Sairaanhoitajien vastaanottoa kokeillaan yläasteilla mielenterveyden tukemiseen
Yläasteilla Päijät-Hämeessä panostetaan nuorten mielenterveyden tukemiseen. Elokuussa 2023 alkaneessa kokeilussa yläasteikäiset nuoret saavat apua keskivaikeisiin mielenterveysongelmiin sairaanhoitajilta, joiden työpisteet ovat kouluilla. Sosiaaliohjaaja ja sairaanhoitaja toimivat tarvittaessa työparina nuoren asioissa, jolloin sosiaaliohjaaja tapaa myös nuoren vanhempia.
– Nuoren voi olla helpompi tulla vastaanotolle, kun se on nuoren omassa arkiympäristössä, ja käynti onnistuu koulupäivän aikana. Kouluilla työskentelevät työntekijämme ovat helposti lähestyttäviä ja asiantuntevia, kertoo palveluesihenkilö Johanna Hyytiäinen alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluista.
On tärkeää, että nuori tulee nähdyksi ja kuulluksi ongelmineen
Tyypillisimmin nuoret hakevat apua pitkään jatkuneiden ahdistus- ja masennusoireiden vuoksi. Oireilu voi näkyä esimerkiksi viiltelynä, itsetuhoisina ajatuksina tai päihteiden käyttönä. Taustalla voi olla myös neuropsykiatrisia haasteita, koulukiusaamista tai pulmia ihmissuhteissa. Tällöin on tärkeää, että nuori tulee nähdyksi ja kuulluksi, ja että hänen huolensa otetaan vakavasti.
– Älä jää yksin, vaan lähde juttelemaan turvalliselle ja luotettavalle aikuiselle, sairaanhoitaja Jenni Kärkäs ja sosiaaliohjaaja Sirkku Tuhkanen muistuttavat.
Miten sairaanhoitajan puheille?
Yleensä opiskeluhuollon työntekijä (kouluterveydenhoitaja, -psykologi, -lääkäri tai kuraattori) ehdottaa nuorelle keskustelua sairaanhoitajan kanssa, jos hän arvioi nuoren tarvitsevan mielenterveyspalvelua. Opiskeluhuollon työntekijä tekee nuoresta palvelupyynnön alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluihin. Tapaamiset ovat nuoren omalla koululla. Keskustella voi kaikista mielenterveyteen liittyvistä asioista, ajatuksista ja tunteista sekä ihmissuhteista ja elämäntilanteesta.
– Sairaanhoitaja ja nuori pohtivat yhdessä keinoja, joilla nuoren vointi helpottuisi ja toimintakyky arjessa paranisi. Keskusteluissa kuljetaan sitä kohti, että nuori alkaisi tunnistamaan voimavaransa ja löytäisi elämäniloa ja toivoa tulevaisuuteen, nuorten tiimin tiimivastaava Sanna Vitikainen sanoo.
Kokeilu on vahvistanut ammattilaisten yhteistyötä
Yläasteilla työskentelevillä sairaanhoitajilla on mielenterveysosaamista, ja he voivat ohjata omahoitoja ja toteuttaa lyhytinterventioita, joilla pyritään tukemaan nuoren toimintakykyä ja hoitamaan mielenterveyttä. Lisäksi sairaanhoitajien ja sosiaaliohjaajien taustalla on kokonainen moniammatillinen tiimi alaikäisten mielenterveys– ja perheneuvolapalveluista ja opiskeluhuollosta sekä tiivis yhteistyösuhde myös koulujen muiden ammattilaisten kanssa. Yhteistyö ammattilaisten välillä onkin kokeilun myötä aiempaa ketterämpää.
Kokeilu syntyi osana lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden kehittämisen hanketta Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Vastaavaa toimintaa oli alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluiden kautta jo aiemmin Heinolassa ja Hollolassa. Kokeilussa toiminta laajentui Lahteen Mukkulan, Kivimaan, Lähteen ja Kukkasen yläasteille sekä Orimattilan yhteiskoulun ja Jokivarren yläasteille. Syksyllä 2024 pilotti päättyy Orimattilan yläasteilla, mutta laajenee Lahdessa Salpausselän ja Tiirismaan yläasteille.
Kuvassa Päijät-Hämeen yläasteilla työskenteleviä ammattilaisia (vasemmalta oikealle): sairaanhoitajat Sari Ylenius ja Laura Laine, sosiaaliohjaaja Sirkku Tuhkanen sekä sairaanhoitajat Tiina Tapiola ja Jenni Kärkäs. Kuvasta puuttuvat sairaanhoitajat Jani Rehn ja Jaana Valtonen sekä sosiaaliohjaaja Janita Rantanen.
Alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluiden sivulle