Lokakuun Kumppanuusfoorumin tavoitteena järjestöyhteistyön käytäntöjen tiivistäminen

Viime viikon torstaina 13. lokakuuta järjestetyn Kumppanuusfoorumin avasi Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tuore johtaja Petri Virolainen. Hän nosti esille hyvinvointialuevalmistelun hyvän etenemisen Päijät-Hämeessä, henkilöstöresurssien haasteet ja taloudellisen epävarmuuden. Tulevaisuuden tärkeänä voimavarana Virolainen näki kumppanuuden rakentamisen yhdessä yhdistysten ja järjestöjen kanssa.

Toimialajohtaja Mika Forsberg esitteli kuulijoille palvelustrategian luonnosta, joka huomioi hyvin järjestöjen kanssa tehtävän työn. Yhteisiä käytäntöjä on mahdollista kehittää esimerkiksi ennaltaehkäisyn, omaehtoisten ratkaisujen, osallisuuden, digitaalisuuden ja monituottajuuden osalta. Palvelustrategia sai järjestöiltä positiivista palautetta.

Tilaisuuteen osallistui kuusikymmentä henkilöä.

Järjestöjen avustussäännöstä vilkasta keskustelua

Järjestöavustuksia käsiteltiin tilaisuudessa aluehallituksessa aiemmin hyväksytyn järjestöyhteistyömallin luoman raamin pohjalta. Lainsäädäntö edellyttää, että kunnat ja hyvinvointialueet edistävät hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä toteuttavien järjestöjen yhteistyötä, toimintaedellytyksiä sekä vaikuttamismahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Järjestöjen avustussäännön käsittely herätti paljon kysymyksiä ja kommentteja. Selkeä tarve ja toive kuntien yhdistysavustusten lisäksi nähtiin hyvinvointialueelta jaettaville järjestöavustuksille. Lopullinen avustussääntö muokkautuu kuntien, hyvinvointialueen työryhmien ja järjestöjen kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta.

Järjestöneuvottelukunnan ensimmäinen kokous mahdollisesti marraskuussa

Järjestöneuvottelukunnan toiminnan käynnistäminen on edennyt sen jälkeen, kun aluehallitus perusti järjestöneuvottelukunnan toimielimen. Järjestöneuvottelukunnan asettaminen etenee aluehallitukseen lokakuussa. Toiveena on, että järjestöneuvottelukunnan ensimmäinen kokous toteutuisi marraskuun aikana. Järjestöneuvottelukunta vastaa jatkossa Kumppanuusfoorumin toteuttamisesta.

Osallisuusohjelmaan toivotaan järjestöjen näkemyksiä

Hyvinvointialueelle työstetään loppuvuoden aikana osallisuusohjelmaa, jossa huomioidaan kattavasti asiakas- ja asukasnäkökulmat. Järjestöjen mielipiteitä toivotaan ohjelman suunnitteluun.

Kumppanuusfoorumin esitysmateriaali katsottavissa ja ladattavissa alta: