Lääkäriltä kipinä elämäntapamuutoksen käynnistämiseen

Anne, 62, ohjautui Lahden liikuntaneuvontaan tammikuussa 2023 lääkärin vastaanotolta työttömien terveystarkastuksesta. Anne kertoo lääkärin toiminnan saaneen sysäyksen elämäntapamuutokseen. Anne kuvailee, että lääkäri otti vastaan hänet ihmisenä ja kuunteli aidosti. Se sai kipinän elämäntapamuutoksen käynnistämiseen. Itse käytännön toteutuksessa muutoksessa auttoi liikuntaneuvoja Sohvi Brandt.

Lähtötilanteessa Anne ei liikkunut ollenkaan. Paastosokerit olivat koholla, ja polvia särki jatkuvasti sekä nivelrikon että ylipainon takia. Alussa lähdettiin pohtimaan, mikä Annea esti liikkumasta. Yksi iso tekijä oli päänsisäinen selittelijä, minkä asiakas tajusi keskusteltuaan liikuntaneuvojan kanssa.

Päätin, että nyt en enää kuuntele tuota selittelijää.

Lue Annen tarina Päijät-Hämeen liikunta ja Urheilu ry:n verkkosivuilta. Teksti PHLU/Sohvi Brandt

Liikuntaneuvontaa Päijät-Hämeessä toteuttavat kunnat yhteistyössä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ja Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n kanssa, ja palvelusta saa tukea eritysesti liikkumisen aloittamiseen. Hoitohenkilökunta tyypillisesti tekee lähetteen liikuntaneuvontaan, kun tunnistaa terveyden kannalta liian vähän liikkuvan henkilön terveydenhuollossa. Maksuttomaan palveluun voi kuitenkin hakeutua myös omatoimisesti.