Altistuminen hoitotyölle vei vartija Juuson mukanaan
Turvallisuusalan ammattilainen ja sairaanhoitajaopiskelija Juuso päätti jokin aika sitten kesätyöt Päijät-Hämeen hyvinvointialueen psykiatrian osastolla, mutta jatkaa siellä edelleen keikkalaisena. Vartijan hommiakin riittää opiskelun oheen.
Lukion jälkeen Juuso hakeutui turvallisuusalalle, suoritti järjestyksenvalvojakurssin ja sen jälkeen vartijan ammattitutkinnon. Juuso on työllistynyt hyvin turvallisuusalalla, ja hän on työskennellyt erilaissa tehtävissä vartijasta vuoroesimiehen tehtäviin.
– Vartijan työssä minua viehättää vastuu ihmisten ja heidän omaisuutensa turvallisuudesta sekä erilaiset kohteet ja kohtaamiset. Vartijana on pystyttävä ajattelemaan, että minä olen se henkilö, keneen turvaudutaan. Pitää pystyä toimimaan tarvittaessa, kuvailee Juuso.
Sairaanhoitajien ammattitaito teki vaikutuksen
Juuso oli vartijana Akuutti 24:ssä useampana vuotena, pitkiäkin pätkiä. Vartijan tehtäviin kuuluu turvata henkilökuntaa, avustaa heitä tietyissä potilastilanteissa, turvata toimitilaa ja koko sairaalaa, opastaa asiakkaita sekä toteuttaa kulunvalvontaa.
Vaikka turvallisuusalan työt olivat monipuolisia, Juuso huomasi arvostavansa sairaanhoitajien ammattitaitoa ja kädentaitoja, joita hän pääsi vartijana näkemään.
– Kaipasin sellaista ammattitaitoa mitä heillä on. Ja tietysti se vaikutti, että minulla on aina ollut auttamisen halua.
Vartijan roolissakin Juuso koki olevansa osa työyhteisöä, sillä Akuutti 24:ssä työ tapahtuu vahvassa yhteistyössä hoitohenkilökunnan kanssa.
– Ystävystyin monen hoitajan kassa, ja pääsin mukaan vapaa-ajan toimintaankin.
Vartijana Juuso haki tietoa ja pääsi testailemaan omaa ajatusta sairaanhoitajan ammatista yhdessä sairaanhoitajakollegoiden kanssa. Yhteisen urasparrailun myötä Juuso on pohtinut perusteita hoitoalalle hakeutumiselle.
– Minun mielestäni sairaanhoitajan ammatti on todella arvostettu ja tärkeä yhteiskunnallemme. Työssä kiehtoo tekeminen päällä ja käsillä ja se, ettei pitäisi olla kahta samanlaista päivää. On hyvä muistaa, että vanhemmallakin iällä voi lähteä kouluttautumaan uuteen ammattiin. Kun on taustalla jo elettyä elämää ja työkokemusta, niin on helpompaa koulussa, harjoittelussa ja työssä.
Kahden roolin hyödyt
Sairaanhoitajana tarvitaan paljon samoja ominaisuuksia kuin vartijan työssä. Molemmat edellyttävät rauhallisuutta, uskallusta ja osaamista toimia äkillisissä tilanteissa.
– Välillä tuntuu alastomammalta, kun on hoitajan vaatteissa, koska vartijan vaatteissa on kaikenlaista työvälinettä vyöllä. Hoitajana ei toisaalta koskaan tarvitse olla yksin, aina on työkavereita lähellä.
Juusolla on jäljellä noin vuoden verran sairaanhoitajaopintoja. Edessä on vielä pari harjoittelua ja opinnäytetyö on aluillaan. Opintojensa ohessa Juuso tekee töitä niin vartijana kuin keikkailee hoitotyössä. Jotta roolit eivät sekoittuisi, hän ei ole halunnut toimia samassa yksikössä molemmissa rooleissa.
Juuso ei koe eroa työyhteisön osana olemisessa, työskenteli hän sitten hoitajana tai vartijana. Vartijataustaa on osattu myös hyödyntää silloin, kun hän toimii hoitajana.
– Arvostan sitä, että osaamiseni tunnistetaan kokonaisvaltaisesti, mutta osaan erottaa roolini enkä tee hoitotyössä sellaista mikä ei siihen rooliin kuulu.
Ovet auki maailmaan
Yksi sairaanhoitajaopintojen yleinen haaste on harjoittelupaikkojen saaminen. Juusokin tietää, ettei aina saa juuri haluamaansa paikkaa. Toisaalta erilaisissa paikoissa työskentely on antanut näköalaa, osastojen ja työyhteisöjen erilaisuus ja käytännöt arjessa ovat hieman yllättäneetkin.
Valmistumisen jälkeen Juuso unelmoi työstä psykiatrialla tai Akuutti24:ssä. Jalka on jo hyvin näihin paikkoihin oven välissä. Mahdollisuus lähteä tulevaisuudessa monenlaisiin työtehtäviin merkitsee Juusolle paljon.
– Jäin psykiatrialle harjoittelusta töihin ja teen sinne keikkaakin. Akuutissa minulla on paljon tuttuja ja sinne toivoisin pääseväni vielä harjoitteluun ennen valmistumista. Haaveissa on myös lähteä uudelleen kriisinhallintatehtäviin, tällä kertaa sairaanhoitajan roolissa, Juuso kertoo.
Juuso kokee, että Päijät-Hämeen hyvinvointialueella työntekijöistä pidetään hyvää huolta.
– Meille on tarjolla liikunta- ja kulttuurietuus, työsuhdepyörä ja muut ison työnantajan tarjoamat edut. Osaamisen kehittämiseen on erilaisia mahdollisuuksia kuten sisäiset koulutukset ja työnkierto.
Yhtenä Juuson tulevaisuuden haaveena on jatkaa ensihoidon opintoihin.
Nousujohteinen oppiminen on Juuson näkemys ura-ajattelusta
Pelkkä työtehtävien suorittaminen ei riitä Juusolle työn mielenkiinnon ylläpitämiseksi, vaan työssä pitää päästä kehittymään. Juuso on havainnut osaamisen kehittämistä tuettavan hyvinvointialueella esimerkiksi työnkierrolla ja yhdessä esihenkilön kanssa asetettavilla oppimistavoitteilla, jotka voivat johtaa erilaisiin vastuualueisiin. Osaamisen kehittyminen on Juusolle ura-ankkuri.
Juuso pohtii, mitä vinkkejä antaisi muille työuran suunnitteluun. Ainakin tietty kärsivällisyys on keskeistä, koska osaaminen karttuu ajan kanssa.
– Ura tulee ajatella nousujohteisena oman osaamisen kehittämisenä, aloittaa helpommista asioista, joita lähtee sitten syventämään. Pitää myös uskaltaa kysyä kokeneemmilta. Ura on viimekädessä kiinni yksilöstä itsestään, Juuso kiteyttää.
Lisätietoja urapoluista ja uramallista Päijät-Hämeen hyvinvointialueella
Virpi Lehtinen
projektipäällikkö
virpi.lehtinen@paijatha.fi
Anne Saari
projektisuunnittelija
anne.saari@paijatha.fi
Teksti
Pia Haarnio
viestintäasiantuntija
Virpi Lehtinen
projektipäällikkö