Kesätyö kotiutusyksikössä: ”Hommat, joita mäkin pystyin tekemään, olivat hoitajien töistä pois”

17-vuotias kesänuori Roope Saari työskenteli alkukesästä kuukauden ajan hyvinvointialueemme kotiutusyksikössä. Tehtävänimikkeenä oli järjestelyapulainen, mutta käytännössä kesätyö muotoutui Roopen omien mielenkiinnon kohteiden ja yksikön tarpeiden mukaan.

– Mun vastuulle annettiin yksikön autot. Varasin niille huoltoaikoja ja käytin huollossa, pesetin sekä tein kaikenlaista muuta yksikön ajoneuvoihin liittyvää. Tai oikeastaan vähän kaikkea muutakin, mitä toimistolla tarvitsi tehdä. Olin täällä apukäsinä, erityisesti auttamassa hoitajia. Hommat, joita mäkin pystyin tekemään, olivat hoitajien töistä pois, kertoo Roope.

Roope kävi ennen kesätyöjaksonsa alkua esihenkilönsä Kati-Marjukka Pohjosen kanssa keskustelun tehtävistä, joita hän voi tehdä. Hän ilmaisi kiinnostuksensa autojen pesettämiseen ja huoltamiseen. Roopella on aikaistettu ajokortti, mikä mahdollisti työn ajoneuvojen parissa.

Raikas myönteinen asenne tarttuu

Palveluesihenkilönä työskentelevän Kati-Marjukan mielestä kesätyöntekijät ovat oiva piristys koko työyhteisölle.

– Olemme saaneet hyvää mieltä ja uusia tuttavuuksia. Heidän innokkuutensa ja asioiden huomaaminen ”nuoruuden silmin” ovat myös tuoneet mukanaan hyviä keskusteluja. Lisäksi työyhteisö oppii uutta, ja niin kuin tiedämme, nuoret ovat askeleen edellä teknisissä asioissa, Kati Marjukka sanoo.

Hänen mukaansa nuorten positiivinen ja työelämässä vielä tuore asenne tarttuu helposti muuhun työyhteisöön.

– Monella tulee kesänuorista mielleyhtymiä omiin läheisiin nuoriin, ja sitä kautta nuorten kohtaaminen ja ohjaaminen tuntuu erityiseltä.

Roope kokee, että sai tehdä kotiutusyksikössä monipuolisia tehtäviä, mikä toi työpäiviin vaihtelevuutta ja mielenkiintoa.

– Sain työskennellä aika vapaasti ja suunnitella itse työpäivieni kulkua. Tietenkin, jos joku tarvitsi mun apua, niin autoin ja tein.

Roopen mielestä kesätyö kehitti esimerkiksi hänen suunnitelmallisuuttaan.

– Varasin usein huoltoja autoille, ja joskus jopa viidelle autolle osui samaan aikaan huoltotarve. Huollot eivät kuitenkaan voineet olla samana päivänä, sillä kotiutusyksikössä liikutaan tosi paljon.

Tänään kesätöissä, ihan pian työelämässä

Kotiutusyksikössä uroterapeuttina työskentelevä Mira Inkinen ja Kati Marjukka Pohjonen uskovat, että hyvällä perehdyttämisellä voidaan vaikuttaa kesätyöntekijöiden viihtyvyyteen ja motivaatioon. Heistä on tärkeää, että nuoria rohkaistaan olemaan omia itsejään.

– Uuden äärellä voi jännittää hyvinkin paljon, ja oma tärkeä ääni voi jäädä muilta kuulematta. Perehdytämme mahdollisesti tulevia työkavereita sekä tulevaisuuden työntekijöitä, ja jokainen meistä muistaa varmasti elämämme ensimmäiset kesätyöt. Ystävällisyydellä ja tasa-arvoisella kohtelulla luomme nuorelle pohjaa tuleviinkin haasteisiin. Nuoren positiivinen kokemus työelämästä kantaa koko hänen työuransa ajan ja voi olla merkittävä asia tulevaisuuden ammattia valittaessa, korostavat Mira ja Kati-Marjukka.

Roope kokee, että hän sai kotiutusyksikössä lämpimän vastaanoton ja hyvän perehdytyksen tehtäviinsä.

– Mun mielestä hyvä työpaikka on just sellainen, jossa uusi tulija otetaan hyvin vastaan ja hänelle annetaan palautetta.

Kotiutusyksikössä on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että nuoret huomioimaan yksilöinä, joista kullakin on oma taustansa.

– Osa on ensimmäistä kertaa työyhteisön jäsenenä. Rakentava ja jatkuva, lämminhenkinen palaute on tärkeää. Yksikössämme kannustetaan avoimeen ja luottamukselliseen vuorovaikutukseen, ja asiat pyritään käymään muutenkin tuoreeltaan läpi, Kati-Marjukka sanoo.

”Takaisinkin otetaan milloin vain”

Kati-Marjukka, Mira ja muu kotiutusyksikön porukka iloitsevat Roopen aktiivisuudesta ja siitä, miten hän huomioi muut työyhteisön jäsenet.

– Roope oli aivan mahtava! Automme eivät ole olleet hetkeen niin hyvin huollettuja. Roope hoiti yksikkömme leasing-autoihin liittyvät asiat ja teki paljon yhteistyötä toisen kesänuoremme Venlan kanssa. Autojen lisäksi Roope hoiti tilajärjestelyjä ja päivitti erilaisia luetteloita. Hän otti avoimin mielin vastaan tarjotut työtehtävät ja hakeutui myös itse aktiivisesti työtehtäviin. Kohtelias nuorimies, jolle koko työyhteisömme toivottaa vain parasta jatkoa – ja takaisinkin otetaan milloin vain, Kati-Marjukka ja Mira hymyilevät.

Vaikka Roopen kesätyö hyvinvointialueella on ainakin tältä erää ohi, kesätyöstä saatu palaute lämmittää edelleen mieltä. Hän myös jatkaa loppukesän ajan työntekoa, joskin myös lomapäiviä kalenteriin mahtuu.

– Olen työskennellyt lukion ohessa Prismassa osa-aikaisena työntekijänä. Teen siellä keskimäärin muutaman vuoron viikossa, mutta vähän onneksi ehtii lomaillakin.

Roope aloittaa syksyllä toisen lukiovuotensa.

Lue kesänuorista muissa yksiköissä!
Ekaa kertaa kesätöissä – kesänuoret aulavahteina
Niko kartuttaa työkokemusta kotihoidossa kesänuorena

Tiesitko, että uroterapeutti Mira on työntekijälähettiläs? Tutustu Miran Instatiliin täällä!

Marika Silver
viestintäpäällikkö
marika-silver@paijatha.fi

Seuraa rekryn tilejä somessa!