Ekaa kertaa kesätöissä – kesänuoret aulavahteina
Linjakadun toimipisteen pyöreän tuulikaapin ovi käy päivän mittaan tiuhaan tahtiin. Toimistoväki hallinnosta ja HR:stä digiammattilaisiin kulkee konttorille töiden pariin. Kotisairaalan henkilökunta pyrähtelee tukikohdassaan täyttämässä tarvikelaukkuja ja pitämässä ansaittuja taukoja. Vierailijat pyrkivät palavereihin ja kyselevät, missä mahtaa sijaita kokoustila Lehmus tai innovaatiotila Vaahtera.
Kesänuoret Peppi, 13, ja Siiri, 16, ovat päässeet ihan sananmukaisestikin näköalapaikalle. He toimivat Linjakadun aulahenkilöinä ja vastaanottavat väkeä iloisilla tervehdyksillään. Pepille työ kesänuorena on ensikosketus työelämään.
Työnhaku oli helppo kokemus
Kuntarekry ja muut työnhakukanavat olivat entuudestaan tuntemattomia, mutta hakemuksen täyttämisestä jäi silti miellyttävä kokemus. – Ei kyl mitään hajua mitä kautta hain. Hakemuksen kirjoittaminen tuntui kuitenkin aika helpolta, kysymykset olivat helppoja, Peppi muistelee työnhakuvaihetta. – Minut kutsuttiin ryhmähaastatteluun ja sain jo haastattelussa tietää, että sain paikan. Siiri haki useampaa kesätyömahdollisuutta ja hyvinvointialueella tärppäsi. -– En päässyt ryhmähaastatteluun, mutta haastattelu tehtiin myöhemmin puhelimitse, Siiri kuvaa omaa työnhakukokemustaan.
Hyvä startti työelämälle
Kesänuoret kohtaavat aulan vastaanottotiskillä päivittäin kymmeniä kasvoja. Työ kehittää asiakaspalvelutaitoja ja ongelmanratkaisukykyä. – Työpäivään kuuluu postien lajittelua, vieraiden vastaanottamista ja joskus myös taukohuoneen tiskikoneen tyhjennystä, Peppi summaa. – Meillä on työpisteellämme lista Linjakadun tiloista ja sen avulla opastamme vierailijat oikeisiin kokouspaikkoihin, Siiri kuvailee.
Siirille on ehtinyt karttua kesätyökokemusta ravintola-alalta. Haaveissa siintää kondiittoriopinnot, ja Siiri uskoo, että kesätyö Päijät-Hämeen hyvinvointialueella hyödyttää häntä tulevaisuudessa. – Hyvinvointialueen ja ravintola-alan kesätöitä yhdistää asiakaspalvelu. Saa olla paljon ihmisten kanssa tekemisissä, se on tärkeää, Siiri summaa.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue työllistää tänäkin kesänä reilu 200 kesänuorta. Työkokemuksia voi kartuttaa eri yksiköissä aina kotihoidosta kuntoutukseen ja toimistotyöhön. Peppi ja Siiri kuulivat kesätöistä hyvinvointialueella työskenteleviltä äideiltään. – En usko että kovin moni kavereistani tietää että täällä voi työskennellä, Peppi pohtii. – Monikaan ei tiedä minkälaisia työnkuvia hyvinvointialueelta löytyy, Siiri täydentää.
Molemmat kokivat, että saivat vaikuttaa omiin työvuoroihinsa sekä ajanjaksoon, jolle kesätyökausi sijoittuu. Peppi sai työt sovitettua cheerleading-harrastukseen ja Siiri tekee kesänuoripestin lisäksi keikkatöitä muualla. Kesänuorena työskentely koetaan kaikin puolin hyödylliseksi: saa arvokasta työkokemusta, itse tienattu raha motivoi ja aikaa jää vielä rentoutumiseen.
Sanna Kok
HR-asiantuntija, rekrymarkkinointi
sanna.kok@paijatha.fi