Meillä töissä: Erikoistumisporukan yhteishenki lisää työinnostusta

Kia Hakkarainen munuaislääkäri hymyilee meillä töissä erikoistu päijät-hämeessä päijät-hämeen hyvinvointialue päijät-hämeen keskussairaala

Laajat mahdollisuudet tutustua eri erikoisaloihin sekä tehdä monipuolista osastotyötä olivat nefrologiaan erikoistuneelle Kia Hakkaraiselle Päijät-Hämeen keskussairaalan vahvuuksia. Tärkeää oli myös omassa erikoistumisporukassa vallinnut positiivinen ilmapiiri, joka on jatkunut myös erikoistumisvaiheen jälkeen.

Kia Hakkarainen erikoistui Päijät-Hämeen keskussairaalassa nefrologiaan ja on nyt meillä töissä nefrologian erikoislääkärinä. Tämä ei kuitenkaan ollut hänen alkuperäinen suunnitelmansa.

– Hetken aikaa mietin, että voisin olla yleislääkäri, mutta terveyskeskuksessa työskennellessä huomasin, että minua kiinnostivat sisätautipotilaat ja erityisesti kardiologia. Sisätauteihin erikoistuessa, runkovaiheen loppuvaiheessa aioin vielä erikoistua kardiologiaan. Vähän taka-alalla nefrologia alkoi kuitenkin kiinnostamaan ja samaan aikaan sairaalassa oli tarvetta nefrologille, hän aloittaa.

Sisätauteihin erikoistuville tarjottiin mahdollisuutta päästä nefrologian polille ja dialyysiin. Hakkarainen otti haasteen vastaan ja tykästyi sen maailmaan.

– Vaihdoin erikoistumisalaa viime hetkellä. Tykkään siitä, että potilassuhteet ovat pitkäaikaisia ja yhteistyötä tehdään monen erikoisalan kanssa. Toisaalta ala tarjoaa mahdollisuuden nähdä todella monipuolisesti lääketiedettä ja haastaa ymmärtämään monimutkaisiakin kokonaisuuksia.

Päijät-Hämeen keskussairaala on Suomen toiseksi suurin keskussairaala ja tarjoaa erikoistuville lääkäreille yli 40 erikoisalaa.

Ohjaus ja tuki auttavat löytämään omat vahvuudet

Hakkaraisen mukaan erikoistumisvaiheessa pääsi tekemään monipuolista osastotyötä ja erikoistumisen lopulla tutustumaan myös eri sisätautipoleille.

– Ohjaus oli erinomaista ja erikoislääkärimme harvinaisen koulutusmyönteisiä. Sisätautiklinikkamme on melko tiivis, kaikki tuntevat toisensa ja päivittäistä tukea saa aina.  

Hän haluaa alleviivata myös sitä, että vastuut kasvavat yksilöllisesti, eikä erikoistuessa tullut tunnetta, että joutuisi ottamaan kylmiltään vastaan liian suuria haasteita. Kohtuutonta päivystyskuormaakaan ei tarvitse pelätä.

– Itse jännitin päivystyksiä ja minun aloittaessani ne olivatkin välillä enemmän yksinäistä puurtamista. Tämä kuitenkin muuttui merkittävästi yhteispäivystyksen myötä.

Porukan fiiliksellä iso merkitys

Hakkaraisen erikoistumisporukasta muodostui tiivis yhteisö, ja moni on myös palannut keskussairaalaan.

– Pidän hyvänä merkkinä viihtymisestä, että viimevuosina koulutetut erikoislääkärit palaavat meille. On älyttömän kivaa, että voimme edelleen vaihtaa kuulumisia ruokatauolla tuttujen kavereiden kanssa.

 Nyt Hakkarainen kouluttaa erikoistuvia myös itse.

– On mukavaa tulla aamulla töihin, kun meillä on fiksuja ja taitavia uusia erikoistuvia lääkäreitä, joiden kanssa työskennellen kehittyy itsekin koko ajan ja osaaminen päivittyy.

Työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen sujuu Hakkaraisen mielestä Lahdessa hyvin. Pienehkössä kaupungissa kulkeminen on nopeaa, jopa ilman autoa, ja hyvät ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet ovat lähellä. Takapäivystyksiä teen muutaman kuukaudessa ja vuorot voi yleensä itse valita.

– Teen töitä nyt enimmäkseen kahdeksasta neljään, eikä ylityötunteja ole kertynyt.

Tule erikoistumaan Päijät-Hämeeseen!

Syksyn 2024 erikoistuvien haku on käynnissä. Hae näppärästi Duunitorin CV:ttömällä haulla 9.10. mennessä ja olet meillä töissä ennen kuin huomaatkaan!

Valittavanasi ovat seuraavat erikoisalat:

Sisätaudit, keuhkotaudit ja neurologia
Akuuttilääketiede
Yleislääketiede
Kuvantaminen, isotooppilääketiede ja kliininen neurofysiologia
Psykiatria, lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria
Geriatria