”Miten sun isä jaksaa?”

Interventiokoordinaattori pitää sylissä koiraansa.


Viime syksynä interventiokoordinaattori Tiina oli isänsä tukena tapaamassa lääkäriä. Tiedossa oli, että isällä epäiltiin olleen varsin tavanomainen lievä aivoverenkierron häiriö. Lisätutkimusten tulokset osoittivat tilanteen olevan paljon luultua vakavampi. Isä sai saman tien lähetteen HUS:iin ja hänet leikattiin kiireellisesti.

Isän toipuminen ei edennyt toivotulla tavalla ja hän oli lopulta kaksi kuukautta eri vuodeosastoilla.

– Siinä tuli komplikaatioita komplikaation perään, Tiina muistelee.

Koska Tiinan vanhemmat ovat ikääntyneitä, isän asioiden hoito jäi pitkälti Tiinan varaan. Tukea tarvitsi isän lisäksi myös puolison sairastumisesta järkyttynyt äiti. Vanhempien kriisitilanteesta huolimatta Tiinan piti pyörittää omaa arkeaan nelilapsisen perheen äitinä.

“Esihenkilön tuki oli takanani”

Vaikean ja kiireisen vaiheen aikana Tiina hoiti silloisen kehittäjäasiantuntijan työnsä ilman erityisjärjestelyjä. Hän pystyi isän sairastumisen alkuvaiheessa osallistumaan esimerkiksi hoitoneuvotteluihin liukuvan toimistotyöajan ansiosta.

– Työ on se, joka koostaa ja tuo kriisin keskellä hallinnan tunteen. Tiedän, että tämän osaan, Tiina kertoo.

Merkittävä työssä jaksamista edistävä tekijä Tiinalle oli esihenkilöltä saatu tuki.

– Esihenkilöni kysyi minulta, miten sun isä jaksaa. Ajattelin silloin, että miten hän, jolla on kahden käden sormille yksiköitä johdettavana, muistaa minun murheeni. Se jo helpotti, koin tulleeni kohdatuksi ihmisenä ihmiselle.

Tiina kuvaa esihenkilönsä tienneen koko isän sairastamisen ajan, missä mennään. Hän kertoo kokeneensa, että tuki oli jatkuvaa.

– Minulla oli tunne, että esihenkilön tuki on takanani. Koin myös esihenkilöni taholta luottamusta siihen, että teen tässäkin tilanteessa työni hyvin, ja sain työrauhan.

Työssäkäynnin mahdollistaminen erilaisissa elämäntilanteissa

Tiinalla oli isän sairastumisen aikana mahdollisuus etätyöhön ja liukuva toimistotyöaika. Myös esimerkiksi osastotyötä tekevien työssäkäyntiä voidaan tukea perheystävällisen työpaikkaohjelman periaatteiden mukaisilla käytännöillä, jos elämäntilanne yllättäen muuttuu. Tietoa erilaisista vaihtoehdoista työssäkäynnin tueksi löytyy ammattilaisillemme hyvinvointialueen intranetistä.

Kriisin kohdatessa on esihenkilön harkinnan mukaan mahdollista myöntää 1–3 kalenteripäivää palkallisena poissaolona.

Olemme mukana Väestöliiton perheystävällinen työpaikka -ohjelmassa. Meillä perheystävällisyys tarkoittaa erilaisten elämäntilanteiden huomioimista ja joustoa työuran eri vaiheissa. Kaikilla on perhe.