Salpakankaan koulun 8-luokkalaiset NouHätä!-pelastustaitokisan mitaleille

Hollolalaisen Salpakankaan koulun joukkue voitti hopeaa valtakunnallisessa nuorten NouHätä!-pelastustaitokilpailussa. Joukkueessa kilpailivat 8-luokkalaiset Miro Kivikoski, Mikael Viljakainen ja Niklas Simola. Vastuuopettajana toimi terveystiedon opettaja Tuuli Talvitie. Loppukilpailu järjestettiin 27. huhtikuuta Pelastusopistolla Kuopiossa.

Koulutuspäällikkö Mari Ukkonen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta on ylpeä joukkueen suorituksesta.

– Miro, Mikael ja Niklas toimivat hienosti ryhmänä. Kotiläksyt oli selvästi tehty, ja pelastustaidot olivat hallussa. Heillä oli myös asenne kohdallaan. Opettajakin oli tehnyt hyvää työtä koululla ja oli mukava huomata, miten hyvin NouHätä!-kampanja oli otettu mukaan opetukseen, Mari Ukkonen kiittelee.

NouHätä!-mestariksi ylsi Keuruun yhteiskoulun joukkue. Finaalissa toisiaan vastaan kilpaili 21 joukkuetta eri puolilta Suomea.

– Meidän joukkueemme saavutti kokonaistuloksissa tasapisteet voittajajoukkueen kanssa. Voittaja ratkaistiin käytännön rasteilla saatujen pisteiden perusteella, joissa Keski-Suomen joukkue sai kaksi pistettä enemmän, Ukkonen kertoo.

Voittokaan ei ollut siis päijäthämäläisillä kaukana.

NouHätä!-finaali koostui teoriakokeesta sekä neljästä käytännön rastista, joissa testattiin valmiutta toimia onnettomuustilanteissa. Vesipelastusrastilla autettiin uimari pelastusrenkaan avulla maihin ja hälytettiin apua. Liikenneonnettomuusrastissa nuorten tuli kyetä auttamaan autokolarin uhreja. Taitoja testattiin myös kodinturvallisuuteen liittyvällä rastilla sekä alkusammutuksessa ja ihmisten evakuoinnissa.

Nuoret saivat taitojen lisäksi kilpailupäivässä uusia kavereita sekä palkinnoksi langattomat nappikuulokkeet. Mitalikahveja juotiin Paavolan pelastusasemalla Lahdessa 28. huhtikuuta, jossa myös Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi hienosti menestyneen joukkueen.

Miro Kivikoski, Mikael Viljakainen ja Niklas Simola kuvasivat NouHätä!-loppukilpailua hienoksi kokemukseksi.

– Aika siistiä se oli. Olihan se kuitenkin finaali!

Pojat olivat treenanneet etukäteen esimerkiksi elvytystä ja alkusammutusta. Niklas Simola kertoi haastavimmaksi rastiksi liikenneonnettomuutta ja sitä, kun piti puhuttaa loukkaantunutta. Toiminnalliset rastit olivat kuitenkin joukkueelle mieluisia.

– Saatiin tekemisen moodi päälle, Mikael Viljakainen kertoo.

Hienoin hetki joukkueelle oli kuulla Pelastusopistolla, että he ovat kolmen parhaan joukossa.

– Ei siinä meinannut penkissä pysyä, Miro, Niklas ja Mikael nauravat.

Kampanjassa mukana 49 000 kasiluokkalaista

NouHätä!-kampanja lisää nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita. Pelastuslaitosten ja Suomen Pelastusalan keskusjärjestön yhteiseen kampanjaan osallistui tänä vuonna 49 000 yläkoululaista. Päijät-Hämeestä mukana oli 16 koulua.

Kampanjaan kuuluu koululla järjestettäviä turvallisuusoppitunteja sekä pelastustaitokilpailu. Koulut voivat osallistua vain opetukseen tai sekä opetukseen että kilpailuun.

Päijät-Hämeen koulut suorittivat ensin digitaalisen alkukarsinnan, johon osallistui 89 joukkuetta. Karsinnan kuusi parasta joukkuetta jatkoi 4. huhtikuuta pidettyihin aluekilpailuihin. Aluekilpailun voittajajoukkue pääsi edustamaan Päijät-Hämettä valtakunnalliseen loppukilpailuun Pelastusopistolle.