ELMA 2.0
ELMA 2.0 vastaa osaltaan sote-alan työpaikkojen ja työvoiman kohtaanto-ongelmaan osana EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaa Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027.
Hanke rakentaa kohtaantoja monikulttuuristuvalle sote-alalle, niin työyhteisöihin, kuin koulutuksen, työvoiman ja työelämän välille. Sen tavoitteena on edistää maahanmuuttajien kouluttautumista, työllistymistä ja kiinnittymistä sote-alalle sekä vahvistaa työyhteisöjen valmiuksia vastaanottaa maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä ja opiskelijoita. Hanke lisää ymmärrystä ja osaamista kieli- ja kulttuuritietoisesta ohjaamisesta sekä vahvistaa alueen veto- ja pitovoimaa niin koulutuksen kuin työelämän näkökulmasta. Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat maahanmuuttajiin, opettajiin, työpaikkaohjaajiin, esihenkilöihin ja työyhteisöihin. Hankkeen toimenpiteillä tuetaan maahanmuuttajan polkua sote-alan eri työtehtäviin sekä rakennetaan työyhteisöihin kielitukea.
Hankkeessa vahvistetaan harjoittelujen aikaista tukea, maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita ohjaavien tahojen pedagogista osaamista sekä työpaikkaohjaajien ohjausosaamista. Lisäksi tuetaan rekrytointiosaamista ja kulttuuritietoisia työyhteisötaitoja sekä tuotetaan ketteriä kokeiluja palvelumuotoiluajatteluun perustuvan yhteissuunnittelun avulla.
Kohtaantojen rakentamisessa hyödynnetään palvelumuotoilua, joka tukee yhteisen kommunikaation ja ymmärryksen rakentumista sekä innovaatioiden syntymistä. Palvelumuotoilun avulla kerätään ymmärrystä kohtaantojen rakentumisen eri näkökulmista sekä luodaan näiden pohjalta uudenlaista tietoa ja konkreettisia ratkaisuja. Hankkeen tuloksena syntyy erilaisia sote-alan kohtaantoja vahvistavia malleja: joustavat työn tekemisen tavat, kielituki työyhteisöissä, pedagoginen viitekehys maahanmuuttajia ohjaaville tahoille, selkeäkielisyyden ja kulttuurisensitiivisyyden huomioiminen työhaastattelussa sekä maahanmuuttajataustaisen työntekijän perehdytys ja kiinnittäminen työyhteisöön.
Hanke toteutetaan ryhmähankkeena Päijät-Hämeen hyvinvointialueen, LAB-ammattikorkeakoulun, sekä Koulutuskeskus Salpauksen toimesta. Osahankkeen toteuttajana Päijät-Hämeen Hyvinvointialue tuo mukanaan laajaa osaamista sekä työnantajan että työyhteisöjen näkemyksen hankkeeseen. Näin varmistetaan, että hankkeessa kehitettävät työyhteisöjen tukimallit ja ohjausosaamisen vahvistaminen tukevat sosiaali- ja terveydenhuoltoalaa työnantajan näkökulmasta, ja että ratkaisut ovat realistisia ja työelämässä toimivia ja ne otetaan käyttöön työyhteisöissä.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen tuloksena syntyy erilaisia sote-alan kohtaantoja vahvistavia malleja: joustavat työn tekemisen tavat, kielituki työyhteisöissä, pedagoginen viitekehys maahanmuuttajia ohjaaville tahoille, selkeäkielisyyden ja kulttuurisensitiivisyyden huomioiminen työhaastattelussa sekä maahanmuuttajataustaisen työntekijän perehdytys ja kiinnittäminen työyhteisöön.
Ajankohtaista ELMA 2.0 -hankkeessa
Materiaalit kuntoon – selkeämmän suomen käyttö materiaaleissa ja viestinnässä
Työpajoissa työstetään ammattilaisten materiaaleja ja tekstejä helpommin ymmärrettäväksi. Tarkoituksena on vahvistaa materiaalien selkokielisyyttä ja lisätä monimuotoisuutta tukevaa viestintää.
Työpajoja on järjestetty elokuussa ja jatkotyöpajat järjestetään marras-joulukuussa.
Kielityöpajat
Ammattikielen sanastoa kerryttävää, kirjaamista ja raportointia tukevaa kielikoulutusta järjestetään syyskuusta 2023 alkaen. Työpajoja järjestetään joka toinen viikko keskussairaalalla sekä geriatrisen osaamiskeskuksen alueella.
