Järjestöavustushaun viimeinen viikko käynnissä – ”Tällaiseen työhön todella tarvitaan moottori”

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen järjestöavustusten hakeminen vuodelle 2024 päättyy sunnuntaina 17.12. klo 16. Järjestöavustuksilla mahdollistetaan päijäthämäläisten hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa. Haettavissa on kumppanuusavustusta ja yhteiskehittämisen avustusta.

Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry sai viime vuonna 4000 euron suuruisen hyvinvointialueen järjestöavustuksen. Yhdistyksen tarkoituksena on muun muassa edistää kehitysvammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta ja osallisuutta yhteiskunnassa.

– Saimme avustussummalla henkilön koordinoimaan meidän vapaaehtoistoimintaamme. Yhdistyksellä ei ole aikaisemmin ollut vapaaehtoistoimintaa, vaan enemminkin vertais- ja harrastustoimintaa. Jo aiemmin kartoitimme, että ulkoiluryhmille olisi tilausta. Siitä tuli hyvää palautetta. Tarve oli siis olemassa, ja nyt olemme luoneet vapaaehtoistoiminnalle rakenteita, toiminnanjohtaja Eeva Väänänen kertoo.

Tukiyhdistyksen vapaaehtoistyön koordinoinnista vastaa henkilö, joka on kartoittanut eri palvelukotien tilannetta ja toiveita sekä vapaaehtoisten toiveita.

– Tällaiseen työhön todella tarvitaan moottori, Väänänen toteaa.

Alkuvaiheessa yhdistys on perustanut kaksi ulkoiluryhmää, toisen Mukkulaan ja toisen Renkomäkeen.

– Toiveena on, että sitten kun olemme saaneet toiminnan käyntiin ja tuloksia, miten tällainen on otettu vastaan, voimme sitten laajentaa sitä.

Mukkulassa sijaitsevassa Huvikadun palvelutalossa riitti asukkaille hyvin ulkoiluttajia marraskuisena iltapäivänä. Mukana oli esimerkiksi Lahden naisvoimistelijat ry:n jäseniä.

Järjestöavustuksen hakuun on ollut tarjolla opastusta avustusinfojen ja avustuspuhelimen kautta.

– Hakuprosessi oli selkeä, etenkin, kun meillä oli siihen resurssia. Aiomme hakea avustusta ensi vuodellekin, Eeva Väänänen kertoo.

Myönnettyjen järjestöavustusten tulee tukea hyvinvointialueen strategioita, ohjelmia ja painopisteitä. Hyvinvointialueen verkkosivuille on koottu materiaalit, joihin on hyvä tutustua ennen järjestöavustuksen hakemista. Hakukelpoisuus ja pisteytysmalli ovat nähtävissä osoitteessa paijatha.fi/jarjestoavustukset/