Pihlajalinna Terveys Oy sai korkeimmat pisteet työterveyshuollon kilpailutuksessa

Päijät-Hämeen hyvinvointialue käynnisti syyskuussa kilpailutuksen työterveyshuollon palveluista. Määräaikaan mennessä tarjouksen jättivät Mehiläinen Oy, Pihlajalinna Oy ja Suomen Terveystalo Oy. Aluehallitukselle esitetään, että työterveyshuollon palvelujen tuottajaksi valitaan Pihlajalinna Terveys Oy. Aluehallitus päättää valinnasta kokouksessaan maanantaina 13.11.

Päätös on ehdollinen siihen asti, kunnes palveluntuottajalta on hyväksytysti tarkistettu hankinta-asiakirjoissa vaaditut todistukset ja selvitykset.

Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo neljälle vuodelle laskettuna on noin 18 miljoonaa euroa.

Tarjoajien arvioinnissa on muun muassa annettu pisteet tarjotuista hinnoista, laatukriteerien täyttymisestä ja sanktiota koskevasta hyvityksestä. Yhteenlasketut pisteet on tämän jälkeen vertailtu keskenään ja palvelun tuottajaksi on esitetty eniten pisteitä saanutta tarjoajaa. Kaikki tarjoajat olivat tasavahvoja laatuvertailun osalta, ja tarjouskilpailun voitto ratkesi hinnan perusteella.

Uusia työkaluja työkykyjohtamiseen

Sopimuskumppani tuottaa hyvinvointialueen henkilöstölle lakisääteisten työterveyspalvelujen lisäksi yleislääkäritasoiset sairaanhoitopalvelut. Hankinnassa kiinnitettiin erityistä huomioita työkykyjohtamisen yhteistyöhön ja digitaalisiin palveluihin. Osana hankintaa hyvinvointialue ottaa käyttöön uusia työkaluja työkykyjohtamiseen.

– Hyvinvointialue on iso ja laajalla alueella toimiva asiakas tulevalle tuottajalle. Tavoittelemme uudenlaista yhteistyötä työkykyjohtamisessa ja haluamme tarjota henkilöstölle nykyaikaiset ja toimivat työterveyspalvelut, järjestämisen tuen johtaja Ismo Rautiainen sanoo.

– Digitaalisten palvelujen täytyy toimia hyvin ja työterveyshuoltoon pääsyn tulee olla sujuvaa. Tätä on henkilöstö toivonut osana henkilöstöohjelmaa, hän jatkaa.

Henkilöstö vaikuttanut hankinnan sisältöön

Henkilöstöjohtaja Erja Saari korostaa, että henkilöstöä on kuunneltu ennen hankinnan käynnistymistä osana henkilöstöohjelman valmistelua, ja se on vaikuttanut hankinnan sisältöön.

Sopimuskumppani tuottaa myös hyvinvointialeen järjestämisvastuulle kuuluvat lakisääteiset työterveyshuollon palvelut alueen yrityksille ja heidän työntekijöillensä, mikäli yritys haluaa näitä käyttää. Yleisesti yrityksillä on mahdollisuus valita mikä tahansa työterveyspalvelujen tuottaja, mutta erityisesti pienet yrittäjät ja maatalousyrittäjät ovat käyttäneet hyvinvointialueen järjestämisvastuuseen kuuluvia työterveyspalveluja.

Sopimuskausi hyvinvointialueen henkilöstön palvelujen osalta alkaa 1.4.2024, mutta alueen järjestämisvastuuseen liittyvien alueen yritysten ja niiden työntekijöiden palvelujen osalta jo vuoden alusta. Palvelujen tuottamisvastuu uudelle tuottajalle siirtyy Työterveys Wellamo Oy:lta.