Monikulttuurisuustaidot opiskelijan ohjauksessa: koulutusta Akuuttialueen työyhteisöille
Syys-marraskuussa 2023 järjestettävä koulutus antaa tukea kansainvälisen opiskelijan ohjaajille hoitotyössä.
Kansainvälisten hoitajien tapaamiset keskussairaalalla
Järjestämme kansainvälisille hoitajille tapaamisia kerran kuussa. Tapaamisissa tarjotaan mahdollisuus vertaistukeen, tukea suomen kielitaidon kehittymiseen, sekä hoitotyöhön liittyviin kysymyksiin. Ensimmäinen tapaaminen järjestettiin kesäkuussa.
Kieli- ja kulttuuritietoisen ohjaamisen työpajat
Ankkurin palvelukodissa on järjestetty keväällä 2024 kieli- ja kulttuuritietoisen ohjaamisen työpajoja, joissa on pohdittu mm. selkeän kielen käyttämistä ohjaamisessa, työyhteisön monimuotoisuuden tukemista, sekä rakennettu työyhteisön työkalupakkia kieli- ja kulttuuritietoiseen ohjaamiseen.
Kansainvälisen opiskelijan ohjaus ja mentorointi, Päijät-Hämeen keskussairaala
Huhti-ja toukokuun aikana toteutettiin kieli- ja kulttuuritietoisen ohjaamisen koulutukset erikoissairaanhoidon operatiivisen ja medisiinisen lääketieteen alueilla. Koulutuksen suunnittelussa otettiin huomioon kokemukset Geriatrisessa osaamiskeskuksessa toteutetusta kielimentori-koulutusohjelmasta, sekä osastonhoitajien yhteiskehitystyöpajassa nousseet ideat ja tarpeet. Koulutuksen aikana tarkennettiin eri roolien (ohjaaja, opettaja, mentori, opiskelija) toimintaa ja vastuita, kulttuuritietoista ohjaamista, sekä käytiin läpi kielen kehittymisen tukemista harjoittelun aikana.
Työharjoittelukokemuksen yhteiskehittämistapahtuma Sote-Sprint
ELMA 2.0- hanke järjesti kolmipäiväisen yhteiskehittämistapahtuman, sote-sprintin yhteistyössä LAB ammattikorkeakoulun ja Koulutuskeskus Salpauksen kanssa.
Kielimentorikoulutukset Geriatrisen osaamiskeskuksen alueella
Maaliskuussa 2023 ELMA 2.0- hanke toteutti kielimentori-koulutuksen Geriatrisen osaamiskeskuksen alueella. Koulutuksen sisältö suunniteltiin palvelumuotoilun yhteiskehittämisen keinoin henkilökunnan ja esihenkilöiden kanssa, hyödyntäen myös työntekijöiden ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden haastatteluista kerättyä tietoa.
Koulutus toteutettiin samanaikaisesti LAB ammattikorkeakoulun maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien Top Up- koulutuksen työharjoittelun kanssa. Yhteistyö Elma 2.0 -hankkeen ja Geriatrisen osaamiskeskuksen kanssa jatkuu syksyllä, ja hanketiimi on myös mukana monikulttuurisuustyöryhmän toiminnassa.
Blog: Shaping pathways into work by strengthening the health and social care sector ’s intersections.
There is a growing shortage of health and social care workers in the Päijät-Häme area, and at the same time, there are many unemployed people,..
Blogi: ”Selkeäkielisyydestä hyötyvät kaikki opiskelijat” – Salpauksen sotella pedagogista uudistumista
Sosiaali- ja terveysala monimuotoistuu ennennäkemättömällä vauhdilla, tämä näkyy hyvin konkreettisesti myös Salpauksen oppimisympäristössä.
Kesto ja rahoittaja
Hankkeen kesto on 1.10.2023 - 31.12.2025.
Hanke on jatkoa Elma – elinvoimainen ja monimuotoinen hoiva-ja hoitoala -hankkeelle (ESR 2021-2023). ELMA-hanke tuotti virtuaalisen oppimisympäristön Osaamisen paikka hoitotyön suomen kielen oppimiselle.
Ryhmähanke Päijät-Hämeen hyvinvointialue, LAB University of Applied Sciences ja Koulutuskeskus Salpaus R-00674
Päijät-Hämeen Hyvinvointialue osatoteuttaja 3221309-4
Yhteystiedot
Satu Wilson
Projektikoordinaattori
p. 044 729 7351
satu.wilson@paijatha.fi