa”, kertoo Sami. ”Ennen kuntayhtymälle siirtymistä olin jo jonkin aikaa seurannut organisaatiossa auki olevia positioita. Kun sitten huomasin avoimen data-analyytikon paikan laitoin hakemusta tulemaan ja muutaman viikon päästä olin jo aloittanut uuden työn.

Terveydenhuollon maailma ei ollut minulle entuudestaan tuttu, joten siinä mielessä tämä oli hyppy tuntemattomaan. Alalla jatkuva oppiminen on elinehto ja työnantaja suhtautuukin kouluttautumiseen myönteisesti – oikeastaan homma on enemmän kiinni siitä, tuleeko itse etsittyä sopivia koulutuksia ja järjestettyä niille aikaa kalenteriin”, naurahtaa Sami.

”Toimin siis osana tietojohtamisen tiimiä, vastuullani on data-analytiikan ja raportoinnin kehittäminen. Tavallisena työpäivänä saatan käydä tietotuotteiden tilaajien kanssa läpi heidän raportointitarpeitaan, etsiä tarvittavia datoja tietoaltaalta ja -varastosta sekä toteuttaa raportteja. Keskeinen työkalu on raportointiin käyttämämme Power BI, jonka ohella on hyvä osata käsitellä dataa Pythonilla tai R:llä. Tietovarastot tulee olla tuttuja ja tietokantoja pengotaan SQL:llä. Noudatamme monille IT-kehittäjille tuttua ketterää työskentelytapaa, jossa työ jakautuu parin viikon mittaisiin sprintteihin ja tiimillä on yhteiset seremoniat.

Ainoastaan teknisellä osaamisella ei tässä hommassa pärjää. On tultava toimeen yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa, joiden tekniset valmiudet vaihtelevat gurusta kadunmieheen.

Myös työtehtävien luonne vaihtelee paljon. Välillä voin keskittyä vaikkapa koodaamiseen, välillä taas jutustelen asiakkaiden kanssa tai esittelen aikaansaannoksiani isoillekin ihmisjoukoille.

Ammatillisesti työssä on hienoja kehittymisen mahdollisuuksia. Tietojohtamisen tiimi on aika uusi, joten pääsemme rakentamaan käytäntöjä oman näköiseksemme. Tavoitteenamme on edistää yhtymän tiedonhallintaa ja tiedon parempaa hyödyntämistä, joiden kautta voidaan kehittää palveluja ja palveluiden tuotannon prosesseja. Analytiikassa teemme yhtymän eri toiminnoille tilausten perusteella raportteja, joiden avulla he voivat seurata ja johtaa omaa toimintaansa. Merkittävä tavoitteemme on rakentaa raportointia hyvinvointialueen johtamisen tarpeisiin”, kertoo Sami.

”Päijät-Hämeen alueella ei ole kovin paljon IT-alan työtehtäviä, joten suosittelen seuraamaan tietohallinnon avoimia työpaikkoja nettisivuiltamme. Työyhteisö on mahtava ja meillä on laaja kirjo työsuhde-etuja, esim. yhtymän henkilökuntayhdistys PäHe, jolla on monipuolinen valikoima harrastujaostoja. Sunnuntaisuunnistajana olen osallistunut suunnistusjaoston tukemana ahkerasti alueen iltarasteille. Lisäksi olen ehtinyt jo hyödyntää yhtymän loma-asuntoetuja”, iloitsee Sami.