Syyhyn voi useimmiten hoitaa kotikonstein

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella on liikkeellä syyhyä erityisesti kouluissa, päiväkodeissa ja perheissä. Syyhy on kutinatauti, joka tarttuu ihokontaktista. Syyhyn voi hoitaa kotikonstein apteekista ilman reseptiä saatavalla voiteella. Lapsi voi mennä päiväkotiin ja kouluun hoitoa seuraavana päivänä. Joskus harvoin oireiden taltuttamiseen tarvitaan lääkärin määräämä reseptilääke. 

Syyhyn aiheuttaja on läpimitaltaan noin puolen millimetrin pituinen syyhypunkki, joka asustaa ihon alla. Syyhy leviää ihmisestä toiseen pitkässä ihokontaktissa.  

– Tällaisia kontakteja voi olla perheessä, päiväkodeissa, harrastuksissa, kouluissa, töissä, laitoshoidossa, seksikontaktissa tai samassa sängyssä nukkuessa. Myös lapset voivat tartuttaa toisiaan leikkiessään. Tauti voi tarttua alus- ja vuodevaatteista vain, jos niihin on juuri joutunut punkkeja, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jukka Majuri.

Oireena on yleensä raapimisesta tulleet jäljet iholla ja pienet näppylät.
– Pieniä punaisia näppylöitä ilmestyy 3-10 päivää tartunnasta. Kutina alkaa 3-6 viikon kuluttua tartunnan saamisesta. Kutina on voimakkainta yöllä ja sitä voi olla koko keholla kaulasta alaspäin, lapsilla erityisesti kämmenissä, jalkapohjissa, kainaloissa, alavatsassa ja päänahassa. Syyhy on siitä ikävä, että se voi tarttua jo ennen oireiden ilmenemistä, sanoo Majuri. 

Syyhystä eroon voidehoidolla ja perusteellisella siivouksella 

– Syyhyn taltuttamiseen tepsii voidemaisen lääkkeen käyttö kotona kahdesti 1-2 viikon välein. Permetriinivoidetta saa apteekista ilman reseptiä. Yksin lääkehoito ei riitä, vaan molemmilla kerroilla voidehoidon lisäksi on vaihdettava vaatteet, pyyhkeet ja vuodevaatteet sekä siivottava koti. Myös lähikontaktissa olleiden – sekä oireilevien että oireettomien – lääkehoidosta on huolehdittava. Näin ehkäistään taudin uusiutumista, Majuri tähdentää. 

Iho-oireiden parantuminen ja jälkikutina voivat kestää jopa kuukauden lääkehoidon jälkeen. Kutinan jatkuminen ei tarkoita hoidon epäonnistumista tai uutta tartuntaa.  

– Jälki-ihottumaa voi hoitaa kahdesti päivässä noin viikon ajan esimerkiksi hydrokortisonivoiteella. Syyhyyn liittyvään kutinaan voi tarvittaessa käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa antihistamiinia, Majuri neuvoo. 

Tarkemmat ohjeet syyhyn hoitoon löytyvät hyvinvointialueen sivuilta paijat-sote.fi/syyhyn-potilasohje/