18 pelastusasemaa avaa Päijät-Hämeessä ovensa Päivä Paloasemalla -tapahtumissa 25.11.

Lauantaina 25. marraskuuta 2023 eri puolilla Päijät-Hämettä järjestetään Päivä paloasemalla -tapahtumia, joihin odotetaan tuhansia kävijöitä. Tapahtumissa on mahdollisuus oppia tärkeitä turvallisuusasioita, kysyä paloturvallisuudesta ja tutustua pelastustoimeen sekä sopimuspalokuntatoimintaan. Myös lapsille ja nuorille järjestetään omaa ohjelmaa. Tapahtuman ohjelma ja tapahtuma-aika vaihtelevat asemittain.

Tulipalot aiheuttavat vuosittain merkittäviä omaisuus- ja henkilövahinkoja, vaikka tulipalojen ennaltaehkäisy on helppoa. Päivä Paloasemalla -tapahtumien tavoitteena onkin parantaa kotien turvallisuutta ja lisätä ihmisten valmiuksia estää onnettomuuksia sekä toimia oikein onnettomuustilanteissa.

– Päivä Paloasemalla -tapahtumat on suunnattu koko perheelle – niistä löytyy asiaa ja tekemistä kaiken ikäisille. Vierailijat pääsevät tutustumaan aseman kalustoon ja kyselemään kodin paloturvallisuudesta. Ohjelma vaihtelee asemittain, kertoo koulutuspäällikkö Mari Ukkonen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Päivä paloasemalla -tapahtumissa voi kysyä sähkölaitteisiin, akkuturvallisuuteen sekä muuhun kodin paloturvallisuuteen liittyvistä asioista.

– Toiveena on, että jokainen tapahtumassa vieraileva saisi kimmokkeen parantaa oman kodin ja perheen turvallisuutta tai oppii uuden asian. Saattaapa tapahtumasta saada myös kipinän palokuntaharrastuksen aloittamiseen tai ajatuksen tulevaisuuden ammatista pelastusalalla, Ukkonen toteaa.

Päivä Paloasemalla -tapahtumat käynnistävät valtakunnallisen paloturvallisuusviikon, jonka tavoitteena on parantaa kotien paloturvallisuutta ja kansalaisten toimintakykyä onnettomuustilanteissa. Paloturvallisuusviikon teemana on tänä vuonna nuorten, omilleen muuttaneiden aikuisten kotien paloturvallisuus. Hekin voivat saada Päivä Paloasemalla -tapahtumasta hyviä vinkkejä.

Huomio ladattaviin laitteisiin ja akkuturvallisuuteen

Kodeissa on paljon laitteita, jotka toimivat akuilla tai paristoilla. Vanhoja ja käytöstä poistettuja laitteita, akkuja tai paristoja ei kannata varastoida kotona, vaan toimittaa ne asianmukaisesti kierrätykseen. Teippaa akkujen ja paristojen navat heti käytöstä poistamisen jälkeen.

– Akkupalojen sammuttaminen on hyvin vaikeaa ja riskialtista. Akkupalo kehittyy nopeasti ja voi aiheuttaa voimakkaitakin tulipurskauksia ja heitteitä, jotka sytyttävät helposti myös muut palavat materiaalit tuleen, ja ne ovat luonnollisesti vaarallisia myös ihmisille ja eläimille. Palosta syntyy myös hyvin myrkyllistä savua, jonka hengittämistä tulee välttää. Akkupalojen ennalta ehkäiseminen onkin erityisen tärkeää, Ukkonen muistuttaa.

Akkupalo sammutetaan suurella määrällä vettä. Monesti palavaa akkulaitetta ei ole kuumuuden, savun, liekkien ja heitteiden vuoksi kuitenkaan enää mahdollista upottaa veteen omin voimin. Usein ainoaksi toimintatavaksi jää huoneesta poistuminen ja oven sulkeminen sekä hätänumeroon soittaminen ja vaarassa olevien varoittaminen.

Lataaminen tulisi tehdä sellaisissa olosuhteissa ja paikassa, jossa riskit ovat mahdollisimman pienet ja hallittavissa. Latauspistettä ei tulisi sijoittaa makuuhuoneeseen tai poistumisreitille, kuten eteiseen, eikä latausta tule tehdä helposti syttyvien materiaalien päällä. Latauspisteen yläpuolella tai välittömässä läheisyydessä olisi hyvä olla toimiva palovaroitin. Vältä lataamista yöaikaan ja kun ketään ei ole kotona. Latausjohto on hyvä irrottaa verkkovirrasta ja laitteesta viimeistään, kun akku on täynnä.

– Akkupalot eivät ole tilastojen valossa vielä kovin yleisiä, mutta niiden mahdollisuus on syytä pitää mielessä. Ladattavan laitteen palaminen johtuu yleensä laitteen akun tai sen laturin vauriosta. Viallista laitetta ei pidä ladata, vaan se tulee toimittaa huoltoon, Ukkonen toteaa.

Päivä Paloasemalla -tapahtumat Päijät-Hämeessä 2023

Päijät-Hämeessä Päivä Paloasemalla -tapahtumia järjestetään la 25.11. sekä vakinaisilla pe-lastusasemilla että sopimuspalokuntien asemilla.

Hyvinvointialuejohtaja Petri Virolainen on tavattavissa Heinolan pelastusaseman tapahtumassa klo 13–14.

Katso Päijät-Hämeen Päivä paloasemalla -tapahtumat pelastuslaitoksen verkkosivuilta

Päivää Paloasemalla vietetään nyt 16. kertaa. Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK. Yhteistyössä ovat mukana mm. pelastuslaitokset, sisäministeriö, Suomen Kiinteistöliitto ja Suomen Omakotiliitto.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue – Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)