Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden historiikki on julkaistu

Puoli vuosisataa sosiaali- ja terveydenhuollon edelläkävijyyttä Päijät-Hämeessä -historiikki on ilmestynyt. Se ilmentää Päijät-Hämeen varhaista kehittäjän roolia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisessä.

Ajatus teoksen kirjoittamisesta sai alkunsa vuonna 2021 samaan aikaan, kun historian lehdet havisivat eduskunnan päättäessä valtakunnallisesta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksesta. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen valmistelu nojasikin alueellamme määrätietoiseen ja pitkään yhteistyöhön eri toimijoiden, kuntien ja poliittisten päättäjien välillä.

Teos kuljettaa lukijan läpi viiden vuosikymmenen, esitellen merkittäviä virstanpylväitä, kuten Päijät-Hämeen keskussairaalan perustamisen ja terveyskeskusverkoston rakentamisen 1970-luvulla sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin perustamisen 1985. Kuntayhtymien ajanjaksojen jälkeen kirja päättyy vuoteen 2022. Päijät-Hämeen hyvinvointialue aloitti toimintansa 1. tammikuuta 2023.

Historiikin on kirjoittanut Pekka Kaarninen, joka on tehnyt yhteistyötä historiikkityöryhmän ja useiden haastateltujen asiantuntijoiden kanssa.

Teos tulee myöhemmin lainattavaksi kirjastoihin eri puolille Päijät-Hämettä.

Historiikin voi myös ostaa keskussairaalan infosta. Info on avoinna maanantaista torstaihin klo 7–16 ja perjantaisin klo 7–14.

Teoksen hinta on 30 euroa, ja se laskutetaan ostajalta jälkikäteen. Laskutusta varten ostajalta pyydetään nimi, yhteystiedot, henkilötunnus ja allekirjoitus. Ostajan on todistettava henkilöllisyytensä kuvallisella henkilötodistuksella. Kirjan saa annettuaan laskutustiedot ja todistettuaan henkilöllisyytensä.