Poliittisesta johtamisjärjestelmästä halutaan kehittää entistä tehokkaampi ja toimivampi

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen poliittista johtamisjärjestelmää halutaan kehittää ennakoivasti ensi keväänä alkavaa toista aluevaltuustokautta varten.

Hyvinvointialueen toimintaa ohjaavaan hallintosääntöön ehdotetaan muutoksia, joilla päätöksenteosta ja toimielinrakenteesta saataisiin entistä tehokkaampi ja tarkoituksenmukaisempi.

Muutokset perustuvat aluehallituksen nimeämän demokratiaohjausryhmän työhön. Ohjausryhmä on kerännyt kokemuksia päätöksenteon toimivuudesta aluevaltuutetuilta sekä arvioinut työnsä taustaksi paitsi Päijät-Hämeen myös muiden hyvinvointialueiden mallien toimivuutta. Kehitysehdotuksissa on otettu huomioon myös hyvinvointialueen taloustilanne.

– Valtuutetuille suunnatun kyselyn ja muun arvioinnin perusteella hallintosääntöä haluttiin selkiyttää ja päivittää. Työtä haluttiin tehdä etukäteen niin, että tulevalla vaalikaudella päättäjien ei tarvitse päättää itseään koskevasta mallista tai palkkioista, ohjausryhmän puheenjohtaja, aluehallituksen puheenjohtaja Sari Niinistö korostaa.

Kolme lautakuntaa

Uudistetussa mallissa hyvinvointialueella toimisi kolme lautakuntaa, joista uusia olisivat kokonaisturvallisuus- sekä tulevaisuuslautakunnat. Ne korvaisivat nykyiset turvallisuuden ja varautumisen lautakunnan ja asiakas- ja osallisuuslautakunnan. Kokonaisturvallisuuslautakunnan tehtävänä olisi kehittää muun muassa hyvinvointialueen varautumista.

– Kokonaisturvallisuus ja varautuminen ovat tässä ajassa erittäin tärkeitä asiakokonaisuuksia. Tästä syystä ohjausryhmässä on nähty tarpeelliseksi laajentaa nykyisen turvallisuuslautakunnan tehtäväkenttää, Sari Niinistö toteaa.

Tulevaisuuslautakunnan tehtäviin kuuluisi esimerkiksi väestön palvelutarpeiden ja henkilöstötarpeiden pitkän aikavälin ennakointi.

Nykyisistä lautakunnista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta jatkaisi entisellä nimellään, mutta tehtäviin lisättäisiin osallisuustyötä.

– Asiakas on meillä kaikkein tärkein, minkä vuoksi asiakasnäkökulmaa on kirkastettava myös lautakuntatyössä, Niinistö sanoo.

Uudessa johtamisjärjestelmässä yksilöasioiden jaosto lakkaisi, ja sen asioiden käsittely siirtyisi normaaliksi asiantuntijatyöksi.

Lautakuntien jäsenmäärät olisivat joustavasti 11–13 henkilöä nykyisen 13:n sijaan.

Niinistön mukaan uudistettu hallintosääntö vahvistaisi päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän toimivuutta, vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta ja tukisi paremmin päättäjien työskentelyä.

Poliittista johtamisjärjestelmää arvioineessa ohjausryhmässä olivat edustettuina kaikki aluevaltuustoryhmät. Ohjausryhmä kokoontui seitsemän kertaa.

Aluehallitus hyväksyi hallintosääntöön esitetyt muutokset kokouksessaan 26.11.2024. Seuraavaksi asia etenee aluevaltuuston päätettäväksi joulukuun kokoukseen. Muutokset tulisivat voimaan, kun uusi aluevaltuustokausi alkaa 1.6.2025.