Ihan singerinä kotisohvalla

Eräs vanhempi naishenkilö ilmoitti terveysliikuntakoordinaattori Heli Hautalahdelle, ettei kehtaa mennä yleisille kuntosaleille eikä etenkään uimahalliin, koska painoa on kertynyt ja olo tuntuu rumalta. Naisen päähän oli iskostunut ajatus, että isot muutokset täytyisi tehdä kerralla, laittaa ruokavalio tyystin uusiksi ja harrastaa rankkaa hikiliikuntaa.

Ei täydy, vannoo Hautalahti, joka kannusti asiakastaan ensin opettelemaan syömään aamiaista.

Tutkimusten mukaan aamupalan nauttimisella on suotuisa vaikutus veren sokeriarvoihin, verenpaineeseen ja sydänterveyteen.

Seuraavaksi Hautalahti kehotti asiakasta lisäämään ruokailurytmiin välipalan, joka tasaa verensokerin vaihteluita ja saattaa auttaa hallitsemaan syömistä pitkin päivää. Mukaan tekemiseen otettiin arjen askareet, joilla alkoi pikkuhiljaa kertyä askeleita naisen päivään.

– Jossain vaiheessa kokeilimme kuntosalia ja hyvällä opastuksella innostus kuntosaliharrastukseen heräsi. Hän oli aikanaan tykännyt käydä uimahallissa, mutta sekin oli jäänyt painonnousun myötä. Sinnekin hän uskaltautui uudestaan.

Hyötyliikuntaa päijäthämäläisille

Hautalahden tärkein tehtävä työssään on vahvistaa päijäthämäläisten arjen aktiivisuutta. Ymmärryksen lisääminen hyötyliikunnan merkityksestä kuuluu sekin tavoitteiden kärkijoukkoon.

– Ihminen saattaa sanoa, ettei hän liiku ollenkaan. Kuitenkin hän kävelee rappusia, käy jalkaisin kaupassa, tekee pihatöitä, siivoaa tai vaikka puuhastelee lastenlasten kanssa. Se on todella hyvää liikkumista. Arjessa liikkuminen on paljon parempaa kuin se, että käy kerran viikossa kuntosalilla ja lopun viikkoa makailee.

Hän yllyttää kaikkia olemaan sohvalla television katsomisen lomassa ”ihan singerinä”, sillä pienilläkin toistuvilla liikkeillä on yllättävän paljon terveysvaikutuksia.

– Istuessa voi laittaa ikään kuin poljettavan ompelukoneen liikkeelle. Seisoessa ja maatessakin on mahdollista polkea jaloilla kuin singeriä. Näin pystyy helposti ja kuin huomaamattaan vahvistamaan jalkalihaksia ja tasapainoa, jotka ikääntyessä aika nopeastikin alkavat heikentyä.

– Todella tärkeä liike on tuolilta ylösnousu, jos sitä pystyy tekemään. Siitä kun saisi kehitettyä itselleen rutiinin. Jos vaikka aina ennen ruokailua pöydän ääressä tekee tuolilta ylösnousut, oli se sitten kaksi tai kymmenen kertaa, toistoja alkaa kertyä ja tavalla on suuret vaikutukset jalkalihaksiin ja tasapainoon. Ei tarvitse välttämättä lähteä kuntosalille tai jumpalle, Hautalahti evästää.

Lempeä termi

Terveysliikuntakoordinaattorin työ on Päijät-Hämeen hyvinvointialueella uutta. Aiemmin Heinolassa liikuntaneuvojana ja terveysliikuntakoordinaattorina työskennellyt Heli Hautalahti on nyt keskittynyt yli 65-vuotiaiden hyvinvointialueella asuvien ohjaamiseen.

– Hyvinvointiohjaus on lempeä termi ja se kuvaa hyvin palvelua, joka sisältää unen, ravitsemuksen ja liikkumisen.

 Kunnissa työskentelee liikuntaneuvojia, ja heidän työnsä on käytännössä samanlaista. Liikuntaneuvonta on maksutonta toimintaa kaikenikäisille. Monelle liikunta sanana voi olla sellainen kynnys, ettei uskalleta tulla vastaanotolle, vaikka yhtä lailla liikuntaneuvonta käsittää koko paletin unesta ja ravitsemuksesta liikkumiseen.

