Niko kartuttaa työkokemusta kotihoidossa kesänuorena

Niko työskentelee kesänuorena Paavolan kotihoidossa. Päijät-Hämeen hyvinvointialue kesätyö

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kotihoidossa nähdään kesällä uusia kasvoja. Kesänuorena kotihoidon asukkaille pidetään seuraa, ulkoillaan yhdessä ja autetaan kotihoidon asiakkaita päivittäisissä askareissa. 15-vuotias Niko keksi hakea kesätyötä äidin ystävän vinkistä. Tämän lapsilla on aiemmilta kesiltä hyviä kokemuksia kesänuorena työskentelystä. Niko pääsi työskentelemään Lahden keskustan alueelle Paavolan kotihoitoon, jossa kaikkien asiakkaiden luo pääsee näppärästi kävellen.

– Olin viime kesänä töissä mähtyharjulaisella hotellilla, joka on sukulaisteni omistuksessa, Niko muistelee aiempia kesätyökokemuksiaan. –Tänä kesänä hain tämän työn lisäksi kaupan alan töitä. Hyvinvointialueelta soitettiin ja kerrottiin että esihenkilö kutsuu työhaastatteluun. Tuntui hyvältä, että sain töitä.

Nikolle ihmisten kohtaaminen on luontevaa. –Olen aina ollut rohkea ja pystyn juttelemaan kaikkien kanssa. Olen auttanut pappaa aina ja ollut niidenkin kavereiden seurana, joten se on aika luontevaa, hän kuvailee. Kohtaamisia on saanut tehdä myös itsenäisesti. –Ensimmäiset päivät kuljin hoitajan matkassa, mutta sain kuitenkin heti jäädä yksin asiakkaan seuraksi. Oli mukavaa, että sain heti tehdä itse enkä ollut vain hoitajan takana seuraamassa. Sain itse keskustella ja ulkoilla asiakkaiden kanssa, Niko kuvailee.

Asiakaskäyntejä sai hoitaa myös toisen kesänuoren kanssa, mistä Niko on ollut mielissään. Työssään hän on saanut toivoa paitsi työskentelyjakson ajankohtaa, myös toivoa, keiden asiakkaiden luona käy. –Tapaamisia järjestävä hoitaja antoi mahdollisuuden vaikuttaa ja aika paljon on tullut nähtyä samoja kasvoja – monet ovat olleet tyytyväisiä ja halunneet nähdä uudestaan. Paljon on tullut kehuja, Niko hymyilee.

Kesänuorena tulevaisuuden suunnat selkiytyvät

Vaikka tulevaisuuden haaveet siintävät vielä häilyvinä horisontissa, Niko pohtii hakeutumista lukioon. –Asiakkaat ovat olleet mukavia ja kaikkien kanssa olen tullut hyvin juttuun. En ehkä näe itseäni tulevaisuudessa työskentelemässä tällä alalla, mutta näen, että tästä työkokemuksesta on minulle paljon hyötyä, Niko pohtii. –Voisin suositella tätä paikkaa kavereilleni, mutta mieluummin tulen tänne itse ensi kesänä! hän nauraa lopuksi.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue työllistää kesällä 2023 yli 200 kesänuorta eri toimialoilla. Työjaksot voivat olla joko kahden tai neljän viikon mittaisia ja nuoret saavat mahdollisuuksien mukaan vaikuttaa työnsä sisältöön ja työvuoroihin.

Lue Linjakadun kesänuorten työstä artikkelissa Ekaa kertaa kesätöissä – kesänuoret aulavahteina

Sanna Kok
HR-asiantuntija, rekrymarkkinointi
sanna.kok@paijatha.fi

Seuraa rekryn tilejä somessa!