Päijät-Häme on tour 2024 matkapäiväkirja osa 1/2
Päijät-Häme on tour oli huhtikuussa 2024 toteutettu kaksipäiväinen rekrytointimatka Baltian yliopistokaupunkeihin. Kohtasimme suomalaisia lääkäriopiskelijoita, annoimme palikoita oman uran rakentamiseen ja tutustuimme kansainväliseen opiskelijakulttuuriin.
Saapuminen Latviaan
Aamu Päijät-Hämeessä odotteli vielä sarastusta, kun matkaseurue starttasi kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Joukossa on ylilääkärit Niko Korpi Orimattilan sote-keskuksesta, Harri Pikkarainen Akuutti24:stä, osastonylilääkäri Jani Ahvonen sisätaudeilta sekä HR-asiantuntija Sanna Kok rekrytointitiimistä. Matkan missiona on käydä tutustumassa lääkäriopiskelijoihin, jotka ovat lähteneet suorittamaan opintojaan Baltiaan. Ensimmäisenä etappina on Riika ja Riian suomalaisten lääketieteen opiskelijoiden kandidaattiyhdistys.
Matka ottaa heti alussa yllättävän jännityskierteen, kun kevään toinen (vai kolmas?) takatalvi yllättää autoilijoiden lisäksi koko lentokentän väen. Jonotamme kuuliaisesti mutkittelevan matkailijoiden virran mukana turvatarkastukseen ja lähtöporteille. Lumipyryn läpi erotamme, että pääsemme astumaan sinivalkoiseen potkurikoneeseen.
Kun saimme ahdettua käsimatkatavarat yläkaappeihin ja viriteltyä turvavyöt kiinni, kapteeni kuuluttaa, että kaikki lähtevät lennot tulevat myöhästymään vaikeiden sääolosuhteiden vuoksi. Ilahdutamme kanssamatkustajia keskusteluillamme ja puntaroimme, olisiko sittenkin pitänyt lähteä laivalla Riikaan. Arvuuttelemme myös, minkälainen kaupunki Riika mahtaa olla.
Lähes kolmen tunnin odotuksen, lentokoneen jäänpoisto-operaation ja toiveikkaan nousukiidon jälkeen pääsimme vihdoin ilmakehään ja rattoisan tunnin jälkeen laskeuduimme keväiseen Riikaan. Toki Latviakin oli saanut osansa lumituiskeesta, mutta olimme iloisia huomattavan keväisistä maisemista.
Chekkasimme itsemme Hotell Valdemara Park Inn by Radisson Rigaan ja kaikki Harria lukuun ottamatta saivat huoneensa etuajassa. Päivä oli puolessa ja selvittelimme, missä käytäisiin pikaisesti lounaalla. Niko ja Jani valikoivat ravintola La Kannan, jossa nautimme tomaattisesta vihanneskeitosta smetanan kera sekä lihapullista bulgurilla ja kasviksilla. Riian vanha kaupunki olisi houkutellut pidemmällekin tutustumiskierrokselle, mutta velvollisuudet kutsuivat. Lähdimme suuntaamaan kohti Riian yliopistoa, jonne olimme sopineet treffit RiSLO:n lääkäriopiskelijoiden Viivi Rädyn ja Janika Varosen kanssa.
Arkkitehtuuripalkinnon voittanut yliopisto ja ihanat RiSLOlaiset
Opimme monta latvialaista nimeä, kun minimoimme matkakuluja taittamalla matkat paikallisen taksisovelluksen avulla. Andrejs, Jevgenijsn, Oleksandr ja Alise saivat suomalaisen kielikylvyn, kun puhelias porukka kurvasi hotellin ja lounaan kautta yliopistolle. RiSLO:n varapuheenjohtaja Viivi otti meidät lämpimästi vastaan ja oli opiskelijaystävänsä Janikan kanssa järjestänyt meille kattavan kierroksen Riga Stradinat -yliopistolla. Yliopiston työntekijät Agnes ja Reinis odottivat meitä aulassa ja toivottivat meidät hymyillen tervetulleiksi.
Lähdimme tutustumaan kampusalueeseen ja pääsimme kurkistamaan farmakologian keskukseen. Rakennuksen tunteva koordinaattori Konstantins esitteli meille rakennuksen toimintaa sekä lääkkeiden valmistuksen koulutuksen ja tutkimuksen kuin palkitun rakennuksen arkkitehtuurin näkökulmista. Kohtasimme muutamia suomalaisia opiskelijoita ja saimme kuulla, että farmakologian lisäksi rakennuksessa koulutetaan useita eri tieteenaloja lääketieteestä ravitsemustieteeseen ja hammaslääketieteeseen. Yliopiston henkilökunnasta huokui ylpeys omaa yliopistoa kohtaan.
Saamme kuulla, että yliopiston 2700 opiskelijan joukossa on jopa 370 suomalaista lääkäriopiskelijaa. Viivin mukaan RiSLOlla on jäseniä jo lähes viisisataa. Opiskelumahdollisuus Riikaan voi irrota motivaatiokirjeellä, lukion papereilla ja kahdella suosituskirjeellä. – Lukion arvosanat ja kirjoitetut aineet vaikuttavat valinnoissa, Janika avaa. – Lukiossa fysiikka ei ole pakollinen ja viisi ainetta pitää olla kirjoitettuna vähintään magnan paperein.
Hyppäsimme tila-autoon ja huristelimme parin kilometrin päähän RSU METC -keskukseen, jossa opiskelijat ja valmistuneet ammattilaiset käyvät hiomassa ammattitaitoaan erilaisissa simulaatiotilanteissa. Lasten sairaanhoitoon erikoistunut hoitaja Madara esitteli meille simulaatiotiloja akuuttihuoneista leikkaussaliympäristöön. Simulaatiot valmistellaan mahdollisimman aidoiksi ja tilanteissa kiinnitetään paljon vuorovaikutustaitoihin. – Kohtaamista ja pehmeitä taitoja harjoitellessa opiskelijat oppivat kertomaan vaikeistakin löydöksistä ja diagnooseista asiakkaan tunteet huomioiden, Madara kuvailee.
RiSLO järjestää kerran vuodessa Mestarit ja kisällit -nimisen koulutuksen, jolloin pidemmälle opinnoissa ehtineet lääkäriopiskelijat vetävät ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoille simulaatioita. Aktiivisen RiSLOn toimintaan kuuluu koulutusmaailman lisäksi valtavan paljon yhdessäoloa ja vapaa-ajan toimintaa. Seinäkiipeilyt, keilausreissut, yhteiset juhlat ja muu virkistystoiminta hitsaa väkeä yhteen. Ei olekaan vaikea arvuutella, miksi RiSLOn suosio jatkaa tasaista kasvuaan.
Vieraanvaraisen yliopistokierroksen jälkeen suuntasimme hotellille hengähtämään ja jutustelemaan ennen iltaa. Seuraavassa osassa kerron lisää varsinaisesta iltatapahtumasta, jossa ylilääkärit Niko ja Harri sekä osastonylilääkäri Jani pääsevät kertomaan opiskelijoille omista urapoluistaan.
Päijät-Häme on tour -matkapäiväkirjan toinen osa julkaistaan kesäkuussa 2024.
Matkaterkuin, Sanna
Lisätietoja
Sanna Kok
HR-asiantuntija
sanna.kok@paijatha.fi