Hyvinvointialueen talousarvio ensi vuodelle näyttää hienoista ylijäämää – tärkeänä painopisteenä digipalvelupolkujen kehittäminen

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen talousarvio 2025 on laadittu 1,5 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.

Talousarvio on laadittu aluehallituksen syyskuussa hyväksymän suunnittelukehyksen mukaan. Hyvinvointialue on myös valmistellut taloussuunnitelman vuosille 2026–2027.

Aluehallitus käsitteli talousarvion kokouksessaan 26. marraskuuta. Hallituksen yksimielisesti hyväksymä esitys etenee aluevaltuuston käsittelyyn joulukuussa.

Ensi vuoden talousarviossa painottuvat talouden tasapainottamisen lisäksi toiminnan ja palvelujen uudistumisen kannalta keskeisimmät hankkeet. Näitä ovat muun muassa digipalvelupolkujen kehittämistyö ja ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen ja kotiin vietävien palveluiden kehittäminen. Vuonna 2025 jatketaan myös lasten ja nuorten mielen hyvinvointia edistäviä toimenpiteitä. Niissä keskitytään lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja sen edistämiseen osana hyvinvointialueen palveluja.

– Tavoitteena oli saavuttaa realistinen talousarvio, jossa tulot ja menot ovat tasapainossa vuonna 2025. Myös suunnitelmavuodet ovat ylijäämäisiä, mutta niihin tarvitaan vielä lisää taloutta tasapainottavia toimia, talousjohtaja Antti Niemi kertoo.

Hän toteaa talousarvion ja -suunnitelman sisältävän riskejä.

– Palvelutarpeen kasvua ei ole niissä pystytty täysin huomioimaan. Kustannusten nousupaine ja käytettävissä oleva rahoitus tekevät talousarviosta erittäin haasteellisen. Se mahdollistaa kuitenkin maakunnan asukkaille riittävien ja laadukkaiden palveluiden tuottamisen, vaikka joitain heikennyksiä joudutaan tekemään.

Toimintatuotot kasvavat

Positiivinen tulos edellyttää Antti Niemen mukaan jatkossakin tiukkaa toimintakulujen hallintaa ja talouden tasapainotuksen onnistumista.

Talousarviota kannattelevat kasvavat toimintatuotot, valtion rahoituksen kasvu 61,2 miljoonalla eurolla ja toimialojen suunnittelemat 17,5 miljoonan euron talouden tasapainottamistoimet. Myös kehittämishankkeista on luvassa säästöjä esimerkiksi toimitiloista.

Tasapainotustoimiin liittyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut, joiden enimmäismäärät nousevat vuoden alussa valtioneuvoston asetuksen mukaisesti. Perusterveydenhuollon maksuja ollaan korottamassa 22,5 prosentilla ja erikoissairaanhoidon maksuja 45 prosentilla.

Hyvinvointialue voi päättää alentaa maksua tai jättää sen perimättä, jos maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä. Maksukatto puolestaan rajoittaa terveydenhuollon ja lyhytaikaisen laitospalvelun maksujen perimistä.

Muutoksia palveluihin ja toimintatapoihin

Talouden tasapainottamissuunnitelman tavoitteena on saavuttaa tasapaino vuoden 2025 aikana. Tämän jälkeen ei uutta alijäämää enää syntyisi. Keskeisiä keinoja tasapainoon pääsemiseksi ovat esimerkiksi toimitiloihin ja vuokratyöhön liittyvät toimenpiteet.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue ei pysty lainmukaisessa ajassa ja ilman lisärahoitusta kattamaan taseeseen kertynyttä alijäämää, jonka suuruus on tämänhetkisen arvion mukaan vuosilta 2022–2024 noin 106 miljoonaa euroa.

Haasteista huolimatta vuoden 2025 kehitys näyttää positiiviselta.

– Hyvinvointialue pystyy järjestämään hyvät palvelut alueellaan. Palveluiden saatavuus tulee hitaasti paranemaan ja laatu pysymään hyvänä. Talousarvio on todella tiukka, minkä vuoksi on selvää, että palveluvalikoimaan ja tapaan tuottaa palveluja tulee muutoksia, aluehallituksen puheenjohtaja Sari Niinistö kiteyttää.