Poliittinen seurantaryhmä pohti tulevia päätöksenteon rakenteita

Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Poliittinen seurantaryhmä pohti tulevia päätöksenteon rakenteita

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen valmistelua seuraa tiiviisti alueen kuntien valtuutetuista koottu seurantaryhmä.

Järjestelmien muutokset tehtävä vaiheittain

Hyvinvointialuevalmistelun ICT ja digi -työryhmän puheenjohtaja Teemu Mäkelä esitteli, millaiseen tärkeysjärjestykseen erilaisten järjestelmien vaatimat muutostyöt on asetettu uudistusta valmistelevassa työryhmässä. Hyvinvointialueen rakentaminen vaatii laajoja uudistuksia esimerkiksi talouden järjestelmiin sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmiin. Hyvinvointialueet hakevat parhaillaan rahoitusta muutoksiin valtiolta.

Hyvinvointialueen syntymisen myötä kaikkiin Päijät-Hämeen kuntiin saadaan esimerkiksi yksi, yhteinen terveydenhuollon ja yksi sosiaalihuollon potilas- ja asiakastietojärjestelmä. Näitä kahta ei kuitenkaan voi yhdistää, sillä lainsäädäntö velvoittaa pitämään sosiaalihuollon ja terveydenhuollon tiedot erillään.

Miten päätökset tehdään hyvinvointialueella?

Päijät-Soten konserni- ja yhteyspäällikkö Timo Louna esitteli hyvinvointialueen johtamisjärjestelmän valmistelun tilanteen.

Hyvinvointialueen ylin toimielin on aluevaltuusto, joka valitsee aluehallituksen. Laki määrittelee lisäksi, että hyvinvointialueelle muodostetaan nuoriso-, vammais- ja vanhusneuvostot. Hyvinvointialueen omassa johtamisjärjestelmässä kuvataan se, miten päätöksenteko rakentuu käytännössä.

Seurantaryhmän kommenteissa painottui erityisesti demokratian varmistaminen: alueen asukkaiden vaaleissa valitsemalla aluevaltuustolla täytyy tosiasiallisesti olla päätösvalta.

– Johtamisjärjestelmän valmistelua tehdään nyt väliaikaisen virkamieshallinnon aikana, mutta lopullisestihan tämänkin asian päättää tammikuun vaaleissa valittava aluevaltuusto, painotti hyvinvointialueen vastuuvalmistelija Veli Penttilä.

Lisätietoja: 

Veli Penttilä, hallintojohtaja, vastuuvalmistelija
puh. 044 719 5211

Sote-uudistus Päijät-Hämeessä (paijat-sote.fi) 

Sähköposti lähetettiin henkilölle pressify+@meltwater.com

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Keskussairaalankatu 7, Lahti, Päijät-Häme 15850, Suomi

Peruuta tilaus