Kesänuoret luovat ikäihmisille leppoisia kesämuistoja

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen eri yksiköissä työskentelee kesän 2023 aikana parisataa kesänuorta. Työpäivät koostuvat vaihtelevista ja monipuolisista tehtävistä. Ikäihmisten parissa kesänuoret työskentelevät muun muassa Salpausselän kuntoutussairaala Jalmarissa sekä eri kotihoidon yksiköissä.

Kuntoutussairaala Jalmari kesänuoret ulkoiluttamassa asiakkaita Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Jalmarin kesänuoret tuovat iloa talon jokaiselle osastolle

Kuntoutussairaala Jalmarissa nuoret ovat muun muassa päässeet viemään potilaita ulos ja olleet muutoinkin vuorovaikutuksessa heidän kanssaan, keränneet luonnonkukkia osastoille tuomaan kesän tuntua, jakaneet lounasta ja päiväkahvia yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa sekä täyttäneet tarvikekärryjä ja -kaappeja.

Osastonhoitaja Terhi Paaso-Rantala ulkoili yhdessä SaiminSofianLotan ja Jennyn kanssa. Nelikko kertoi Terhille, että kesätyöjakso on ollut mukava ja mielenkiintoinen ja päivät ovat kuluneet nopeasti.

– Saimi oli meillä kesänuoren tehtävissä jo viime vuonna, mutta muille tämä on ensimmäinen kesätyökokemus, kertoo Terhi.

Ulkoilemaan päässyt potilas totesi ulkoilumahdollisuuden ja nuorten kanssa jutustelun olevan mukavaa. Kotioloissa ulkoilu on kuulemma hankalampaa, koska hän asuu toisessa kerroksessa.

Myös Jalmarin asiakkaiden omaiset ovat olleet kesänuorista hyvin mielissään. – Oli ihana nähdä ihmisiä päiväsalissa. Yhden hiuksia laitettiin, yhden kanssa luettiin lehteä, yhden kanssa poljettiin ja osa katseli telkkaa. Tällainen tunnelma parantaa potilaiden oloa varmasti merkittävästi, kuuluu Jalmariin lähetetty palaute.

– Kun Saimin ja Sofian kesätyöjakso oli lopuillaan juhannuksen tienoilla, he sanoivat, että voisivat tulla uudelleenkin. Sen verran mukavaa on ollut, Terhi hymyilee.

​​​​​​​Lotta ja Jenny jatkoivat työssään vielä heinäkuun puoleen väliin asti. He muun muassa järjestivät yhdessä talon muiden kesänuorten kanssa Jalmarin oman juhannustapahtuman kaikille talon asiakkaille. Ohjelmassa oli muun muassa kesänuorten ideoimia toimintapisteitä ja makkaranpaistoa.

Kesänuoret Sataman kotihoidossa Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Carita jatkaa Sataman kotihoidosta lähihoitajaopintoihin

Neljä viikkoa Sataman kotihoidossa työskennellyt Carita tarttui innolla kesänuoren pestiin. Aamuisin Carita kiersi lähihoitajan mukana ja auttoi asiakkaita aamuaskareissa.

– Isäni vinkkasi minulle kesätyöpaikkaa ja päätin hakea. Tein hakemuksen netissä ja työhaastattelu tehtiin puhelimitse. Tuntui tosi hyvältä saada kesätyöpaikka, hehkuttaa 17-vuotias Carita.

Sillä välin kun työpari on auttanut asiakasta aamutoimissa, Carita on huolehtinut asiakkaalle aamiaisen valmistamalla puuroa ja kahvia. Päivisin asiakkaan kanssa lähdettiin yhdessä kauppaan joko taksilla tai ihan lähikauppaan kävellen tai pyörätuolilla avustaen. Carita on lähtenyt myös saattajaksi, kun asiakkaan on pitänyt lähteä käymään lääkärissä.

– Aluksi hiukan jännitti käydä asiakkaiden luona, mutta pian jännitys hälveni. Asiakkailta on tullut hyvää palautetta, Carita hymyilee.

Moni kotihoidon asiakkaista on paljon yksin omassa kodissaan ja nauttivat erityisesti kun pääsevät nauttimaan Suomen kesästä. Carita on ulkoillut paljon asiakkaiden kanssa, samalla ollaan jutusteltu ja käyty vaikka jätskillä.

– Olemme saaneet Caristasta valtavasti hyvää palautetta sekä työyhteisöltä että asiakkailta. Mikä parasta, hän aloittaa lähihoitajan opinnot elokuussa. Toivottavasti saamme hänet uudestaan kotihoitoon! hehkuttaa Sataman kotihoidon palveluesihenkilö Rauni Krigsman.

Carita tosiaan aloittaa syksyllä lähihoitajan opinnot Koulutuskeskus Salpauksessa. – Kesätyöstä olen saanut hyvän startin uralleni. Kotihoito voisi olla oikein hyvä vaihtoehto. Olen saanut koulua varten hyviä vinkkejä työkavereiltani, kertoo Carita. – Pitää aina yrittää parhaansa ja luottaa siihen, että oma tekniikka hioutuu ajan kanssa.

Lue lisää kesänuorten kokemuksista Päijät-Hämeen hyvinvointialueella!
Ekaa kertaa kesätöissä – kesänuoret aulavahteina
Niko kartuttaa työkokemusta kotihoidossa kesänuorena
Kesätyö kotiutusyksikössä: ”Hommat, joita mäkin pystyin tekemään, olivat hoitajien töistä pois”

Marika Silver
viestintäpäällikkö
marika-silver@paijatha.fi

Sanna Kok
HR-asiantuntija, rekrymarkkinointi
sanna.kok@paijatha.fi