Päijät-Häme on tour 2024 matkapäiväkirja osa 2/2

Päijät-Häme on tour oli huhtikuussa 2024 toteutettu kaksipäiväinen rekrytointimatka Baltian yliopistokaupunkeihin. Kohtasimme suomalaisia lääkäriopiskelijoita, annoimme palikoita oman uran rakentamiseen ja tutustuimme kansainväliseen opiskelijakulttuuriin. Mukana matkassa rekrymarkkinoinnin HR-asiantuntija Sanna Kok, sisätautien osastonylilääkäri Jani Ahvonen, Orimattilan sote-keskuksen ylilääkäri Niko Korpi sekä Akuutti24:n ylilääkäri Harri Pikkarainen.

Riian suomalaisille lääketieteen opiskelijoille, kavereiden kesken rislolaisille, oli lähtenyt kutsu tapahtumastamme muutama viikko ennen h-hetkeä. Tilaan alkoi tulvia hyväntuulisia opiskelijoita. Ylilääkäreidemme kasaaman soittolistan siivittämänä väki toivotettiin tervetulleiksi. Ilta alkoi buffet-ruokailulla ja herkuttelun lomassa vaihdettiin kuulumisia, tutustuttiin ja kuultiin ylilääkäreiden puheenvuoroja.

Ilahduimme huomatessamme, että paikalla oli yllättävän monta opiskelijaa, joilla oli jonkinlainen kytkös Päijät-Hämeeseen joko omien juurien tai aiempien työkokemusten kautta. Opiskelija Janika Varonen tuli jakamaan kokemuksiaan ja nauratti yleisöä vilpittömän aidolla kerronnallaan.

Illan mittaan ylilääkärit päästettiin vauhtiin. Jani johdatti kuulijat nefrologian mystiseen maailmaan parin mielenkiintoisen keissin kautta. Nefrologia on haastava erikoisala, jossa koko sisätautialan kokemus on käytössä. Työ tapahtuu tiimissä ja yhteistyötä tehdään paljon anestesiologien, kardiologien, urologien, hematologien, ensiavun ja valvonnan lääkäreiden kanssa, sekä tietysti myös hoitajien. Potilassuhteet voivat olla jopa koko lääkärin uran mittaisia ja on upeaa seurata, miten esimerkiksi elinsiirto voi muuttaa potilaan elämän täysin.

Yleislääketieteeseen vihkiytynyt ylilääkäri Niko otti lavan haltuun Kanye Westin PAID-kappaleen tahdissa. – Tämä biisi toimii loistavana siirtymäbiisinä työmatkalle, Niko maalailee. Vaikka työ on tärkeä osa identiteettiä, on tärkeää muistaa nauttia myös muusta elämästä ja pitää huolta hyvinvoinnistaan. Niko täräytti yleisölle muhkean terkkalääkärin selviytymisoppaan, joka kuvaa asiakkaiden yleisimmät vaivat aina selkäkivuista harvinaisempiin keisseihin, joiden suhteen täytyy aina olla valppaana ja valmiina konsultoimaan erikoisaloja.

Illan kruunasi Akuutti24:n ylilääkäri Harri, joka nyrkkeili itsensä lavalle showmiehen elkein. – Akuuttilääketieteessä keskitytään akuuttiin ongelmaan. Jos päivystykseen tuodaan potilas, joka pihisee, on punainen, allerginen pähkinöille ja juuri syönyt pähkinöitä, on tehtävä nopeat johtopäätökset ja nopea päätös, Harri kuvailee. Akuuttilääketieteen maailman ympärillä leijailee tietynlainen sairaalasarjojen illuusio, mutta harvoin potilastilanteet ovat niin akuutteja, että lääkäri joutuisi toimimaan vaistojen varassa.

Euroopan kulttuuripääkaupunki ja vieraanvaraiset TaSLOlaiset

Huhtikuinen aamu valkeni Hotell Valdemaran verhojen raoista. Syksystä 2023 lähtien suunnitteilla ollut Baltian rekrytointimatka oli edennyt toiseen päivään. Hotelliaamiainen tarjosi perinteisten vaihtoehtojen lisäksi paikallisia erikoisuuksia, kuten marinoituja sieniä sekä erilaisia maustettuja juustoja.

Matka Riiasta Tarttoon oltiin järjestetty autokuljetuksena, ja edellisen päivän taksisovelluselämysten valossa jännitimme, saisimmeko viettää muutaman tunnin matkan sulloutuneena pieneen kaupunkiautoon. Helpotukseksemme meidät nappasi kyytiin tila-autoa ajava kuljettaja.

Auton kiitäessä halki Latvian maanteiden keskustelimme lääkäriopiskelijoiden rekrytoinnin tilasta. Huomasimme, että meillä on aivan valtavasti tarjottavaa opiskelijoille ja erikoistuville. Yksiköiden välistä yhteistyötä kehittelemällä ja virtaviivaistamalla voisimme tuoda mahdollisuuksia vieläkin paremmin esiin. Tällä hetkellä todella monet saapuvat meille kuultuaan tuttujen hyvistä kokemuksista ja hyvä niin. Nuorten Lääkärien Yhdistyksen vuosittaisen vertailun hyvät tulokset resonoivat ammattiylpeytenä omaa yksikköä kohtaan. Baltian matkan ensimmäinen päivä on jo näyttänyt, että harjoittelupaikoille on tilausta.

Matkan varrella pysähdyttiin paikalliselle huoltoasemalle ostamaan pieniä tuliaisia, kokonaisuudessaan muutaman tunnin matka Riiasta Tarttoon sujui lähes huomaamattomasti. Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024 valmistautui kesäkauden alkamiseen ja lounastimme viehättävässä pizzeriassa mukulakivien laatoittamassa kaupunginosassa.

Hotellille saapuessamme iloiset taslolaiset, varapuheenjohtaja Niko Ruppert sekä puheenjohtaja Emma Ahishali olivat meitä vastassa. Kävimme kurkistamassa tapahtumatilan hotelli Tartun yläkerrasta ja lähdimme valmistautumaan tulevaan iltaan.

Ilta oli lämminhenkinen ja sisälsi monia mielenkiintoisia keskusteluita niin ulkomailla opiskelusta kuin elämästäkin. Ulkomailla opiskelevien yhteishenki on vahva. Opiskelukavereiden kesken jaetaan niin ammatillisen kasvun onnistumiset kuin ainutlaatuisen elämänvaiheen ylä- ja alamäet. Ylilääkäreiden puheenaiheet herättivät kiinnostunutta keskustelua ja iltaa olisi voinut jatkaa loputtomiin.

Kotiin viemiset ja kohti seuraavia seikkailuita

Baltian rekrytointimatkalta jäi käteen monta hyvää tuliaista. Eri erikoisalojen ja henkilöstöpalveluiden yhteistyö tiivistyi projektin myötä entisestään ja löysimme uusia tapoja tavoittaa alan tulevia työkavereita. Opiskelijakaupunkeihin jalkautuminen on hyvä tapa rakentaa aitoja kohtaamisia, jotka kertovat meistä päijäthämäläisistä paljon enemmän kuin videot, tekstit ja valokuvat. Matkan jälkeen olemme entistäkin vakuuttuneempia, että hyvä elämä rakennetaan Päijät-Hämeessä yhdessä.

Matkaterkuin, Sanna

Lue matkapäiväkirjan ensimmäinen osa täältä!