Itsetuhoiset ajatukset eivät ole epätavallisia – apua on saatavilla

Itsetuhoiset ajatukset viestivät tarpeesta käsitellä pahaa oloa ja hakea apua. Itsetuhoisia ajatuksia voi esiintyä kenellä tahansa taustasta riippumatta.

Itsetuhoisuus johtuu monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Usein siihen liittyy mielenterveyden häiriö, mutta ei aina. Fyysiset sairaudet, kriisit, vaikeat elämäntilanteet tai traumaattiset kokemukset ja päihteiden käyttö voivat lisätä riskiä.

Joka kuudes on joskus ajatellut itsemurhaa. Itsetuhoiset ajatukset voivat vaihdella voimakkuudeltaan ja kestoltaan. Ne eivät automaattisesti tarkoita, että henkilö olisi aikeissa tehdä itsemurhan. Vaikka nämä ajatukset ovat yleisiä, ne on otettava vakavasti. Itsetuhoisuus viestii tarpeesta käsitellä pahaa oloa ja hakea apua. Itsetuhoiset henkilöt tuntevat usein toivottomuutta ja arvottomuutta, mutta tilanteeseen on olemassa ratkaisuja.

Suurimmassa itsemurhavaarassa ovat henkilöt, jotka ovat aiemmin yrittäneet itsemurhaa. Itsemurha ei ole sairaus vaan toimintaa kriisissä. Kukaan ei ole syyllinen toisen ihmisen itsetuhoisuuteen tai itsemurhaan.

Älä jää yksin – apua on saatavilla.

Tee näin, jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia

  • Puhu läheiselle: Kerro ajatuksistasi ja tunteistasi luotettavalle ystävälle, kumppanille tai perheenjäsenelle.
  • Hae apua: Ota yhteyttä MIELI Kriisipuhelimeen 09 2525 0111 (ympäri vuorokauden) tai varaa aika MIELI Kriisikeskukseen tai julkiseen terveydenhuoltoon.
  • Vältä päihteitä: Alkoholi ja muut päihteet voivat pahentaa oloasi.
  • Tee kodistasi turvallinen: Poista välineet, joilla voisit vahingoittaa itseäsi. Hakeudu turvalliseen paikkaan, jos kotisi ei ole turvallinen.
  • Muista, että ajatukset ovat ohimeneviä: Psyykkinen kipu on todellista, mutta se menee ohi. Itsemurha ei ole ainoa vaihtoehto.
  • Hätätilanteessa: Mene lähimpään sairaalapäivystykseen tai soita 112.

MIELI Hämeen Mielenterveys ry:n ylläpitämä MIELI Kriisikeskus Lahti tarjoaa maksutonta keskusteluapua aikuisille vaikeissa elämäntilanteissa. Syitä hakeutua asiakkaaksi voivat olla esimerkiksi perhe- tai parisuhdeongelmat, haastava elämäntilanne, oma tai läheisen sairastuminen, kuolema lähipiirissä, huoli läheisestä tai itsestä, tai tilapäinen ahdistuneisuus. Asiakkaaksi voi tulla aina, kun kokee tarvitsevansa keskusteluapua. Kriisityöntekijä tapaa asiakkaita 1–5 kertaa, ja ajan saa nopeasti sähköisen ajanvarauksen kautta ilman jonotusta.

Kriisikeskukseen voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä, eikä henkilötietoja kerätä tai käynneistä tehdä kirjauksia. Saatavilla on myös etävastaanottoaikoja.

Ajanvaraus kriisikeskukseen

Kriisikeskus sijaitsee osoitteessa Rautatienkatu 19 B, Lahti (Keskustalo, sisäänkäynti Lanun aukiolta),
3. kerros, ovisummeri 53.

Ajan Kriisikeskukseen voi varata sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta Lahden kriisikeskuksen sivuilta.

Itsetuhoisuus ja puheeksiottaminen -tilaisuus 21.11.

Kaikille avoin ja maksuton Itsetuhoisuus ja sen puheeksiottaminen -tilaisuus 21.11. klo 17.00-18.30 kauppakeskus Trion Palvelutorilla (2.krs, kokoustila Lava) Lahdessa. Puhujana kouluttaja Harri Sihvola, Itsemurhien ehkäisykeskus, MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Tilaisuuden järjestää MIELI Hämeen Mielenterveys ry.