Suora lähetys väitöstilaisuudesta 9. kesäkuuta – aiheena ulosteensiirron hyödyt

Suoliston pieneliöstöllä eli mikrobistolla on moninainen vaikutus hyvinvointiimme ja terveyteemme. Sisätautien ylilääkäri Perttu Lahtinen selvitti väitöskirjassaan ulosteensiirron hyötyjä eri sairauksien hoidossa. Ulosteensiirto on ollut jo vuosia kliinisessä käytössä yleisimmän antibioottihoitoon liittyvän ripulitaudin eli Clostridioides difficile -infektion hoidossa.

– Ulosteensiirto ei ole vielä niin sanotusti klinikkavalmis suoliston mikrobiston häiriöön liittyvien tarttumattomien sairauksien hoidossa. Jatkamalla kontrolloituja ulosteensiirtotutkimuksia ja korkeatasoisia mikrobistoanalyyseja saamme kuitenkin tärkeää tietoa suoliston mikrobiston ja sairauksien välisistä yhteyksistä, Perttu Lahtinen sanoo.

Yhdessä väitöskirjan osatyössä katsottiin immuunipuutteisten potilaiden hoitotuloksia, kun he olivat saaneet ulosteensiirron toistuvan Clostridioides difficile -infektion hoitoon. Ulosteensiirto todettiin myös tässä potilasryhmässä tehokkaaksi ja turvalliseksi.

– Ulosteensiirron ainoa virallinen aihe on edelleenkin toistuvan Clostridioides difficile -infektion hoito. Muissa sairauksissa ulosteensiirtoa tulee harkita vain tieteelliseen tutkimukseen liittyen, toteaa Lahtinen.

Hänen väitöskirjansa on luettavissa verkossa: Fecal microbiota transplantation (helsinki.fi)

Perttu Lahtisen akateeminen väitöstilaisuus järjestetään 9. kesäkuuta klo 12 Päijät-Hämeen keskussairaalan luentosaleissa 1 ja 2. Väitöskielenä on englanti. Tilaisuus on avoin yleisölle, ja sitä voi seurata myös etäyhteydellä Teamsin välityksellä.