Lahdessa etsitään uusia Kotikulmilla-taloyhtiöitä

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella käynnistetään Ikäinstituutin koordinoimaa Kotikulmilla-toimintaa. Kotikulmilla-toiminta tuo mukavaa yhteistä tekemistä taloyhtiöiden kerhotiloihin ja pihoille. Tavoitteena on lisätä iäkkäiden asukkaiden yhdessäoloa ja hyvinvointia sekä lievittää yksinäisyyttä. Hyvinvointialueen työntekijät terveysliikuntakoordinaattori Heli Hautalahti sekä asiantuntija Iiris Salomaa ovat mukana valmennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Lahdessa ja Hollolassa on jo muutama taloyhtiö mukana toiminnassa. Kotikulmilla-toiminta alkoi Lahdessa jo vuonna 2020, mutta koronapandemia vaikeutti toimintaa. Nyt Hautalahti ja Salomaa lähtevät toteuttamaan Kotikulmilla-toimintaa ensin Lahdessa, mutta sitä on mahdollista laajentaa kertyvän kokemuksen perusteella muihinkin hyvinvointialueen kuntiin.

Vapaaehtoisia koulutetaan toimintaa ohjaaviksi TaloTsemppareiksi 

Kotikulmilla-toimintaan kuuluu myös Ikäinstituutin tarjoama maksuton vapaaehtoisten TaloTsemppareiden kouluttaminen. Mukaan etsitään sekä ikäihmisiä että muita toiminnasta kiinnostuneita, esimerkiksi asukasaktiiveja sekä taloyhtiöitä. TaloTsempparit suunnittelevat ja vetävät toimintaa yhdessä asukkaiden kanssa, ja heitä on tällä hetkellä Päijät-Hämeen alueella parikymmentä. Lisäksi mukaan lähtevien taloyhtiöiden asukkaille tarjotaan materiaaleja ja tukea toiminnan aloittamiseen.

– Työni tavoitteena on tukea alueen asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä. Toimintaa ohjaa osaltaan juuri valmistunut Liikkuva Päijät-Häme 2030 -ohjelma, joka on osa alueemme hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä. Tiedetään, että ihminen on liikkuva luonnostaan, mutta eri syistä monilla liikkuminen jää terveyden kannalta liian vähäiseksi. Kotikulmilla-toiminta houkuttelee asukkaita liikkeelle ja mukavan toiminnan pariin, kertoo Salomaa.

­­– Yhteiset kahvihetket, bingo, visailut ja kävelyryhmät ovat olleet suosituimpia harrastuksia. Asukkaat ovat kokeneet, että yhteinen tekeminen on nostanut mielialaa ja vahvistanut yhteisöllisyyttä, toteaa Kotikulmilla-asiantuntija Outi Mustonen Ikäinstituutista.