Heli Hautalahden voi tavata keskiviikkoisin Lahdessa kauppakeskus Trion palvelutorilla. Hänelle voi varata ajan joko suoraan tai esimerkiksi hyvinvointialueen työntekijöiden kautta.

– Hyvinvointiohjaamisen avulla tavoitellaan terveellisempää ja liikkuvampaa elämäntapaa. Asiakkaalle ei aseteta vaatimuksia, vaan hyvinvointiohjaaja kulkee rinnalla tukien, keskustellen ja yhdessä ratkaisuja miettien.

Liikkumisella ja muulla fyysisellä aktiivisuudella voidaan tehokkaasti edistää iäkkäiden toimintakykyä, ehkäistä sairauksia ja toiminnanvajavaisuuksia sekä parantaa itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua, Hautalahti muistuttaa.

Yleisimpiä syitä hyvinvointiohjaukseen hakeutumiselle ovat liikkumattomuus, diabetesriski, 2-tyypin diabetes, ylipaino ja tuki- ja liikuntaelinvaivat.

Tärkeä kolmas sektori

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä kolmannen sektorin toimijat ovat kullanarvoisia. Myös Hautalahti tekee yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, jotta asukkaiden kynnys hyviin elämäntapoihin madaltuisi.

– Olen mukana organisoimassa esimerkiksi Ikäinstituutin ylläpitämää kotikulmilla toimintaa. Viemme erittäin matalan kynnyksen toimintaa taloyhtiöihin, joissa asuu paljon ikäihmisiä. Pyrimme löytämään taloyhtiön sisältä ihmisiä, jotka toimisivat niin kutsuttuina TaloTsemppareina. He saavat koulutuksen tehtävään ja materiaalia taloyhtiön käyttöön.

– Tsemppari voi koota asukkaita yhteen yhteisen tekemisen äärelle, kuten yhteislauluihin, käsitöihin, pelihetkeen tai tuolijumppaan. Toiminta on maksutonta ja tapahtuu taloyhtiöissä, joten siihen voi osallistua, vaikka liikkuisi rollaattorilla. Olemme taustalla tukena ja autamme käytännön asioissa. Korona-aika hiivutti toimimista, mutta nyt elvytämme sitä Lahdessa uudelleen.

Vaikka Hautalahden oma toimipaikka sijaitsee tällä hetkellä Lahdessa, toiminnan kehittyessä terveysliikuntakoordinaattorin voi tavata myös ympäristökunnissa.

– Lisäksi mainostan mielelläni kuntien muita liikuntaneuvojia. Jos asiakkaani on esimerkiksi Orimattilasta, annan hänelle sen kaupungin liikuntaneuvojan yhteystiedot. Vaikka liikuntaneuvontaa on tehty Päijät-Hämeessä yli 15 vuotta, on se vielä monelle uusi asia.  Neuvonta on arvokas ja hyvä palvelu kaikenikäisille.

Kuinkas sitten kävikään?

Entä mitä tapahtui sille naiselle, joka Hautalahden ohjauksessa muutti ruokailurytmiään ja rohkeni viimein lähteä kuntosalille ja uimaan?

– Painossa ei tapahtunut järisyttävää muutosta, mutta ihmisessä tapahtui. Hän ymmärsi, että pienillä asioilla oli suuri vaikutus. Hän opetteli syömään viisi kertaa päivässä ja vähensi herkkuja. Ateriarytmillä ja arkiaktiivisuudella hän oli vuoden päästä kuin eri ihminen. Hän oli sairastanut masennusta, mutta siitä ei enää näkynyt merkkejä. Tämä henkilö opetteli itselleen uuden, hyvän elämäntavan. – Kyse ei siis ole mistään Hurja painonpudotus -ohjelmasta, vaan parhaat ja kestävät tulokset tulevat pienillä teoilla, Heli Hautalahti tähdentää hyvinvointifilosofiaansa.