Sami, tietojohtamisen asiantuntija

sami tietojohtamisen asiantuntija

Sami Tuori työskentelee tietojohtamisen parissa. ”Olen opiskellut yhteiskunta- ja tilastotieteitä ja aikaisemmin tein hommia julkisella sektorilla tilastojen ja analytiikan parissa”, kertoo Sami. ”Ennen kuntayhtymälle siirtymistä olin jo jonkin aikaa seurannut organisaatiossa auki olevia positioita. Kun sitten huomasin avoimen data-analyytikon paikan laitoin hakemusta tulemaan ja muutaman viikon päästä olin jo aloittanut uuden työn.

Terveydenhuollon maailma ei ollut minulle entuudestaan tuttu, joten siinä mielessä tämä oli hyppy tuntemattomaan. Alalla jatkuva oppiminen on elinehto ja työnantaja suhtautuukin kouluttautumiseen myönteisesti – oikeastaan homma on enemmän kiinni siitä, tuleeko itse etsittyä sopivia koulutuksia ja järjestettyä niille aikaa kalenteriin”, naurahtaa Sami.

”Toimin siis osana tietojohtamisen tiimiä, vastuullani on data-analytiikan ja raportoinnin kehittäminen. Tavallisena työpäivänä saatan käydä tietotuotteiden tilaajien kanssa läpi heidän raportointitarpeitaan, etsiä tarvittavia datoja tietoaltaalta ja -varastosta sekä toteuttaa raportteja. Keskeinen työkalu on raportointiin käyttämämme Power BI, jonka ohella on hyvä osata käsitellä dataa Pythonilla tai R:llä. Tietovarastot tulee olla tuttuja ja tietokantoja pengotaan SQL:llä. Noudatamme monille IT-kehittäjille tuttua ketterää työskentelytapaa, jossa työ jakautuu parin viikon mittaisiin sprintteihin ja tiimillä on yhteiset seremoniat.

Ainoastaan teknisellä osaamisella ei tässä hommassa pärjää. On tultava toimeen yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa, joiden tekniset valmiudet vaihtelevat gurusta kadunmieheen.

Myös työtehtävien luonne vaihtelee paljon. Välillä voin keskittyä vaikkapa koodaamiseen, välillä taas jutustelen asiakkaiden kanssa tai esittelen aikaansaannoksiani isoillekin ihmisjoukoille.

Ammatillisesti työssä on hienoja kehittymisen mahdollisuuksia. Tietojohtamisen tiimi on aika uusi, joten pääsemme rakentamaan käytäntöjä oman näköiseksemme. Tavoitteenamme on edistää yhtymän tiedonhallintaa ja tiedon parempaa hyödyntämistä, joiden kautta voidaan kehittää palveluja ja palveluiden tuotannon prosesseja. Analytiikassa teemme yhtymän eri toiminnoille tilausten perusteella raportteja, joiden avulla he voivat seurata ja johtaa omaa toimintaansa. Merkittävä tavoitteemme on rakentaa raportointia hyvinvointialueen johtamisen tarpeisiin”, kertoo Sami.

”Päijät-Hämeen alueella ei ole kovin paljon IT-alan työtehtäviä, joten suosittelen seuraamaan tietohallinnon avoimia työpaikkoja nettisivuiltamme. Työyhteisö on mahtava ja meillä on laaja kirjo työsuhde-etuja, esim. yhtymän henkilökuntayhdistys PäHe, jolla on monipuolinen valikoima harrastujaostoja. Sunnuntaisuunnistajana olen osallistunut suunnistusjaoston tukemana ahkerasti alueen iltarasteille. Lisäksi olen ehtinyt jo hyödyntää yhtymän loma-asuntoetuja”, iloitsee Sami.