Blogi: Miten sitä kesää kuuluu viettää?

Kahvipöytäkeskustelun innoittamana googlasin ja kysyin koneelta, miten kesä tulisi viettää. Hämmästyin erilaisten neuvojen ja ohjeiden määrää. Suurella asiantuntemuksella kerrottiin, mitä kannattaa tehdä ja mihin ei saa missään nimessä sortua. Muodissa on nyt kesälomavitkuttelu, älä-tee-listat, luova laiskottelu, lähiseutumatkailu – ja suositteleepa joku jopa stoalaisen rauhallisuuden kehittämistä. Välttää pitää erityisesti stressiä, minuuttiaikataulua ja majoitusemäntä-/isäntäroolia. Kaiken kaikkiaan viestinä tuntuu olevan, että älä yritä tehdä liian hienoja suunnitelmia. Nauti arkisista asioista.

Haluamme rentoutua ja välttää stressiä, mutta toisaalta haluamme kiihkeästi viettää parhaan kesän ikinä. Näiden yhdistäminen voi olla vaikeaa.

Petri Virolainen

Kesä on paradokseja pullollaan. Haluamme rentoutua ja välttää stressiä, mutta toisaalta haluamme kiihkeästi viettää parhaan kesän ikinä. Näiden yhdistäminen voi olla vaikeaa. Kesä on monelle sosiaalisen elämän vilkkainta vuodenaikaa. Tavataan ystäviä ja sukulaisia, joihin ei arjen kiireessä ehditä olla riittävästi yhteydessä. Kesälle on meistä usealla kasaantunut paljon tekemistä, johon aika ei ole työn ohella riittänyt. Varaston siivous, oven maalaus, laiturin oikaisu, pino lukemattomia kirjoja ja katsomattomia sarjoja. Lisäksi matkustelua, sadonkorjuuta, puutarhan hoitoa, jalkapallon EM-kisat, olympialaiset, kesäteatterit ja konsertit. Kalenterista loppuvat äkkiä päivät kesken. 

Kyllähän kesään vaikuttaa myös sää, monella tavalla. Toiset toivovat lämpöä ja aurinkoa, toiset sopivasti vettä hyvän marja- ja kasvissadon varmistamiseksi. Nauttiipa joku ukkosistakin. Säähän emme juurikaan voi vaikuttaa, mutta aikataulujamme sää säätelee säälittä. Kaikilla ei myöskään ole mahdollisuutta tai halua viettää vapaata, tai vapaa käytetään muiden hyväksi ja avuksi. Arvokasta ja usein hyvin antoisaa sekin. 

Googlaus ei tuonut kesääni todennäköisesti mitään uutta. Paljon on edelleen suunnitelmia, joista ehkä jonkun totean syksyllä toteuttaneeni. Taitaa olla parasta, että olemme jokainen oman kesämme pääarkkitehteja. Kesän viettotapaa tärkeämpää on, että kesä kaikilla tavoin vietettynä on erilaista aikaa muuhun vuoteen verrattuna. Sitä me kaikki tarvitsemme. Pientä irtiottoa arjesta.

Suuret kiitokset hienosta työstä hyvinvointialueen ja päijäthämäläisten hyväksi. Lepää, laiskottele, suorita, kilpaile! Ihan sama, kunhan nautit ja unohdat työsi hetkeksi. Kiitokset myös kaikille sijaisillemme ja kesätyöntekijöille, jotka mahdollistatte muiden lomilla olon.

Oikein hyvää kesää!

Petri Virolainen, hyvinvointialuejohtaja