Alustava talouskehys lähivuosille on äärimmäisen tiukka – tasapainotuksesta huolimatta varaudutaan lisärahoituksen hakemiseen valtiolta

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen alustava talouden suunnittelukehys lähivuosille on äärimmäisen tiukka. Säästötoimista huolimatta hyvinvointialue varautuu lisärahoituksen hakemiseen valtiolta. Saman pohdinnan edessä on useampi muukin hyvinvointialue.
Säästöt vaikuttavat, mutta eivät vaaranna päijäthämäläisten sosiaali-, terveys- tai pelastustoimen palveluja. Säästötoimia ei olla kohdentamassa henkilöstöön tilanteessa, jossa osaajista on pulaa.

– Tavoitteena on saavuttaa realistinen talousarvio, jossa tulot ja menot ovat tasapainossa viimeistään 2026. Suunnittelukehys pohjautuu viimeisimmän osavuosikatsauksen ennusteeseen, toteaa talousjohtaja Antti Niemi.

Alustavan suunnittelukehyksen mukaan hyvinvointialueen ensi vuosi on lievästi ylijäämäinen seuraavien kahden vuoden ollessa vielä alijäämäisiä. Ylijäämä ei kuitenkaan riitä kattamaan aiempien vuosien alijäämiä. Taloutta tasapainottavia toimia tarvitaan lisää, vaikka valtion rahoituksen jälkikäteistarkastus tuonee hieman helpotusta vuodesta 2026 lähtien.

Alustavan kehyksen mukaan talouden tasapainottamiseksi on nyt suunniteltu säästöjä 10,93 miljoonan edestä. Syksyyn mennessä valmisteltaviksi tulevat lisäksi 7 miljoonan euron lisäsäästötoimet. Yhteensä summa vastaa alle kahta prosenttia hyvinvointialueen ensi vuoden menoista.

Lisärahoituksen tarve ja säästötoimet tarkentuvat kesän ja syksyn aikana. Kuluvan vuoden tulos vaikuttaa oleellisesti lisärahoitustarpeen suuruuteen sekä tarvittavien tasapainotustoimien määrään.