Nuorten uni on aiempaa parempaa – sukupuolten väliset erot uutena huolena

Nuori tyttö nukkuu pää tyynyllä.

Päijäthämäläisten yläkoululaisten ja lukiolaisten nukkumisen määrä on viime vuosina kehittynyt aiempaa parempaan suuntaan. Arkisin alle kahdeksan tuntia nukkuvien nuorten määrä on vähentynyt merkittävästi.

Tiedot käyvät ilmi Päijät-Hämeen asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden tilaa vuonna 2023 kuvaavasta raportista, jonka taustalähteinä ovat kouluterveyskysely ja Terve Suomi 2022–2023 -tutkimukset.

– Riittävällä unella on tärkeä merkitys nuoren fyysisen ja psyykkisen levon ja kehon palautumisen kannalta. Unen aikana aivot puhdistautuvat päivällä syntyneistä ”kuona-aineista” ja palautuvat päivän virikkeistä. Uni tukee muistia, mieleen painamista ja uuden oppimista, asiantuntijahoitaja ja uniohjaaja Paula Ahonen kertoo.

Hyvinvointialueella ollaan panostamassa uniohjaukseen kouluttamalla hoitajia uniohjaajiksi ja uniterapeuteiksi.

Kyselyyn vastanneista yläkoululaisista aiempaa useampi nuori on raitis ja aiempaa harvempi tupakoi.

– Meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitkä kaikki asiat nuorten käyttäytymiseen lopulta vaikuttavat. Osa voi olla kodin ja ammattilaisten tekemää kasvatustyötä. Osa mahdollisesti sitä, mitä somevaikuttajat tekevät ja millaisia tapoja kaveriporukoissa nousee pintaan, hyvinvointikoordinaattori Heli Lehtovaara kertoo.

Raportista käy ilmi myös, että alueen aikuiset liikkuvat enemmän terveysliikuntasuositusten mukaisesti.

Sukupuoli näkyy hyvinvoinnin kokemuksissa

Huolenaiheina raportti nostaa esille nuorten mielenterveyshaasteiden lisääntymisen ja sähkötupakan ja nikotiinipussien käytön kasvun.

Nuorten kohdalla hyvinvoinnin kokemuksissa on sukupuolten välisiä eroja.

– Aiemmin ei ole noussut niin vahvasti näkyville se, että meillä on oikeasti erilaiset huolet pojista ja tytöistä ja siitä, miten heidän hyvinvointinsa rakentuu, Heli Lehtovaara sanoo.

Tyttöjen hyvinvointiin vaikuttavat erityisesti ahdistuskokemukset, sosiaalinen media ja seksuaalisen häirinnän uhka. Pojissa huolestuttavat tupakkatuotteiden käytön lisäksi humalajuominen ja fyysisen väkivallan uhka.

– Se saa pohtimaan, miten voimme palveluissa olla tarpeeksi sensitiivisiä siihen, että uskallamme tunnistaa sukupuolen vaikutuksen hyvinvoinnin kokemukseen.

Raportti osoittaa lisäksi, että Päijät-Hämeessä kunnat, järjestöt ja hyvinvointialue tekevät hyvää yhteistyötä asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Vuosittain järjestetään muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelu ja jaetaan järjestöavustuksia.

Aluevaltuusto sai hyvinvointiraportin tiedokseen kokouksessaan 10. kesäkuuta.

Tilinpäätökselle hyväksyntä

Samassa kokouksessa aluevaltuusto hyväksyi hyvinvointialueen tilinpäätöksen ja myönsi tilivelvollisille vastuuvapauden. Tilikauden alijäämäksi muodostui noin 45,5 miljoonaa euroa.

Keskustelua käytiin talousarvion valmisteluprosessissa tapahtuneesta muotovirheestä, jossa tarkastuslautakuntaa ei oltu kuultu oikeassa järjestyksessä. Tapahtuneella ei kuitenkaan ollut tarkastuslautakunnan talousarvioon euromääräistä vaikutusta eikä tilinpäätös sisällä virheitä.