Jos et tiedä mitä rakenteellinen sosiaalityö tarkoittaa – Milla kertoo

Millan kuva

IG: @sosiaalipuolen.hommia

Olen Milla ja koulutukseltani sosionomi (AMK), yhteiskuntatieteen maisteri (laillistettu sosiaalityöntekijä), ammatillinen opettaja ja opiskelen tällä hetkellä sosiaalityön erikoistumisopintoja rakenteellisen sosiaalityön erikoisalalla. Olen työskennellyt sosiaalialan tehtävissä Päijät-Hämeessä vuodesta 2005 muun muassa mielenterveys- ja päihdetyössä, lastensuojelussa, perhesosiaalityössä ja aikuissosiaalityössä. Vuonna 2022 siirryin kehittämistehtäviin Sosiaalialan osaamiskeskus Versoon, joka toimii osana hyvinvointialueen TKI-yksikköä. Tällä hetkellä kehitän hyvinvointialueella rakenteellista sosiaalityötä yhteistyössä sosiaalipalveluissa työskentelevien ammattilaisten kanssa ja olen mukana kansallisessa kehittämisessä hyvinvointialueemme edustajana.

Rakenteellinen sosiaalityö on osa sosiaalialan ammattilaisten työtä ja siitä säädetään sosiaalihuoltolaissa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sosiaalialan ammattilaiset yhteistyössä muiden toimijoiden (asukkaat, asiakkaat, järjestöt, muut ammattilaiset, palveluntuottajat) kanssa tuottavat tietoa ja heidän asiantuntemustaan hyödynnetään hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Tietoa tuotetaan esimerkiksi asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteiskunnallisista yhteyksistä, tarpeisiin vastaavien palvelujen vaikutuksista, päätösten ja lainsäädännön seurauksista, hyvistä käytännöistä ja toimivista palvelupoluista sekä kehittämistarpeista. Tarkoituksena on tuoda esiin haavoittavissa tilanteissa olevien ihmisten näkökulma ja saada myös heidän äänensä kuuluviin yhteiskunnassa.

Rakenteellisen sosiaalityön keinoin tuotettua tietoa hyödynnetään esimerkiksi sosiaalipalvelujen kehittämisessä, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, muiden toimialojen ja kunnan suunnittelussa sekä yhteistyössä palveluntuottajien ja järjestöjen kanssa. Tavoitteena on vaikuttaa eriarvoisuuden poistamiseksi ja tehdä yhteiskunnallista muutostyötä, jotta meillä olisi hyvinvoivia yksilöitä ja yhteisöjä sekä oikeudenmukaisempi yhteiskunta. Kehittämistyön tavoitteena on edistää rakenteellisen sosiaalityön tiedontuotantoa ja toimintakäytäntöjä sekä ammattilaisten osaamista hyvinvointialueilla sekä kansallisesti.

Lähdin työntekijälähettilääksi, koska haluan lisätä ymmärrystä sosiaalihuollon palvelujen ja sosiaalityön merkityksestä ihmisten hyvinvoinnin tukemisessa. Rakenteellisen sosiaalityön näkökulmasta näkyväksi ja ymmärrettäväksi tekemisen tavoitteena on purkaa sosiaalihuollon asiakkuuteen usein liittyvää stigmaa ja tätä kautta madaltaa kynnystä avun ja tuen vastaanottamiseen vaikeissa elämäntilanteissa. Haluan tuoda esiin sosiaalialan osaamista ja työhönsä sitoutuneiden ammattilaisten tekemää yhteiskunnallisesti merkittävää työtä. On tärkeää tehdä näkyväksi sosiaalityön positiivisia näkökulmia ja onnistumisia sekä yhteistyötä eri ammattilaisen kanssa.

Sosiaalialan työ voi ajoittain näyttäytyä epämääräisenä ja vaikeasti ymmärrettävänä. Sosiaalialan ammattilaisten viestintää on lisättävä, jotta työn merkitys tulee paremmin esiin tärkeänä osana palvelujärjestelmää ja yhteiskuntaa. Tämän tilin myötä voin toivottavasti toimia osana tätä sosiaalialan viestinnän vahvistamista.

Ota Milla seurantaan: