Petri Virolainen pitää henkilöstön jaksamisen ja riittävyyden varmistamista tärkeimpänä tehtävänään hyvinvointialuejohtajana

Aluevaltuusto valitsi 27. kesäkuuta Petri Virolaisen Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtajaksi. Hän siirtyy hyvinvointialueen johtoon Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajan virasta, jota on hoitanut viime helmikuusta lähtien. Sitä ennen Virolainen työskenteli Turun yliopistollisen keskussairaalan johtajana.

Päijät-Hämeen uusi hyvinvointialuejohtaja Petri Virolainen seisoo käytävällä, kädet ovat vartalon edessä.

”Pidän itseäni aika päijäthämäläisenä”

Päijät-Häme, erityisesti Sysmän–Hartolan alue, on Petri Virolaiselle tuttu jo lapsuudesta.

– Vanhempani ovat alun perin Sysmästä. Äidin puolen suku on asunut siellä 1700-luvulta saakka. Minullakin on Sysmässä mökki ja talo. Olen kahden asunnon positiivisessa loukussa, eikä siitä ole aikomustakaan päästä pois. Päijät-Häme on siis minulle tuttu paikka, ja alueen uutiset tulee aina luettua. Täytyy sanoa, että pidän itseäni aika päijäthämäläisenä, vaikkei minulla virallista oikeutta siihen olekaan, hän hymyilee.

Hyvinvointialue mahdollistaa nykyistä järkevämmät hoitopolut

Petri Virolainen on tehnyt varsin vaikuttavan uran terveydenhuollon eri tehtävissä ja ollut aktiivisesti mukana yhdistys- ja järjestötyössä.

Nykyinen eli Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajan virka on ollut Virolaiselle mielekäs ja motivoiva, ja innolla hän odottaa myös uusia mielenkiintoisia haasteita Päijät-Hämeessä.

– Ei minulla mitään pakkoa ollut lähteä, mutta kun johtamistyötä tekee paljon, niin näkee edessään myös uudenlaisia mielenkiintoisia haasteita. Hyvinvointialue organisaationa antaa mahdollisuudet ja edellytykset toteuttaa esimerkiksi hoitopolkuja nykyistä järkevämmin. Kun potilaan hoitopolku on tietyllä tavalla yksissä käsissä, voidaan efekti ja resurssi allokoida yksilön kannalta parhaimpaan kohtaan.

Ennaltaehkäisevän työn lisäksi Petri Virolainen korostaa sitä, että on tärkeää tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan.

– Pitäisi päästä puuttumaan ongelmiin aiemmin, samoin kuin yli- ja alihoitoon.

Alueella hyvät lähtökohdat menestyä myös jatkossa

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen eduksi uusi hyvinvointialuejohtaja laskee sen, että alueella on jo tehty isoja ja hankaliakin päätöksiä, esimerkiksi palveluverkkoon tehdyt muutokset.

– Tiedän, että kipuilua on ollut, mutta hyvinvointialueen näkökulmasta on hyvä, että isoja ratkaisuja on jo nyt tehtynä. Päijät-Hämeessä on myös erinomaista osaamista, mistä kannattaa olla ylpeä.

Petri Virolainen ei pidä Päijät-Hämeen sijaintia haasteena osaajien saamiselle, vaan uskoo, että alueella on hyvät mahdollisuudet menestyä myös jatkossa.

– Alue ei ole kooltaan niin suuri, etteikö siellä pystyisi järjestämään hyvin palveluja. Päijät-Häme on isojen kaupunkien puristuksessa, mikä on oikein hyödynnettynä pitovoimatekijä. Mutta jos hassataan mahdollisuudet, on riskinä, että osaajia ja sitä kautta palveluja lähtee pois.

Päijät-Hämeen houkuttelevuus työ- ja asuinpaikkana on Virolaisen mielestä yksi tulevaisuuden suurista haasteista. Väestön ikärakenteen vinoutumisen jatkuminen kasvattaisi entisestään kustannusrasitetta ja -painetta.

”Kentällä ovat parhaat asiantuntijat”

Petri Virolainen haluaa olla johtajana mahdollistaja.

– En kuvittele, että minä osaan kaiken, vaan tiedän, että hyvinvointialueen osaaminen on kentällä. Siellä ovat parhaat asiantuntijat. Uskon avoimeen vuoropuheluun ja siihen, että kaikkiin asioihin on mahdollista löytää yhteisymmärrys.

Petri Virolaisen mielestä hänen tärkein tehtävänsä hyvinvointialuejohtajana on varmistaa henkilöstön jaksaminen ja riittävyys.

– Olemme eläneet haastavia aikoja. On tärkeää, että henkilöstön työtaakka ja hälinä saataisiin kohtuullistettua, se on ilman muuta isoin asia. Myös uusien osaajien saaminen ja pitäminen ovat merkittävässä roolissa.

Hän pyrkii olemaan johtajana avoin ja helposti lähestyttävä, mutta myös johdonmukainen.

– Ei voida muuttaa tiistaina tehtyä ratkaisua keskiviikkona. Pitkäjänteisyyttä tarvitaan, mutta tietenkin jos ollaan väärällä tiellä, pitää löytyä rohkeutta muuttaa suuntaa.

Leppoisa maakunta

Parasta Päijät-Hämeessä on uuden hyvinvointialuejohtajamme mielestä luonto ja järvimaisemat. Petri Virolaisen mielestä maakunnassa on myös leppoisuutta, ja päijäthämäläiset ovat todella mukavia.

– Vaimoni, joka muuten on varsin varsinaissuomalainen, sanoo välillä, että kun aina vaan mietitään ja tuumataan, niin eikö voitaisi välillä sopia ja toimia, Petri Virolainen naurahtaa.

Kuka?

Hyvinvointialuejohtaja Petri Virolainen, ikä 56.

Syntynyt Sysmässä ja viettänyt paljon aikaa Päijät-Hämeessä, mutta käynyt koulut ja työskennellyt pääasiassa Varsinais-Suomessa.

Kirurgian, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri. Tehnyt työn ohessa tutkimustyötä. Väitteli lääketieteen tohtoriksi vuonna 1996, on nykyään Turun yliopiston dosentti.

Saa energiaa läheisistä, luonnosta, liikkumisesta ja lukemisesta.

Aloittaa näillä näkymin alkusyksystä hyvinvointialuejohtajan työt Päijät-Hämeessä.